DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is utalt rá, a vérkészlettel való gazdálkodás egy nagyon szerteágazó feladat, és ez intézményrendszert kíván meg; stratégiai jelentőségű, azt is mondhatnám. Ez a munka magában foglalja a donorok toborzását, a vér gyűjtését, vizsgálatát, feldolgozását, alkotóelemekre bontását, a vérkészítmények folyamatos és biztonságos biztosítását az intézmények irányába.
A törvény előírja, hogy a vérkészítmények biztonságos felhasználása érdekében törekedni kell a vérrel, illetve a vérkészítménnyel való nemzeti önellátására. A tevékenység szervezése során a legfontosabb mindenekelőtt a magyar betegek érdeke, akiknek krónikus betegségük miatt a vérkészítményekből előállított gyógyszereket kell kapniuk.
A hemofíliás betegek ellátásában tudományos evidenciák alapján a hazai eredetű készítmények adása javasolt, és annak biztosítása, hogy ezen hazai készítmények mindenkor a betegek rendelkezésére álljanak.
A vérellátás biztosításának stratégiai-társadalmi fontossága okán kiemelt figyelmet szenteltünk a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal e tárgyban folytatott ellenőrzése nyomán született megállapításainak. Ezeket messzemenően figyelembe véve a megállapítások részletes vizsgálatát követően intézkedési tervet készítettünk, amelyben megtörtént az egyes feladatok ütemezése, a Kehi által feltárt problémák kezelését célzó alternatívák kidolgozása is. Cél, hogy a feltárt hiányosságok pótlása, a vérellátás működési kereteinek biztosítása oly módon történjen meg, ami a legoptimálisabb helyzetet eredményezi elsősorban a rászoruló betegek, valamint a vér- és vérkészítmény-ellátást biztosító szereplők és az állam számára.
Folyamatban van a vérellátás működési kereteit szabályozó jogszabályi környezet egyszerűsítése, amely átláthatóbb, egyértelműbb feltételrendszert és felelősségi viszonyokat is eredményez. Ennek elérése érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat a friss, fagyasztott plazma értékesítését versenyeztetési eljárás keretében fogja a jövőben teljesíteni, ezzel szeretné kizárni azokat a visszásságokat, amelyekre utalt a képviselő úr. Az OVSZ felett az egyes fenntartói jogokat 2015. március 1-jétől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ gyakorolja.
Biztos vagyok benne, hogy a Kehi-vizsgálat által elfogadott intézkedési terv ezeket a visszaéléseket a jövőben megakadályozza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me