DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Jobbik meggyőződése szerint az önálló bírósági végrehajtói rendszer nem megreformálható, teljes átalakításra van szükség.
A visszaélésszerű működés egyik oka, hogy a végrehajtók profitorientált vállalkozóként működnek, ezért sok esetben a saját érdekeik megelőzik a végrehajtást kérők és az adósok igényeit. Ez a kapitalizmus világa - mondhatnák önök, de ahogy az egyéb állami feladatok esetében sem profitorientált vállalkozásokként működnek, úgy a végrehajtások területén is tájidegen ez a hozzáállás. Képzeljük csak el, mi lenne, ha a rendőrök fizetése a kiszabott bírsá-gokhoz vagy a bírók illetménye a börtön-be zárt emberekhez igazodna? Számunkra az állami ítéletek végrehajtása ugyanolyan közfeladat, mint a rendőrség, a bíróság vagy az ügyészség munkája.
A közelmúltig bíztunk abban, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP országgyűlési többsége belátja, hogy a jelenlegi rendszer egy gazdasági vágóhídként működik, és száműzni kell a profitorientált szemléletet. A Fidesz-KDNP frakcióülését követően hidegzuhanyként ért minden jó érzésű embert, hogy szőnyeg alá söpörték a problémát, és valódi megoldások helyett tulajdonképpen csak lózungokkal álltak elő, erősebb állami kontrollt ígértek, de a rendszer teljes átalakítása mint megoldás elmarad. Vagyis gazdagodjanak tovább a végrehajtók, a rendszer tulajdonképpen jól van így. Fellélegezhetnek a végrehajtók, és csalódottan könyvelhetik el az adósok és a végrehajtást kérők, hogy járandóságaik jó része továbbra is magán-vállalkozóknál landol.
(15.50)
A kormány a végrehajtók elszámoltatását ígérte. Jelenleg is miniszteri biztos vizsgálja a kamara és remélhetően a végrehajtók tevékenységét. A sajtóból tudhatjuk, hogy fegyelmi eljárások várhatóak, de büntetőfeljelentésekről még nem hallhattunk híreket. Mi minden segítséget megadunk a végrehajtók elszámoltatásához, de nem szeretnénk, ha a vizsgálatot nem követnék tettek, adott esetben büntetőeljárások. Azt sem értjük, hogy a miniszteri biztos vizsgálatának befejezése előtt hogyan állíthatja az igazságügyi miniszter és a Fidesz-frakció, hogy a jelenlegi rendszer megtartása az egyedüli üdvös megoldás.
Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy érzem, hogy a nagy szavak ellenére a kormány nem kellőképpen elkötelezett a végrehajtók elszámoltatása terén. Továbbra is állítjuk, hogy az önálló bírósági végrehajtás rendszere megbukott, visszaélésszerűen működik és nem megreformálható. Új, nonprofit állami rendszerre van szükség.
Kérdezem ezért: hol tartanak az elszámoltatással? Hány büntetőfeljelentés született a végrehajtók ellen? Hogyan jelenthetik ki a vizsgálatok teljes lezárása előtt, hogy továbbra is profitorientált bírósági végrehajtásban hisznek? Államtitkár úr, erre kérem érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me