VONA GÁBOR

Full text search

VONA GÁBOR
VONA GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ma Magyarországon a korrupció jelenti a közélet legsúlyosabb problémáját, ezért is nagyon súlyos, felháborító dolog az, hogy önök 2010 novemberében a Jobbiknak 24 törvényjavaslatát utasították el közösen, a Fidesz és az MSZP képviselői. Volner János képviselőtársam terjesztette be ezeket a javaslatokat, és ezek alkalmasak lettek volna arra, hogy a most kialakult brókerbotrányt megakadályozzák. Ezáltal önök közvetett módon okozóivá váltak ennek a 300 milliárdos társadalmi kárnak.
De a helyzet még ennél is súlyosabb, ugyanis fölmerül a gyanú, hogy nemcsak közvetett módon járultak önök hozzá ehhez a brókerbotrányhoz, hanem sajnos a politika közvetlen úton is részt vállalt ebben a nagyon súlyos társadalmi károkozásban. Hogy pontosan ki hogyan vett részt a brókerbotrányban, azt egyelőre még találgatjuk, ugye, erről jelenleg is folyik a vita. Egy biztos, hogy a Jobbik nem érintett a brókerbotrányban. A Fidesz azt mondja, hogy az MSZP brókerbotrányáról van szó, az MSZP azt mondja, hogy a Fidesz brókerbotrányáról van szó, ugye. Én annyiban szeretnék igazságot tenni, ha lehet, hogy szerintem meg egy fideszes-MSZP-s koalíciós brókerbotrányról van szó. Csak azért nem tudom azt mondani, hogy nagykoalíciós, mert az MSZP jelenlegi támogatottsági indexe a „nagykoalíciós” kifejezés használatát nem teszi lehetővé.
Látjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank „eső után köpönyeg” módra mindent próbál megtenni, és látjuk azt, hogy a Buda-Cash vagy a Hungária Értékpapír esetében volt már feljelentés, letartóztatás, de fölmerül a kérdés, hogy a Quaestor kapcsán ez mind a mai napig miért nem történt meg. Ugye, nagyon sok olyan sajtóinformáció lát napvilágot, ami a Fidesz és a Quaestor közvetlen kapcsolatát igyekszik taglalni. Nagyon jó lenne, ha a Fidesz végre tisztázná magát, hogy esetleg nem ő-e az, aki akadályozza, hogy valamilyen érdemi lépés a Quaestor esetében megtörténjen.
Rogán Antal képviselő úr, frakcióvezető úr itt majd napirend előtt nemsokára bejelenti az önök törvényjavaslatát, ami lehetővé fogja tenni a hírek szerint, hogy a brókercégek vezetői vagyonukkal feleljenek ezekért a társadalmi károkért. Nagyon nagy örömmel hallgattam a szavait a Kossuth rádióban ma reggel, öröm volt hallani ezt a huszáros, karakán, kőkemény, lángoló pallossal a kezében kiálló frakcióvezetőt, aki a korrupció ellen küzd. Azt kell mondjam, én is felbátorodtam a hatására, és arra kérném frakcióvezető urat - úgyis mindjárt megérkezik, majd tolmácsolják neki -, hogy ne hagyja abba. Ezt a fajta lázas, kemény, harcos kiállását a korrupció ellen folytassa, és a nemzeti együttműködés jegyében közösen végül a politikusokra is terjesszük ki a vagyoni felelősség lehetőségét. Végre a politikusok is feleljenek, akár a vagyonukkal, az elkövetett bűnökért! Mondjuk, korrupt polgármesterek, országgyűlési képviselők, ők is végre, a társadalom igazságérzetét növelve, a vagyonukkal feleljenek azokért a bűnökért, amiket elkövettek.
S mivel a társadalom számára irritáló az, hogy nagyon sokszor a politikusok a családtagok számára menekítik ki az elrabolt vagyont, talán azzal kellene kezdenünk, hogy mindannyian a családtagjaink vagyonnyilatkozatát, amit egyelőre nem nyilvánosan adunk le, nyilvánosságra hozzuk. Ezt jelen pillanatban a Magyar Országgyűlésben egyetlenegy frakció merte megtenni, a Jobbik frakciója. Sem a Fidesz, sem az MSZP frakciója nem hozta még meg ezt a döntést. Arra kérem frakcióvezető urat, most már többször megszólítottam, hogy akár ezt is jelentse be most lángoló napirend előtti felszólalásában, hogy igen, a Fidesz frakciója, meg az MSZP frakciója is, nyilvánosságra fogja hozni a családtagok vagyonnyilatkozatát is.
Ugyanis a korrupció megmérgezi a magyar társadalom és a politika kapcsolatát, ami amúgy sem volt jó. És pont ebből a felismerésből döntött úgy a Jobbik idén év elején, személy szerint én jelentettem be, hogy meghirdetjük az önkéntesség évét. Ennek lényege az, hogy a Jobbik képviselői havonta fizetésük 10 százalékát egy jótékonysági alapítványnak fizetik be. Másrészt havonta egy munkanapot önkéntesként vállalnak valamilyen karitatív, kulturális vagy szociális területen. Hogy miért jó ez, talán nem kell magyaráznom. Alázatot tanul a politika, megismeri a keményen dolgozó kisemberek mindennapjait, illetve beleláthat azoknak az ágazatoknak, szakmáknak az életébe, amelyekről itt nap mint nap döntéseket hozunk. Nehéz volna tagadni, hogy ez egy jó kezdeményezés, bár lehet, hogy lesznek olyanok majd, akik ezt megpróbálják megtenni.
De mégis van ezzel egy probléma. Elindult ugye részünkről ez a fajta vállalás, az önkéntesség éve, az önkéntes munka vállalása, és sajnos azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok, és mit ad isten, fideszes településvezető közvetlenül akadályozza ennek megvalósulását, miközben semmilyen jogi akadálya nem lenne annak, hogy képviselőtársaim a munkájukat elvégezzék. Ilyen helyzetbe került Novák Előd képviselőtársam, Kepli Lajos, de mások is. Vagy ha nem közvetlenül, akkor közvetett módon, az intézményvezető fenyegetésével próbálja akadályozni az önkéntes munka elvégzését.
Arra kérném önöket, tisztelt képviselőtársaim, már akik megjelentek itt ma, a napirendi előtti felszólalásokra, szóljanak már a helyi embereiknek, hogy ne legyenek ennyire pitik. Nem várjuk azt el önöktől, bár talán az lenne a legszebb, ha önök is részt vennének ebben az önkéntes munkában, együtt dolgoznánk karitatív, szociális területeken önkéntesként végre, de ha önöknek ez nem tetszik, ha önöknek ez nem szimpatikus, mi el tudjuk fogadni, csupán annyit kérünk, hogy a helyi embereiknek mondják meg, hogy ez piti dolog, szánalmas dolog. Állítsák le őket, mert a jövőben minden ilyen kezdeményezést, amikor valaki megakadályozza politikai okokból egy jobbikos képviselő önkéntes munkavégzését, itt, az Országgyűlés nyilvánossága előtt fogjuk megnevezni. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me