SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az a kérdésem, hogy van-e termőföldadó Magyarországon, de azt is kérdezhetném, hogy ki kormányoz Magyarországon. Nyilvánvalóan látjuk azt, hogy 2012. december 24-én, a szenteste hangulatában Fazekas miniszter úr azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy Magyarországon nincs és nem lesz földadó, a Fidesz-kormány nem tervez ilyet bevezetni. Ezt követően láttuk azokat a folyamatokat, ahogy a múlt évben ez, becsempészve a helyi adózásokról szóló rendeletbe, mégiscsak megjelent, és már most 11 önkormányzatról tudunk, amely élt ezzel a lehetőséggel, de nyilvánvalóan a próbaüzemben ez a szám 2016-ban jó eséllyel nőni fog.
(16.30)
Pár héttel ezelőtt a földművelésügyi tárca, ugye, kiadott egy közleményt, amiben szintén kérte az önkormányzatokat, hogy ne vessenek ki földadót, és úgy tűnt, hogy az ellenzéki pártokkal egyetértve elutasítja azt, hogy a termőföldnek mint termelési eszköznek, mint a nemzetgazdaság egyik legfontosabb erőforrásának egy külön adóztatási rendszere legyen. A földművelési tárcával tehát, úgy tűnt, egy platformra keveredtünk. Ennek ellenére az önkormányzatok beintettek a földművelésügyi tárcának. Úgy tűnt, hogy a földadó fölött nem a földművelésügyi tárca rendelkezik szakmailag, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkozik ezzel a kérdéssel.
Ki dönt szakmai kérdésekben? Miért nem számít a földművelésügyi tárca szakmai álláspontja egy ilyen ügyben? Az LMP-ben nem azt mondtuk, hogy ördögtől való dolog, hanem azt, hogy nem alkalmas költségvetési eszköznek. Azt mondtuk, hogy birtokpolitikai célokra, a nagybirtokok visszaszorítására lehetne alkalmas, ha bölcsen lenne kivetve, meghatározott hektár fölött. Ehelyett megint arányaiban mindenkit sújtanak, és nyilvánvalóan a kicsiket ugyanez az arány az érintett településeken jobban érinti, mert a kisbirtokoknak kisebb a jövedelemtermelő képessége, mint a nagyoknak.
Nyilvánvalóan, ugye, láttuk az elmúlt hónapok eseményeit, a földművelésügyi tárca szakmai álláspontja, csakúgy, mint jó néhány ellenzéki párt álláspontja nem számított érvként. Kíváncsi vagyok, miért nem. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me