ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ezekben a hetekben zajlik először is a bankok elszámoltatása, amiről az Országgyűlés már jóval korábban döntéseket hozott. Március 1-je és április 30-a között 1 millió 700 ezer magyar család kap levelet a bankoktól, 1 millió 700 ezer devizahitel-szerződés esetében kell a bankoknak évekre visszamenőleg elszámolni azokkal a visszaélésekkel, amelyekkel megkárosították az embereket, amikor a bankárok visszaéltek a hatalmukkal. Az Országgyűlés felelős döntésének köszönhetően 1 millió 700 ezer szerződés esetében magyar családok nemegyszer százezer forintokat vagy akár milliós nagyságrendű összeget is kapnak vissza, jelentősen csökkennek majd a devizaalapú jelzáloghitelek törlesztőrészletei a forintosítást követően.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú és nehéz döntéseken vagyunk túl; amikor ezeket az Országgyűlés meghozta, sokat vitatkoztunk ezen. Ezek közül a törvények közül volt olyan, amelyre az ellenzéki frakciók egyöntetűen nemmel szavaztak, és ma, azt hiszem, egyértelműen láthatják, hogy ha ezt nem tettük volna meg, akkor óriási kár érte volna a magyar családokat.
Éppen ezért egy másik kérdésben szeretnék az ellenzéki frakcióknak most a felelősségére is apellálni, tisztelt képviselőtársaim, mert azt gondolom, hogy ha a bankok elszámoltatása megtörtént, akkor végig kell vinni a brókerek elszámoltatását is. Hiszen az elmúlt évtizedre visszanyúló pénzügyi korrupciós visszaéléseknek, a brókerbotrányoknak, azt gondolom, két igen fontos tanulsága van, ami egyértelműen az Országgyűlésre tartozik. Az első és a legfontosabb tanulsága, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem engedhetjük azt, hogy a felelősök a vagyonukkal megszökjenek. Ebből az következik, hogy minden lépést meg kell tenni, hogy a vagyonukat le lehessen foglalni. Az Országgyűlésnek olyan törvényt kell alkotnia a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja szerint, amelyik tisztázza a következő kérdéseket.
Először is: a brókerbotrányban érintett cégek teljes cégcsoportjának vagyonát zárolni kell.
Másodszor: olyan törvényt kell alkotni az Országgyűlésnek, amely világossá teszi, hogy azok, akik a brókerbotrányok felelősei - az érintett brókercégek tulajdonosai, vezetői, igazgatótanácsi tagjai, felügyelőbizottsági tagjai, valamint a hozzájuk kapcsolódó könyvvizsgálók -, a magánvagyonukkal is feleljenek a döntéseikért. Ezért az Országgyűlés törvényének gondoskodnia kell arról, hogy ezeket a vagyonokat zárolni lehessen, és a későbbiekben fel lehessen őket használni a károsultak kártalanítására.
Harmadszor: az Országgyűlésnek olyan törvényt kell alkotnia, amelyik azt is egyértelművé és világossá teszi, hogy a közben lezajló vagyonmentési kísérleteknek nem adunk teret. Ebből tehát az következik, tisztelt képviselőtársaim, hogy ebben a törvényjavaslatban passzusnak kell szólnia arról, hogy aki mindeközben akár a cégének, akár a saját vagyonának egy részét megpróbálta másra átíratni, megpróbálta elrejteni, azokat a szerződéseket semmisnek kell tekinteni, és ezekre nézve is ki kell terjeszteni a zár alá vétel lehetőségét.
Negyedrészt, tisztelt képviselőtársaim, az Országgyűlésnek olyan törvényt kell alkotnia, amelyik világossá teszi, hogy értelemszerűen a folyamatban lévő eljárásokra ez a törvény vonatkozik.
Ezt a törvényt ráadásul sürgősséggel kell megalkotnia az Országgyűlésnek. Ezért én tisztelettel arra szeretném kérni itt és helyben az ellenzéki képviselőcsoportokat, hogy ennek a törvénynek az elfogadását és a Házban házszabálytól való eltéréssel történő tárgyalását a jövő héten támogassák.
Mi ezt a törvényjavaslatot ma késő délutánig be fogjuk nyújtani az Országgyűlés elé. Holnapi napon, mint a Gazdasági bizottság elnöke, kezdeményezni fogom, hogy a Gazdasági bizottság a tárgysorozatba vételről határozzon, azaz tegye lehetővé a törvényjavaslat gyors tárgyalását a parlamentben. Ezt követően a Házbizottságban kezdeményezni fogjuk, hogy az Országgyűlés frakciói döntsenek arról, hogy az Országgyűlés ezt március 30-án és 31-én házszabálytól való eltéréssel, rendkívüli sürgősséggel meg tudja tárgyalni, és legkésőbb a hónap utolsó napjáig el is tudja fogadni. Ez már az önök felelőssége is, tisztelt képviselőtársaim, mert mi meg tudjuk alkotni ezt a törvényjavaslatot, meg tudjuk fogalmazni a célt és a hozzákapcsolódó eszközöket, de a parlament több mint négyötödének a támogatása szükséges ahhoz, hogy ezt az Országgyűlés érdemben el is tudja fogadni.
És végül, tisztelt képviselőtársaim, beszéljünk arról is, hogy azt gondolom, van még egy nagyon fontos tanulság. Az a tanulság, hogy a Wall Street hazai farkasai ne tudjanak a magyar emberek pénzéből élni. Ebből az következik, hogy nagyon keményen meg kell szigorítani a brókercégek ellenőrzésére vonatkozó jogszabályokat, amire nézve viszont a kormánytól várjuk a javaslatot, és azt kérem a magyar kormánytól, hogy ezt a törvényjavaslatot minél hamarabb nyújtsa be, és azt követően ugyanúgy kezdeményezni fogjuk, hogy az Országgyűlés ezt házszabálytól való eltéréssel, rendkívüli sürgősséggel tárgyalja meg. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me