DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány következetes álláspontja szerint a végrehajtás jelenleg is az állami igazságszolgáltatás részét képezi. A végrehajtásban jelenleg körülbelül háromezer ember tevékenykedik, a rendszernek biztosítania kell a végrehajtók mellett a végrehajtó-helyettesek, a végrehajtójelöltek és adminisztrációs munkatársaik feladatainak ellátását, az irodai tájékoztatási ügykezelési infrastruktúra fenntartását. A végrehajtók állami alkalmazottá tétele további 2500-2800 fő állami alkalmazott fizetésének és a teljes infrastruktúra felállításának és működtetésének költségeit foglalná magába.
Az a tény azonban, hogy a végrehajtók működésének költségeit nem az állam finanszírozza, hanem a végrehajtást kérők előlegezik, és végső soron az adósok viselik, nem módosítja azt az igazságot, hogy az igazságszolgáltatás zárókövének számító végrehajtás állami közfeladat, amelyet az állam felügyel.
A végrehajtási törvény és annak rendeletei az elmúlt húsz évben számtalan módosításon estek át. Ezek a módosítások azonban nem mindig váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A kormány célja, hogy az eljárások hatékonyan, tisztességesen, különösen pedig az adósok tekintetében az emberi méltóság figyelembevételével folyjanak le. A sikertelenségre a jogalkotó az eljárás szabályainak pontosításával, egyre részletesebb kidolgozásával próbált eddig megfelelő választ adni.
Ebben a helyzetben olyan megoldás nyújthat jobb eredményt, amely nem kizárólag a végrehajtási folyamat egyre részletesebb szabályozása felé fordul, hanem állami felügyelet alá vonja a végrehajtók magatartásának és működésének felügyeletét, valamint a végrehajtók magatartása ellen benyújtott panaszok elbírálásának felügyeletét. Ebben a kérdésben március 1-jével lépett életbe az erről szóló kormányrendelet és igazságügyi miniszteri rendelet. Az Igazságügyi Hivatal már megkezdte a felkészülést, a panaszok kezelésének felügyelete március első munkanapján már teljes hatáskörrel működik. A végrehajtók magatartásának ellenőrzését végző szervezeti egység első ellenőrzéseit a felkészülést követően várhatóan április-május hónapban kezdi meg, az ellenőrzéseket pedig következetes fegyelmi eljárási gyakorlat fogja követni.
Tisztelt Képviselő Úr! A jogalkotásnak a végrehajtásra vonatkozó jogszabályban meg kell határoznia az eljárás alapelveit, amelyek a jövőben a végrehajtási kifogásokat elbíráló bíróságok és a felügyeletet ellátó állami szervek számára megfelelő zsinórmértékül szolgálhatnak. Ilyen alapelvnek tekintjük többek között az eljárás átláthatóságának és az eljárások ésszerű időben történő befejezésének követelményeit, a tisztességes eljárás követelményét, ezen belül fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a végrehajtó eljárása során tisztességes díjra és a feladat ellátásának szükséges költségeire jogosult.
Az állami felügyeletnek a jövőben a felügyeleti munka hatékonyságának növelése és az alapelvek érvényesülése érdekében a Végrehajtói Kamarában olyan módszerek és eljárások kialakítását szükséges megkövetelnie, amelyek képesek az egyes végrehajtási ügyek és az egyes végrehajtók munkájának hatékonyságát folyamatosan figyelemmel kísérni, és lehetőséget teremtenek akár a felügyeleti, akár a jogalkotói beavatkozásra, ha nemkívánatos eltérés következik be.
Tisztelt Képviselő Úr! A kormány tehát határozottan fellép a végrehajtást elszenvedők érdekei érdekében. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me