DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten a Társaság a Szabadságjogokért kiperelte a fejlesztési tárcától a Malév pénzügyi helyzetéről szóló dokumentumokat. A Malév-ügy állatorvosi lova a rendszerváltás utáni Magyarországnak. Az kiderül, hogy önök pontosan számoltak 2011-ben az Európai Bizottság döntésével, amelyik tiltott állami támogatásnak minősíti a Malév további dotációját.
A Malév már az első Orbán-kormány idején egy fejőstehén volt - ugye, emlékszünk a Torgyán-féle légügyi dinasztiára -, és ez nem változott az álbaloldali kormányok idején sem: a Malév és a kapcsolt vállalkozásai politikai kifizetőhelyként működtek. A második Orbán-kormány hat hónappal a csőd előtt pontosan tisztában volt azzal, hogy ez a cég menthetetlen.
A Lehet Más a Politika 2012 elején, a csődöt követően feljelentést tett csődbűntett, csalás, hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt. A kérdéseinkre továbbra sem kaptunk választ. Nem értjük, miért öntöttek súlyos tízmilliárdokat 2011-ben is a Malévba, amikor pontosan tudták, hogy az Európai Bizottságnak lesz egy tilalmi döntése. Nem értjük, hogy 2012. január 9-ét, tehát az Európai Bizottság tiltó döntését követően miért folyt tovább a repülőjegy-értékesítés, egészen a február 3-i csődbejelentésig. 35 milliárdnyi utaskárt okoztak ezzel a felelőtlen lépéssel, illetve azzal, hogy tovább folyt a repülőjegy- és az egyéb értékesítési tevékenység a Malév részéről. Miért kellett elveszniük a milliárdos értékű vagyoni értékű jogoknak, tehát a reptérleszállási jogoknak? Egy-egy ilyen jog 2-3 milliárd forintot ér. Nem értjük, hogy miért nem kért a kormány csődvédelmet a Malév számára 2011 végén, 2012 januárjában.
Visszatekintve az elmúlt évekre, azt látjuk, hogy két szereplő egész biztosan jól járt a Malév csődjével. Az egyik a Wizz Air, a másik pedig egy bizonyos Varga Jenő, a vectigalisos Varga Jenő, aki valahogyan mégiscsak a felszámolója lett a Malévnak.
A kiperelt dokumentumok alapján jól látható, hogy egy irányított felszámolásról van szó. A tanácsadó cégek már 2011-ben jelezték, hogy nem magának a Malévnak kellene csődöt kérnie, hanem valami baráti hitelező kérje a felszámolási eljárást, hiszen így nem kell szólni a szakszervezeteknek. A tanácsadók törvénymódosítást is javasoltak, önök ezt szolgai módon meg is tették, 2011 nyarán itt megszületett az úgynevezett nemzetgazdasági szempontból kiemelt vállalatok felszámolási eljárásáról szóló törvény, december 30-án megjelennek a kormányrendeletek, és lássunk csodát, 2012. január 30-án megjelenik az a kormányrendelet, amelyik egyébként a Malévot nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek tekinti.
Két nappal később egy kis cég, a Bellum 2000 Kft. benyújtja a felszámolás iránti kérelmet. És lássunk csodát, a Bellum 2000 Kft. mögött fölsejlik az a Varga Jenő, aki egy hét múlva mint a csődbe ment Malév vagyonfelügyelője szerepel. És ki ez a Varga Jenő? Nemcsak a Bellum 2000 Kft.-hez van köze, övé a Vectigalis - egy pécsi milliárdosról beszélünk -, fölsejlik mögötte a Strabil nevű cég egy bizonyos Komlós Jánossal a háttérben, akinek az Öresund nevű cége egyébként üzletelgetett Meggyes Tamással, üzletelget a pécsi önkormányzattal, és ez a Varga Jenő ’89-ben még a pécsi MSZMP-nek volt az egyik vezetője, Gyurcsány Ferenc jó barátja. Teljesen véletlen, hogy az ő feleségét 2010 nyarán Simon Gábor-aláírással a szocialisták javasolják alkotmánybírónak. A felesége ma már a Kúria bírója, véletlenül ő mentette föl Molnár Gyulát.
Varga Jenő, miután felszámoló, első a kielégítési sorrendben, ő biztosan jól járt. A munkavállalók elől az utolsó pillanatig titkolták azt, hogy mi fog történni, és ma azt látjuk, hogy a bérkövetelések 50 százalékára van fedezet, kétezer ember vált földönfutóvá a Malévtól, húszezer embert érint ez a csőd. Négyszáz pilótából 60-70 tudott elhelyezkedni. A szakszervezetek végig panaszkodtak a tájékoztatás elégtelenségére, és volt szakszervezet, amelyik felvetette, hogy legalább a leányvállalatoknál indítsanak el egy dolgozói résztulajdonosi programot.
És helyben is vagyunk: a következő hónapokban el fogjuk készíteni azokat a javaslatokat, amelyek minden olyan esetben, amikor állami támogatással kitömött cégről van szó, olyan cégről van szó, amelyik súlyos bérköveteléseket halmozott föl, olyan cégről van szó, amelyik súlyos köztartozásokat halmozott föl (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az ilyen cégek fizetésképtelensége esetén engedjenek teret a dolgozói tulajdonnak, a munkásszövetkezeteknek. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me