DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, így természetesen a kormány és az Igazságügyi Minisztérium nem kommentálja a konkrét ügyet.
Az ön által csak zöldgalléros bűnözésnek nevezett jelenséget olyan bűnelkövetőkkel összefüggésben használjuk, akik haszonszerzési céllal, illetve haszonszerzés reményében, jogellenesen terhelik a környezetünket vagy használják ki a környezetvédelem intézmény- és eszközrendszerét a saját céljaik érdekében. A kormány már eddig is sokat tett a bűnözés ezen formájának megelőzése érdekében, azonban ha mégis történik ilyen, akkor a büntetőjogi tényállások széles tárháza áll a jogalkalmazók rendelkezésére.
A büntető törvénykönyv, élő jogszabály megalkotásakor a legfontosabb szempontok egyike az volt, hogy megfelelő eszközt biztosítson a bűnözés új formái elleni harcban a jogalkalmazóknak. A korrupció elleni fellépésre a törvényhozás is kiemelt hangsúlyt fektet. Ennek a hangsúlynak a büntető anyagi jogi megnyilvánulásaként születtek meg a korrupciós bűncselekmények tényállásai. A Btk. 290. és 291. §-a az interpellációban példaként felhozott esetekre megfelelő szabályozást tartalmaz.
Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha valaki azért fizet az elkövetőnek, hogy az a megindított eljárásokat visszavonja, akkor a magyar jog szerint mindketten vesztegetésért felelnek. A magyar emberek egészségéhez, jólétéhez, a természettel harmonizáló élethez fűződő magasabb érdekek ugyanis nem képezhetik alku tárgyát. Ezért a jog akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti az ön által zöldgallérosnak nevezett bűnözőket.
A vesztegetés azonban nehezen feltárható bűncselekmény, mégis az interpellációbeli példák adják a bizonyosságát annak, hogy igenis kiderülhetnek ezek az esetek, és ha ezután a nyomozó hatóságok jól dolgoznak, gyorsan és hatékonyan felderítik a történteket, és a bizonyítékokat hozzáértő módon összegyűjtik és rögzítik, akkor elmondható, hogy a kormány és a kormány által irányított rendőrség is mindent megtesz annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás kezébe adják azokat az információkat, amelyek az ilyen bűnözők szigorú felelősségre vonásához vezethetnek.
Meglátásom szerint azért is fontos a büntető törvénykönyv következetes alkalmazása az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben, mert az olyan becsületes emberekbe vetett hitet kérdőjelezik meg, akik valóban mindenféle mögöttes érdek nélkül a környezeti értékeink megóvásának szentelik az életüket, vagy az olyan civil szervezetekkel szembeni bizalmat rombolják le, amelyek hangsúlyozottan a haszon reménye nélkül, a civil társadalmat érintő kérdések megoldása érdekében lépnek fel.
Tehát, tisztelt képviselő úr, anélkül, még egyszer mondom, hogy a konkrét ügy kommentálását megtennénk, a kormány által javasolt büntető törvénykönyvi tényállások, a büntető törvénykönyv megoldásai, mint ahogyan az a konkrét esetben is látható, lehetőséget adnak arra, hogy az igazságszolgáltatás szervei fellépjenek ez ellen az ön által zöldgallérosnak nevezett bűnözés ellen.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me