DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban elhangzottak a vezérszónoklatok, és nem meglepő módon egyetértek az MSZP vezérszónokával, Tóth Bertalannal abban, hogy az Országgyűlésnek, a szakbizottságoknak kell vállalni többletmunkát ebben a kérdésben, illetve a kormánynak eddig is kötelezettsége lett volna kétévente beszámolni az Országgyűlés előtt az adott témában az energiastratégia kapcsán az alapadatokról, számokról, változásokról.
Én azt javaslom mindannyiunknak, hogy ne spóroljuk meg ezt a munkát az Országgyűlés tekintetében. Sokféle helyről jöttünk, az ország több részéből, és helyi képviselőként vagy egy-egy megyéből érkezőként nyilván sokféle szempont is határozhatja meg azt, hogy milyen látásmódunk alakul ki az energiastratégia kapcsán.
Ha már változtak a számok, ha már új helyzet van, új alapstratégia szükséges tulajdonképpen, akkor ezt a sokféle nézőpontot jó volna itt, a parlament előtt összegezni, szintetizálni, és valószínűleg ezek nem is feltétlenül pártpolitikai kérdések, hanem sokkal inkább egy-egy országrész, egy-egy megye, egy-egy terület stratégiai kérdései.
Mondom ezt azért is, mert Miskolc országgyűlési képviselőjeként jelenthetem, hogy olyan új, korábban nem várt fejlesztések és hatékony fejlesztések zajlottak le a térségben, mint például a geotermikus energia kapcsán konkrétan egy egész lakótelep, az Avas távfűtésének a kezelése, amely jelentős megtakarításokat jelenthetne, ha erre rendelkezésre állnának a megfelelő törvényhelyek. Tehát lényegesen lehetne csökkenteni ezáltal az avasiak távfűtésdíját is. De egyébként mindig utalok az ilyen napirendeknél például a borsodi szénmedence kérdésére, amelynek kapcsán felmerül a tisztaszén-technoló-giák alkalmazása is.
Tehát ezek mind-mind olyan kérdések, amelyeket, azt gondolom, hogy az Országgyűlés megvitathatna, új, innovatív gondolatokkal bővülhetne ez az alapstratégia. A kétéves beszámolás mint kötelezettség ott van az asztalon a kormány részéről, de azt javaslom, hogy az Országgyűlés, az országgyűlési képviselők ne spórolják meg azt, hogy elmondják a véleményüket Magyarország energiastratégiáját érintően. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me