DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. A PNR-rendszer működését meghatározó törvény elfogadása után a kormánynak több mint egy év állt rendelkezésére arra, hogy felkészüljön ennek a törvénynek a végrehajtására.
Itt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a PNR-rendszer létrehozására vonatkozó projekt sikeres lebonyolítására létrehozott, Országgyűlés által elfogadott törvény 2015. január 1-jén lépett hatályba, és ennek fényében megdöbbentő az, hogy a rendszer éles működésének megkezdése után azonnal a Belügyminisztérium maga deklarálja a törvényi szabályozás alkalmatlanságát. Ebből egyértelműen arra következtethetünk, hogy ez megint egy világos jele a kormány teljes alkalmatlanságának, és nagyon jól mutatja sajnos azt is, hogy milyen mértékben sikerült a központi közigazgatást átalakítani, lezülleszteni azt a színvonalat, ami a törvényalkotással kapcsolatos.
A törvényjavaslatból nem derül ki az, hogy mi a Fidesz valódi célja. Egyébként sajnos ezt az elmúlt években már megszokhattuk, de azt gondolom, hogy ez van egy olyan fajsúlyú kérdés - egyébként sok más mellett -, ami ténylegesen a magyar emberek biztonságáról szól. Éppen ezért hihetetlen az, hogy ebben is pártpolitikai célokat lehet felfedezni.
Azt nagy biztonsággal kijelenthetjük - amit a képviselőtársam is említett a vezérszónoki felszólalásában -, hogy az illegális migránsoknak a tömegei nem nemzetközi repülőjáratokon érkeznek, és egyébként az embercsempészek sem valószínű, hogy repülőkön hoznák Magyarországra az ügyfeleiket.
Azt elképesztőnek tartom, hogy itt a kormánypárti képviselőtársam felszólalásában ismét előjött a gazdasági bevándorlás kérdése. Látjuk azt, hogy a Fidesz előszeretettel alkot politikai célokból új fogalmakat, vagy pedig már létező fogalmakat próbál pártpolitikai céllal teljesen más tartalommal felruházni. Ha gazdasági bevándorlásról beszélünk, akkor nem tudom, mit szólnának ahhoz - egyébként maga a miniszterelnök dicsérte meg azt a több százezer magyart, aki elhagyta Magyarországot; azért hagyták el, mert nem tudtak megélni Magyarországon -, ha például Angliában így állnának hozzá azokhoz a magyarokhoz, akik oda mennek megélni (Közbeszólások: Így állnak!), és ezt mondanák rájuk, hogy gazdasági bevándorlók.
(11.20)
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyébként ők is repülőjáraton utaznak el oda, hogy ott dolgozzanak, és hazaküldjék a pénzt nagyon nehéz sorban lévő családjuknak. Reményeim szerint előbb-utóbb, hogyha majd kormányváltásra kerül sor, akkor őket haza lehet hívni onnan, és lehet majd olyan körülményeket teremteni. Önök soha nem fognak tudni olyan körülményeket teremteni. De akkor, amikor majd ők hazajönnek, szintén repülőjárattal fognak nagy valószínűséggel hazajönni. Úgyhogy elképesztőnek tartom ezt a fajta érvelést és azt, hogy rendszeresen az illegális migrációval kapcsolatban keverik a gazdasági bevándorlókat, és összemossák ezeket a fogalmakat.
Az adatkezelést tekintve pedig rendkívül aggályos az, hogy megrendült több eset kapcsán is a bizalom a kormányban mind nemzetközi szinten, mind hazai szinten. Én nem gondolom, hogy olyan szintű lenne a közbizalom, hogy egyébként biztosak lehetnénk benne, és megfelelő garanciák lennének a mind bővebb és bővebb adatkezelésre, és ez különösen annak tükrében aggályos, hogyha ilyen felhatalmazást szeretnének, hogy egyébként pont egy órával ezelőtt sikerült Pakssal kapcsolatban megszavazniuk azt, hogy semmilyen információhoz ne lehessen hozzáférni. Teljesen személyre szabott, cégre szabott, kormányzati érdekekre szabott jogalkotásról beszélünk. Úgyhogy ennek tükrében aggályosnak tartom ezt a részt is. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me