DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az üzemszabályozás erre a kérdésre sajnos nem jó megoldás. Ugye, itt egy korábban kötött szerződésről van szó. A hazaárulás fogalmát használta. Miután átnéztem a szerződést, nekem is ez jutott eszembe, egyetértek önnel, 8 ezer hektárt 10 forintért 99 plusz 30 évre, ezt ön nem említette meg, valóban a hazaárulás kategóriája. Szintén nem tett róla említést, nem a bajt szeretném sokasítani, csak azért, hogy tisztán lássunk: vadászati, halászati, vízgazdálkodási és bányászati joggal egyetemben kapta meg ezt a területet.
Ahogy a kezünkbe került a szerződés, a raklapról, az udvarról, amikor átvettük a földnyilvántartást, akkor azonnal eljárást indítottunk. Szeretném nem megnyugtatni, mert előre, hogy mi lesz a perek vége, nem tudom megmondani, de a bécsi választottbíróság egy dologban döntött első fokon, ami számunkra kedvezőtlen. De azóta egyébként történt fellebbezés is, ráadásul meglátásunk szerint az osztrák joganyagot sem megfelelően értelmezte. De a bíróságnak mindig igaza van, ezért fellebbeztünk abban a kérdésben. Ugyanez a helyzet a magyarországi eljárásnál is.
Két szálon futnak az események. Az egyik a semmiséget támadja meg, a másik pedig alapjában véve a szerződési feltételeket. Itt sem jogerős ítéletről beszélünk, de szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon sziszifuszi munkával sikerült annak idején megalkotni ezt a szerződést. Nem véletlen a bécsi választottbíróság sem. Ugye, micsoda nonszensz, hogy egy magyarországi terület vonatkozásában erről beszélünk. Azt a pert egyébként már megnyertük, ami kimondta, hogy magyarországi bíróságnak van joghatósága dönteni ebben a kérdésben. Tehát legalább a külföldi döntésből visszahoztuk Magyarországra ezt a döntést.
A területalapú támogatásról viszont csak egyet szerettem volna mondani önnek. Valóban, ez egészen mostanáig így volt, de most már nem lehet, most már nem tudja fölvenni ezt a területalapú támogatást, pont a kormány döntésének következtében, hogy nem a nagyüzemeket, hanem a családi gazdákat támogatjuk, 1200 hektár fölött nem jár területalapú támogatás. Tehát most már legalább ezt a pénzt sem tudja felvenni. Igyekszünk szorongatni.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me