FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Az előttem szóló Harangozó Tamást követően mégiscsak azt kell mondanom, hogy a rendészeti és a határrendészeti szervek, intézkedések pont azt a célt szolgálják, amit az előttünk lévő szövegtervezet megfogalmaz.
Tisztelt képviselőtársaim! Valóban, rendészetileg, biztonságilag, biztonságpolitikailag egy újfajta megközelítésben, de mégiscsak a nemzet biztonságát szolgáló előterjesztés van előttünk. És nemcsak azért, mert a közelmúltban a párizsi, a koppenhágai terrortámadások állnak előttünk, hanem pontosan azért, amivel Harangozó Tamás is elkezdett foglalkozni az előbb, hogy a Magyarországra tömegével bevándorlók milyen veszéllyel járnak, illetve, ahogy fogalmazott, semmilyen veszéllyel nem járnak. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Repülővel.) Véleményem szerint és a Kereszténydemokrata Néppárt véleménye szerint, tisztelt képviselőtársam, ha nagy tömegével ellenőrizetlenül tudnak megjelenni ebben az országban a bevándorlók, teljesen mindegy, hogy milyen bevándorlók, tisztelt képviselőtársam, az azt jelenti, hogy mindenféle szűrés és sokkal szigorúbb elbírálás nélkül nem lehet megfelelő módon, az országnak biztonságot jelentő módon szabályozni az itt-tartózkodásukat. Hiszen ön is nagyon jól tudja, hogy ha nem szabályozzuk szigorúan az itt-tartózkodásukat, akkor kötelezettségszegési eljárást indítanak velünk szemben Európában.
Az Európai Bizottság felhívására a Belügyminisztérium 2013-ban benyújtotta a pályázatát, mint már az itt elhangzott, Magyarország utasadat-információs egységének felállítása érdekében. Az is nyilvánvaló önök előtt is, hogy a Bizottság a pályázatot sikeresnek ítélte, és több mint 5 milliós eurós költségvetést biztosított számunkra, ami egyébként 90 százalékban fedezi is a költségeket. A légi fuvarozók által eredetileg kereskedelmi célokkal gyűjtött utasnyilvántartási adatállomány rendészeti célú felhasználását uniós szinten már az uniós bel- és igazságügyi együttműködésre vonatkozó hágai program is előirányozza.
Az utasadatok gyűjtésének célja a terrorizmus, a súlyos bűncselekmények és a szervezett bűnözés megelőzése, valamint a velük szemben folytatott küzdelem hatékonyságának növelése. Itt is hangsúlyoznám, hogy a hatékonyság növelése a cél, annak elősegítése. Miért fontos ez az együttműködés, az ezzel kapcsolatos törvények módosítása? A szervezett bűnözésben, a terrorizmusban érintettek utazási szokásaik alapján bizonyos minták azonosíthatók. Ezeknek a mintáknak az utasok adataival való összevetése révén rendkívül hasznos és operatív információkhoz lehet jutni, felderíthetők az elkövetők, az előkészületben lévő cselekmények, sőt akár a levegőben megnyilvánuló terrortámadások is megelőzhetővé válnak.
A schengeni övezeten kívülről érkező vagy oda irányuló légi járatok utasadatainak kezelése eredményesebbé teszi az európai hatóság bűnmegelőző és felderítő munkáját, fokozza Magyarország és az Unió biztonságát. A nemzeti utasadat-információs egység felállítása során egyértelművé vált, hogy a 2013-ban elfogadott szabályozás alapján végzett kockázatelemzés önmagában nem képes arra, hogy kiszűrje a gyanús személyeket. A szükséges módosítások által lehetőség nyílik arra, hogy a központ a rendőrségtől egyedi adatkérés alapján a sikeres kockázatelemzés érdekében az előzetes utasadatokat is megkapja, a gyanús személyek beazonosítását is elvégezhesse.
Jelenleg számos országban, csak néhányat említek, Szaúd-Arábiában, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Svédországban, Belgiumban látható, hogy ezeket a jogszabályokat elfogadták, és az ottani bűnüldözés lehetőségét elősegítik. Így egyértelműen látható az az elköteleződés, hogy az együttműködésre kell törekedniük, amely kiszűri a gyanús személyeket és fokozza a biztonságot, lehetőséget teremtve természetesen egy európai szintű összefogás megvalósulására is.
2013-ban elfogadásra került a PNR-törvény, az idén januárban lépett hatályba, azonban egyes rendelkezéseit pontosítani kell, hogy a működés maradéktalanul megfeleljen a törvényben elvárt céloknak. A tárgykört szabályozó hazai törvények kis terjedelmű módosítása szükséges, hogy a bűnügyi, illetve rendészeti tárgyú együttműködés keretében megvalósuló információcsere a közösségi normáknak megfeleljen.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve azt tudom mondani, hogy az utasadat-információs rendszer hatékony működéséhez szükségesek a módosítások, amelyek révén a nemzeti utasadat-információs egység képessé válik arra, hogy hatékonyan elemezze és értékelje a beérkező adatokat, továbbá, hogy megfeleljen az uniós normáknak. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója támogatja ezt a törvénymódosítást, és kérem, hogy önök is támogassák.
Még egyszer szeretném elmondani, hogy amikor a bevándorlásról szót ejtünk, akkor nem azokat a bevándorlókat akarjuk kitiltani ebből az országból, akik megfelelnek a genfi egyezménynek vagy a dublini III. egyezménynek, hanem valóban a gazdasági menekülteknek próbálunk valamilyen gátat szabni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
(11.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me