DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány az ön által ismertetett törvényjavaslat céljaival maradéktalanul egyetért. Várjuk a törvényjavaslatot, kíváncsian várjuk a részleteket. Az ön által elmondottaknak megfelelően szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy az eljárási törvények azonnali hatályba léptetésének nincsen alkotmányos akadálya, több alkotmánybírósági határozat döntött már hasonló kérdésben. Tehát míg anyagi jogi szabályok nyilván visszamenőlegesen nem alkothatók, de eljárási szabályok hatályba léptetése, ahogyan mondtam, nem problémás, nem alkotmányellenes.
Tisztelt Frakcióvezető Úr! A következő lépésben is a kormány természetesen partner, és nemcsak a mostani ügy rövid távú orvoslását, rövid távú biztosítását célzó törvénynek van helye, hanem valóban a hosszú távú garanciák, hosszú távú ellenőrzési szabályok szigorítására is van szükség. Hiszen ez az ügy is azt mutatta, hogy mindaddig, amíg van minimális esély is arra, hogy az ilyen bűncselekmény-soroza-tokból szerzett vagyonokat felhalmozva akár az országból kivinni vagy akár a hatóságok elől eltitkolni lehet, addig nem elég nagy a kockázata az ilyen jogkövetkezményeknek ahhoz, hogy a pénzügyi szolgáltatókat vagy a pénzügyi szolgáltatásban részt vevő személyeket ezek a szankciók visszatartsák a bűncselekmények elkövetésétől.
Az ember tényleg azt gondolná, hogy a K&H brókerbotránya után még egyszer már nem fordulhat elő, hogy nejlonszatyorban viszik az ügyfeleknek gyakorlatilag a pilótajátékból vagy inkább piramis-játékból származó bevételeket a brókerek vagy a magukat ennek tartó személyek, mégis ebben az ügyben is úgy tűnik, hogy megkerülték a különböző nyilvántartásokat és a különböző szoros elszámolásokat a gyanúsítottak. Ebben az esetben viszont a frakcióvezető úr által elmondott megoldás, tudniillik a zár alá vétel jelen pillanatban még csak a mérlegelés kategóriájába tartozik, hiszen a büntetőeljárási törvény egyetlen-egy kivételes esetben ismeri a kötelező zár alá vételt. Bizonyos ingatlanok esetén lehet kötelezően zár alá venni a vagyontárgyat, de más vagyontárgyakra mérlegelésen alapul a zár alá vétel. Ezért nagyon fontos az, hogy a tisztelt Ház szigorítsa a büntetőeljárási törvényt, és írja elő azt, hogy ezekben az esetekben, amikor ilyen típusú bűncselekmények történnek, akkor kötelező legyen a zár alá vétele a vagyontárgyaknak.
Tehát mindezek után én is arra kérem a kormány nevében a tisztelt Házat, hogy a lehető legsürgősebben módosítsa a büntetőeljárási törvényt, illetve a vonatkozó jogszabályokat annak érdekében, hogy már az úgynevezett második brókerbotrány gyanúsítottjai, az esetleges potenciális elkövetői se tudják elmenekíteni a vagyonukat a polgári jogi kötelezettség elől. Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me