LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kérdését. Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy a Nyelvstratégiai Intézet eddigi munkáját úgy ismertem meg, hogy semmi szégyellni- vagy titkolnivalójuk nincs, ezért is kértem azt Bencze Lóránt főigazgató úrtól, aki szakmájának megbecsült képviselője nyelvészként, hogy álljon az ön rendelkezésére, amennyiben tájékozódni kíván. Valószínűleg hiba volt, hogy a Nyelvstratégiai Intézet nem hívta meg azon képviselőket, bármilyen kevesen is vannak sajnálatos módon, akik a nyelv aktuális állása, illetve a tudományos kutatások vonatkozása iránt érdeklődnek; kértem a főigazgató úrtól, hogy ezt tegye meg.
(12.00)
Azt hiszem, hogy talán az ön számára is hasznos lehet ez, hallva a föltett kérdését. Először is szeretném megnyugtatni, hogy ez nem egy nyelvrendőrség, nem egy nyelvrendőrségi hivatal, hanem egy kutatóműhely, egy kutatóintézet, amely valóban részben a nyelv folyamatos változását próbálja követni, elsősorban azt, hogy hogyan használjuk a nyelvet; például a végrehajtó hatalom hogyan használja a nyelvet, milyen hatást gyakorol erre, vagy általában a magyar nyelv hogyan és mi módon járul hozzá a hétköznapjainkhoz; mennyi időt, energiát fordítunk ennek a megőrzésére. Ráadásul a mi népünk, nemzetünk esetében különlegesen nagy jelentősége van a nyelvnek, hiszen megmaradásunk egyik tartópillére és fő záloga.
Nem hiszem, hogy vita lenne abban, hogy ez figyelmet érdemel. Nagyon nehéz, bevallom, nagyon nehéz megtalálni azt a formátumot, amely szakmai értelemben legitim, hiszen a magyar nyelvészettudománynak nagy hagyományai vannak, ugyanakkor sokkal operatívabb, mint önmagában egy kutatás támogatása vagy egy tudományos műhely szponzorálása a kormányzat részéről.
Az elmúlt időszakban jó néhány munkát végzett már el ez a tudományos műhely. Húsz ember helyett 12-t foglalkoztat, és nem kerül több százmillió forintba, hiszen az elmúlt évben alig százmillió forintot használtak fel; ezek mind visszaellenőrizhetőek. Magas a publikációs szám, amely, azt hiszem, hozzájárul ahhoz a munkához, amit eredetileg elhatároztunk.
Szívesen látjuk képviselő asszonyt a Nyelvstratégiai Intézetben is. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me