DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! 2014. április 1-jén jött létre a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, amelynek eddigi történetét tekinthetnénk egy rossz viccnek is, csak százmilliókból mindez nem túl humoros. Közel egy év alatt gyakorlatilag semmit nem lehetett hallani az intézet tevékenységéről. Tavaly július óta 2, azaz kettő forrást találunk az intézetnek egyáltalán a létéről is az MTA honlapján, saját weboldala ugyanis nincs, ám a munkájuk részletes megismerésére nincs módja még a kutakodó állampolgároknak sem.
Az egyik ilyen életjel egy interjú Bencze Lóránt igazgatóval, aki arról beszélt fél évvel a megalakulást követően, hogy hamarosan befejeződik az intézet technikai, szervezeti kiépítésének folyamata, és elkezdődnek a konzultációk. Hosszas nyomozás után sikerült kiderítenem, hogy volt egy konferencia, amelynek az intézet is társszervezője volt, de erre sem lehet maradéktalanul büszke. A Lendván megtartott esemény egyik előadója ugyanis az a Lanstyák István volt, aki arról beszélt, hogy nincs is anyanyelv, mindezt egyfajta hallucinikumnak nevezte. Szerinte az ember nem az anyanyelvén beszél, hanem merít a különböző nyelvek anyagából, ezért nincs értelme arról beszélni, hogy használunk-e jövevényszavakat vagy sem, helyes-e a nyelvhasználatunk. Ugyanő korábban azt is leírta, hogy a nyelvművelés dilettánsok ügye, nem tudomány, voltaképpen lingvicizmus, nyelvi megkülönböztetés, ami a rasszizmus melegágya. Miniszter úr, miért terjesztenek ilyen elképesztő gondolatokat a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szervezésében?
A hivatalként működő testület létrehozásáról szóló kormányrendelet egyik pontja meghatározza, hogy a MANYSI az infotechnológia területén a magyar nyelvű adatbázisok támogatási elveinek kidolgozásában és koordinálásában részt vesz, bár kérdéses, hogy jó-e ezt a feladatot egy olyan szervezetre bízni, amely tíz hónap alatt egy saját honlapot sem tudott létrehozni.
Miniszter úr, milyen nyelvstratégia ez? Hol van itt egyáltalán nyelvstratégia? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me