KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Bármennyire is ezt szerette volna valaki, azért én elmondanám ezt a napirend utáni felszólalást.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez év elején hangosan harsogta a kormány közeli sajtó Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szavait, miszerint a turizmus kiemelkedően jól teljesít, 2014-ben rekordévet zárt. Államtitkár úr szavai szerint nagy szükség van arra, hogy a magyar turizmusban erősítsék a minőségre törekvést. De nézzük, mi is a valóság, hiszen mint tudjuk, a számokkal lehet játszani, de vannak területek, ahol a turizmusból élők nem érzik ezt a hatalmas növekedést.
Mint korábban már jeleztem napirend utáni felszólalásomban, a Balaton régió például nem osztozik ebben a nagy örömben, hiszen a belföldi vendégforgalom mindössze 4 százalékos növekedést tud felmutatni, ami a legalacsonyabb az ország turisztikai régiói közül, valamint a külföldi vendégek egyenesen elmaradnak, hiszen 1,7 százalékkal csökkent a külföldi vendégforgalom. Emlékszünk még a nyolcvanas évekre, amikor tele volt a magyar tenger partja magyar emberekkel. Természetes volt nekünk, akik nagyrészt még kisgyerekek voltunk, hogy nyáron egy-két hetet a Balatonon tölthettünk, és rengeteg külföldi turistával találkoztunk. Azonban mára már ott tartunk, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken az 1996-os 3 millió 300 ezerről 2013-ra 1 millió 900 ezerre csökkent le a vendégéjszakák száma; ez a csökkenés 42 százalékos, kevesebb mint húsz év alatt.
Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy változnak a nyaralási szokások is, mert ahogy a példámban jeleztem, évtizedekkel ezelőtt még természetes volt, hogy egy-két hétig is nyaralt a család, mára azonban a kereskedelmi szálláshelyek statisztikái szerint az átlagos tartózkodási idő 2,4 éjszaka. Ez azt mutatja, hogy a magyar emberek nem engedhetik meg maguknak a hosszabb távú pihenést, mivel egyszerűen a keresetük ezt nem teszi lehetővé, valamint sok munkaadó sem szereti, ha hosszú távú szabadságra mennek a munkavállalói.
Jól látható az előzetes adatok alapján az is, hogy a magyar belföldi turizmust jelenleg, mondhatni, a SZÉP-kártya tartja életben, ami azonban nem feltétlenül a kormány érdeme. Ha a munkaadók csökkentik vagy megvonják ezt a fajta juttatást az önök gazdaságra, adózásra káros döntései miatt, akkor elbúcsúzhatunk a hurráoptimizmustól. A belföldi turizmus akkor tud majd igazán fejlődni, ha a magyar emberek megfelelő bérezést kapnak, valódi, jól fizető munkahelyek jönnek létre.
Álságos államtitkár úr azon fejtegetése is, hogy javítani kell a minőségen. Nyilván ezt a turisztikai szektorban jelen lévők önerejéből várják el, hiszen éppen a Fidesz-kormány az, amely évről évre csökkenti a központi költségvetésben a turisztikai célelőirányzatot, amely a 2015-ös évre mindössze 4,9 milliárd forint. Ez az összeg 2012-13-ban még 10 milliárd forint fölött volt, de 2014-ben már csak 9,9 milliárd, mostanra gyakorlatilag pedig megfeleződött. Önök hogyan várják el a turizmus fejlesztését, minőségi javítását ezekkel a számokkal?
Magyarország magas hegyek és tenger nélkül is a turizmus egyik európai fellegvára lehetne, több százezer embernek adhatna munkát. Amennyiben a turizmus támogatására nyújtott forrásokat kizárólag szakmai megfontolások szerint, közösségi érdekek mentén ítélnék oda, úgy nem csak a szavak szintjén lehetne a turizmus gazdasági mélyrepülésünk megállításának a letéteményese. A turizmus-vendéglátás a legkülönbözőbb vállalkozásoknak képes biztos megélhetést adni, akik mindannyian jelentős mértékben tudnának gazdasági növekedésünkhöz hozzájárulni. A folyamatosan hivatkozási alapként emlegetett Európai Unió egyik tagállamában sincs olyan magas általános forgalmi adó, mint hazánkban. Ugyanakkor ott még nagyon sok helyen óriási áfakedvezményt is élveznek az idegenforgalmi vállalkozások. Az áfa mérséklésével több pénz maradhatna a vállalkozásoknál, szorult helyzetükön tudnának enyhíteni a lépéssel, a csökkentett adómérték a fogyasztói árak mérséklődésével is járhatna, ami forgalomnövekedést eredményezne.
A Jobbik célja, hogy Magyarországon egyszerre erősödjön a belföldi turizmus, és eközben a nemzetközi turizmus egyik legkedveltebb úti célja is legyen. Az elmúlt időszakban többször beszéltem az egészség- és gyógyturizmussal kapcsolatos terveinkről, amelyeknek Magyarországon nagyon jó, megfelelő alapjai vannak, csak az elmúlt évtizedek kormányai nem tettek semmit az ágazat valódi fellendítéséért. Ez az egyetlen probléma ezzel.
(17.00)
A Jobbik kezdeményezte már többször a szálláshely-szolgáltatás áfatartalmának 5 százalékra történő csökkentését a költségvetési törvény vitájában és önálló törvényjavaslatként is. Mindannyiszor lesöprésre, elutasításra került a kormánypártok részéről.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nemcsak beszélni kellene, hanem tettekre van szükség. A Jobbik, ahogy eddig is, a jövőben is támogatni fog minden olyan lépést, ami az ország gazdaságának fellendítését szolgálja, amelyek valódi munkahelyeket teremtenek. A turizmus területén is várjuk a pozitív lépéseket. Ha már nem hajlandóak megfogadni a mi javaslatainkat, amelyek valóban lendítenének az ágazat helyzetén, akkor álljanak elő saját, önálló javaslatokkal! Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me