DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségügy a rendszerváltás óta folyamatosan a mindenkori kormányok mostohagyermeke. A költségvetési források folyamatos csökkenése, az átgondolatlan alakítgatások jól jelzik ezt. Az elmúlt hetekben újabb csontváz hullott ki a szekrényből, ahogy azt az egyik online hírportál igen frappánsan megfogalmazta: a vérünkön hizlal cégeket az Országos Vérellátó Szolgálat. Az Országos Vérellátó Szolgálat a mindenkori egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv, amely a véradások során levett vérből készített vérkészítményeket jogszabályban meghatározott díjon értékesíti a kórházak, egészségügyi intézmények részére.
A Kehi az OVSZ gazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a szerv Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésére 2006-tól a jogszabályban megállapított árnál 60-70 százalékkal alacsonyabb díj ellenében adott át vérkészítményeket gyógyszergyártási alapanyagként az olaszországi Kedrion S.p.A. cége, a Human BioPlazma Kft., illetve jogelődje részére. A fizetett összeg az előállítási költséget sem fedezte, ráadásul a gyógyszergyártó cég kedvezőbb áron jutott a plazmához, mint maguk a kórházak. Az OVSZ-nek 2008 és 2012 között, tehát a korábbi Orbán-kormány alatt is 10,5 milliárd forint bevételkiesése keletkezett, a Human BioPlazma Kft. pedig az így készített gyógyszerek itthoni értékesítésével jelentős árbevételre tett szert.
Szintén ebben az időszakban a vérkészítmények előállításához szükséges teszteket a szolgálat a Diagon Diagnosztikai Kft.-től szerezte be közbeszerzési eljárások során 5,4 milliárd forintért, további 2,1 milliárd forintot azonban közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül is ugyanez a cég nyert. A munkaügyi bíróság nem jogerős ítéletében 24 millió forint bírságot szabott ki.
Ön szerint, államtitkár úr, arányosnak nevezhető-e a 24 millió forintos bírság 2,1 milliárd forintos turpisság esetén? Milyen rendszerességgel vizsgálódik a Kehi a költségvetési szervek gazdálkodása tárgyában? Milyen lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy a jövőben a fentiekhez hasonló esetek ne fordulhassanak elő?
Várom érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me