SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A mai nap folyamán már többször megróttak, hogy nem vagyok teljes mellszélességgel híve a kormányzati törekvéseknek, így aztán most arra buzdítom a kormánypártokat és a kormányt, hogy hozzon sok olyat ide elébünk, amit el lehet fogadni, és akkor nem lesz ellenkezés közöttünk.
Összességében azt gondolja a pártunk, hogy akár át is lehet ezt engedni, és nem kell ennek keresztbefeküdni, mert mindenképpen egy mulatságos dolog az, hogy a kétharmados Orbán-kormány saját magának alkot egy energiastratégiát úgy, hogy senki nem befolyásolja, senki nem zavarja, majd a saját kötelezettségvállalásait se tudja betartani, és ott is határidő-hosszabbításokra van szükség, és hogyha már ezt így felismeri, akkor nincs ezzel olyan nagy gond, legyen ebben lehetősége a változtatásra.
Azt mindenképpen el szeretnénk mondani, hogy az energiastratégiában azért hadd mondjam el az öt legfontosabb pillért, amit kiemelünk.
1. Az energiatakarékosság és az energiahatékonyság fokozása. Ez egy fontos dolog. A kormányzat leírta, azt mondta, hogy fontosnak tartja, de itt a rezsiharc során Magyarország a legutolsók között kullog Európában, akik a legkevesebbet fordították erre, és sajnos a rezsiharc azt eredményezte, hogy nem a valósi rezsicsökkentés valósult meg, amikor kevesebbet használnánk fel az energiából és ezért keresnénk kevesebbet, hanem ugyanazért a felhasznált energiáért kevesebbet kelljen fizetnünk. Ez egy dicséretes törekvés nyilvánvalóan, de még hasznosabb lenne, hogyha az energiastratégiának ezen törekvése esetleg érdemi lépésekkel párosult volna, hiszen ez a pont, ami az energiatakarékosságot és hatékonyságot fokozná, ez bizony egy kívánatos törekvése lehetne a kormánynak, amire sajnos nem tartjuk elégségesnek a kormányzati törekvéseket.
A 2. pontban fontos volt a megújuló energiák részarányának növelése. Nyilvánvalóan itt az európai uniós kötelezettségvállalások miatt azért jó lenne, hogyha ebben is jobban tudnánk teljesíteni. A szélenergia hasznosítása stagnál, ha jól tudjuk, 2010 óta nem adtak ki engedélyeket szélerőmű-építésre, napelem alig 15-20 ezer háztartásban található, viszont a kormány időnként büntetőadókat vet ki a napenergiára, a hőszivattyúkra, mint azt idén a termékadóval tette, tehát ez ügyben is lenne mit tenni.
A 3. pontja az energiastratégiának, ami fontos volt számunkra: a középeurópai vezetékhálózat integrálása és az ehhez szükséges határkeresztező kapacitások kiépítése. Ez volt az, amit az atomvitában sokszor hangoztattunk, hogy amikor a kormány azt ígéri nekünk, hogy az atomenergiát és a megújulót párhuzamosan fogja fejleszteni, akkor többek között ez az a vezetékhálózat, ami mind a kettőnek a kezelésére legjobb tudomásunk szerint nem lesz alkalmas, és hogyha a források jelentős részét leköti a Paksról származó energiaszállítás fejlesztési igénye, akkor bizony a megújulóenergia-szektornak a lehetőségei csökkennek. Ennek része volt sajnos, szomorúságunkra az atomenergia jelenlegi kapacitásának megőrzése. Ez az, amiben látjuk az előrelépést sajnálatosan; és a hazai szén- és lignitvagyon környezetbarát módon való felhasználásában és a villamosenergiatermelésben.
Összességében azt látjuk, hogy ezek közül, amelyek az LMP számára szimpatikusak és kívánatosak lennének, mint az 1. és 2. pont az energiastratégiában, arra viszonylag kevés a kormányzati forrás, kevés a kormányzati szándék. De hogyha az „igen” szavazatunk azt segíti elő, hogy erre is legalább elméleti figyelmet fog fordítani a kormányzat, és megkezdi azokat a törekvéseket, hogy a rezsiharc úgy folytatódjon, hogy a felhasználás mértéke csökkenjen a háztartásokban, és egyszerűen így kelljen a háztartásoknak kevesebbet fizetniük, ez minden bizonnyal támogatásra adhat lehetőséget.
Azt gondoljuk, hogy nincs olyan nagy probléma azzal a változtatással, ugyanis eddig sosem sikerült eltalálni a jövőbeli energiaigényt, a kormányok jellemzően mindig felülbecsülték a várható fogyasztást, és ezekhez a túlzó becslésekhez igazították a terveiket. És legalább ennyire gyakori, hogy a frissítés nem fogja kezelni azokat a problémákat, amelyek a 2030-ig szóló energiastratégia kapcsán erre nyilvánvalóan jelentkeznek.
Továbbra is azt szeretnénk kérni a kormányzattól, államtitkár úrtól, hogy ha abba az irányba történnének törekvések, hogy Magyarországon a lehető legnagyobb hatékonysággal megvalósuljanak energiafelhasználást csökkentő fejlesztések, energiahatékonysági fejlesztések, akkor gondoljuk újra az energiastratégiánkat, akkor nézzük meg azt, hogy vajon mire is lenne szüksége a magyar háztartásoknak.
Azt szeretnénk kérni, hogy az összes magyar vidéki ház legyen leszigetelve, legyen meg az épületgépészeti fejlesztése, mint azt jobbikos képviselőtársam elmondta, legyenek meg a nyílászárócserék. Tegyük meg ezt a köztulajdonban lévő épületekkel, az összes közvilágítást alakítsuk át ledessé, és hogyha mindezeket a fejlesztéseket megtettük, akkor nézzük meg azt az energiaigényt, amiről most jelenleg csak feltételezések várhatóak.
Frakciónk tárgyalja ezt a javaslatot, és nem látja lehetetlennek ennek a támogatását. Bízunk benne, hogy ez az energiahatékonyság, az energiatakarékosság és megújuló energiák részarányának növelésére fog teremteni lehetőséget.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me