TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ez világos és érthető dolog számomra, hogy a Jobbik mindenből politikai tőkét szeretne magának kovácsolni. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Ezért jelenti ki azt, hogy a Jobbik nem érintett a brókerügyben. Érintett viszont másban, például kémvádban, hazaárulásban (Felzúdulás a Jobbik soraiban.), vagy a történelem tiszteletét elmulasztva holokauszt-emlék-műnél a cipőbe beleköp országgyűlési képviselője. Tehát van mit takargatnia a Jobbiknak, úgy érzem. (Dr. Schiffer András: Politikai tőkét kovácsolsz.)
Mielőtt a vádakat megfogalmazza a brókerügyben a kormánypárt felé, a Fidesz felé, szeretném önnek elmondani, hogy miután itt egy évtizedes pénzügyi korrupcióról van szó, és hogy ezt még a rendszerváltozás magával hordozta sajnos, talán ezzel a pénzügyi korrupció részét is le tudjuk zárni a rendszerváltozásnak. Azért azt hadd mondjam el, hogy a Fidesz-kormány idején, a Fidesz parlamenti többsége idején derült fény erre a takargatott korrupcióra. Ugyanakkor az MSZP-kormány idején kézzelfogható jelei és bizonyítékai vannak annak, hogy például a Buda-Cash ügyét próbálták takargatni az utolsó percben elvégzett ellenőrzéssel, abban bízva, hogy majd csak öt év múlva, a következő kormányváltás idején fog majd újra az ellenőrzés megtörténni.
Azt gondolom, hogy sokkal szerencsésebb lenne a Jobbiknak is egyébként, ha valóban a következményekkel foglalkozna, hogy mi a feladata az Országgyűlésnek, hogy milyen törvényeket kell annak érdekében módosítani, hogy a pénzügyi ellenőrzés gyakoribb legyen (Dúró Dóra: Csak 24-et nyújtottunk be. - Dr. Schiffer András: Öt éve kormányoztok.), a pénzügyi ellenőrzés valóban hatékonyabb legyen, hogy a megelőzés, mert utánunk is jönnek majd emberek, teljesen hatékony legyen, és százszázalékosan ne fordulhasson elő többet ilyen Magyarországon.
Való igaz, azzal is foglalkoznunk kell, hogy azok, akik ezt a súlyos gaztettet elkövették, hogyan fognak elszámolni. Elszámolni a vagyonukkal, elszámolni a törvényekkel, és ha bűncselekményt követtek el, annak milyen következményei lesznek. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból.) Erről részletesebben Rogán Antal frakcióvezető úr fog a következő napirend előtti felszólalásában beszélni, mint ahogy azt ön is elmondta.
Úgy gondolom, hogy van feladata a kormánynak. A kormánynak elsősorban a kártalanítás szempontjából van még feladata. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Kártérítés.) Kártalanítás szükséges azoknak az embereknek, akik ártatlanul belekeveredtek ebbe. Ezt ma több törvény is szabályozza. Egészen más, amikor egy banknál betétet helyez el, és más, amikor egy pénzügyi befektető szolgáltatónál befektetést végez. Erre két külön törvény van. Ismerjük, hogy az első esetben 100 ezer euróig, míg a második esetben 20 ezer euróig lesznek az emberek kártalanítva.
Fontos annak eldöntése, hogy a Quaestor tekintetében a Betétvédelmi Alap kártalanítási hatálya alá mely esetek tartoznak, hiszen itt nagyszámú károsultról van szó. Ennek jogi megítélése ezt követően fog majd megtörténni.
Nagyon fontos az is, hogy az önkormányzatok számára is biztosítani tudjuk a működést, miután közpénzt kezelnek, és közpénzt helyeztek el a becsődölt bankoknál. Ennek már az első lépcsője megtörtént. Jelenleg folyik a károk felmérése, ezt követően születhet kormánydöntés arra, hogy milyen mérvű lehet a segítség mértéke.
(11.40)
És persze azzal is számolnunk kell, hogy sok-sok vállalkozó esett ezeknek a valószínűsíthető bűncselekményeknek az áldozatául. Nyilván azt is föl kell mérni, hogy például európai uniós beruházások tekintetében kiket hogyan érint ez, és kinél szükséges esetleg rendkívüli segítség.
Sok a feladata a kormánynak, az Országgyűlésnek, a nyomozati hatóságoknak. Mi arra kérjük a Jobbik frakcióját, hogy támogassa azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a következő időszakban idekerülnek a parlament elé. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me