DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amikor ön azt mondja, hogy hogyan lehet a kommunizmus áldozataira emlékezni: hát ön hogyan tud a Jobbikban a kommunizmus áldozataira emlékezni, amikor az ön pártelnöke azt mondja egy interjúban, hogy a KGST jobb volt Magyarországnak, mint az Európai Unió? Hogy emlékezik akkor ön vissza a kommunizmus áldozataira? (Zaj a Jobbik soraiban.) Vagy amikor azt mondja az ön frakcióvezetője, hogy a medve nem játék, nézzük vissza a történelmünket, 1849-et, 1945-öt vagy 1956-ot, és ebből tanuljunk, hogy az orosz medvével a lehető legjobb kapcsolatra kell törekedni. Ezt mondja az ön pártelnöke. ’56 kapcsán azt mondja, hogy jobb kapcsolat kell Oroszországgal. Önök hogyan tudnak akkor a kommunizmus áldozataira emlékezni?
Ez a kormányzat az előző négy évben azonban mindent megtett azért, hogy elégtételt adjon, akár anyagilag, akár erkölcsileg azoknak az embereknek, akiknek közvetlenül a rendszerváltás után az akkori kormányok nem adtak megfelelő elégtételt. Ennek motorjaként létrehívtuk a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, amire még vissza fogok térni.
Ami az egykori kommunista vezetők nyugdíjpótlék-megvonását illeti: ön is tisztában van azzal, tisztelt képviselő úr, hogy több mint 1120 aktát vettek elő a nyugdíjfolyósítónál, egy történész bizottságnak adták át, akik történészként szakmai véleményt hoztak arról, hogy az illetőknek ezek a pótlékai mennyire függnek össze az állampárti kommunista időszakban tett tevékenységükkel, és mindenkitől meg lett vonva ez a pótlék, aki részt vett az 1945 és 1949 közötti demokratikus államberendezkedés felszámolásában. Szintén meg lett vonva a pótlék azoktól, akik az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban működtek közre. Hiába kaptak kitüntetést, a pótlékot azok is elvesztették, akik 1948 és 1990 májusa között akár titkosszolgálati tevékenységet folytattak és ezért kaptak elismerést, akár állami vezetői tisztséget töltöttek be, akár állampárti, akár KISZ-es vezetők voltak.
(15.00)
Az ilyen vezető tisztséget betöltőktől mind megvonta az előző kormány a nyugdíjpótlékot, amit különböző díjak, elismerések és kitüntetések okán kaptak. Többen be is perelték a magyar államot, és a magyar állam megnyerte ezeket a pereket. Így Biszku Bélától vagy Nyers Rezsőtől ezeket a pótlékokat igenis megvonta az előző ciklusban a kormány, tehette ezt az Alaptörvény felhatalmazásai alapján, ami egyértelmű szakítást jelentett a diktatúra és a posztkommunizmus korszakával Magyarországon, és amelyik egyértelműen elutasította ezt a törvénytelen korszakot mint a magyar történelmi kontinuitás megszakadt állapotát.
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amelyről már szóltam, és az Alaptörvény is rendelkezik róla - természetesen önök ezt nem támogatták -, az ő feladata nagyon sokrétű, csak a fontosabbakat emelném ki: a kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzése, a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása és az el nem évülő bűncselekmények tekintetében a tényállások felderítésében való közreműködés.
Szintén fontos volt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról szóló törvényben, hogy mindenki, aki megfigyelt volt, mindenki, aki áldozata volt a kommunista rendszernek, azoknak a tiszteknek, azoknak az utasítást adó személyeknek vagy megfigyelőknek az adatait nyilvánosságra hozhatják, akik az ő életüket megnyomorították, akik velük kapcsolatban utasításokat adtak vagy hajtottak végre. Igyekszünk az elmúlt időszakban a feje tetejéről a talpára állítani a kommunista rendszerrel kapcsolatos gondolkodást, és a hatalombirtokosok listáját minél előbb bemutatni mindenki számára, hogy akik haszonélvezői voltak ennek a rendszernek, azokról tudjunk minél többet.
Ami pedig az áldozatok nyugdíjjuttatásait illeti, ön is nagyon jól tudja, hogy az MSZP a korszakának utolsó éveiben befagyasztotta ezeknek a nyugdíjrészeknek az emelését; míg a többi, az alapnyugdíjrész emelkedett évről évre, addig ezt a szocialisták ettől a résztől elvették. Mi két lépcsőben, először 16,2 százalékkal, utána pedig tavaly november 1-jétől 9,9 százalékkal pótoltuk azokat az elmaradásokat, amelyek a szocialista időszak nyugdíjemeléseinek elmaradása miatt keletkeztek ebben a nyugdíjrészben, hogy az alapnyugdíj és a kárpótlási nyugdíj-kiegészítés ugyanabban a mértékben emelkedjen. (Az elnök többször csenget.) Sőt, ezen túlmenően a tartós szabadságelvonást elszenvedetteknek kétszer 50 százalékos emelést is bevezettünk a pótlékra. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me