KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat két fő egységre bontható. Egyrészt az uniós tagállamok közötti információcsere szabályozásának pontosítására, másrészt az utasadat-információs egységre vonatkozó szabályozás módosítására. Most az elsőt szeretném ismertetni.
Az európai uniós szabályozás szintjén az úgynevezett prümi joganyag határozza meg a bűnüldözés és a rendfenntartás területén a nemzetközi együttműködés szabályait, ezen belül az egyes tagállami hatóságok közötti információcsere eljárási rendjét is. Ez az egységes szabályozás elősegíti az uniós tagállamok hatóságai által folytatott munka eredményességét.
A tagállami információcsere többek között az egyes országok DNS-adatbázisában, ujjlenyomat-adatbázisában, valamint a nemzeti gépjármű-nyilvántartásokban foglalt adatok összehasonlítását és cseréjét is magában foglalja. Ezek az eljárások nagyban hozzájárulnak azoknak a személyeknek az utólagos azonosításához, akik összefüggésbe hozhatók bármely, a tagállamok közbiztonságát veszélyeztető cselekményekkel.
A prümi joganyagot 2010-ben már átültettük, és a gyakorlatban is valamennyi érintett adatfajta vonatkozásában folyamatos az együttműködés. A gyakorlati tapasztalatok alapján azonban további, az eljárásokat pontosító részletszabályok megalkotása indokolt.
Tisztelt Országgyűlés! Ezért a jelen törvényjavaslat megállapítja az azon személyek további adatainak beszerzésére irányuló eljárás szabályait, akik a nemzeti DNS-adatbázisok és ujjlenyomat-adat-bázi-sok tartalmának összehasonlítása eredményeképpen kerültek azonosításra. Továbbá rögzíti azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek meghatározzák a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ ezen eljárásban betöltött szerepét.
A módosítás a felderítési szakra is kiterjeszti az ujjnyomat-adatok nemzetközi összehasonlításának lehetőségét. Ennek eredményeként a jövőben már a felderítési tevékenység során lehetővé válik a bűnüldöző szervek által beszerzett ujj- és tenyérnyomatok más uniós tagállamok adatbázisaival történő összehasonlítása. Mindez nagy előrelépést jelent a jelenlegi szabályozáshoz képest, az ugyanis csupán egyedi ügyekben teszi lehetővé az ujj- és tenyérnyomatok nemzetközi összehasonlítását. Jelen módosítás lehetőséget teremt továbbá arra is, hogy meghatározott időközönként az egyes tagállami adatbázisokban rögzített információk automatikusan összehasonlításra kerüljenek.
Tisztelt Országgyűlés! Most a második részt szeretném ismertetni. Magyarország az Európai Unió pénzügyi támogatásával egy kétéves projekt keretében hozza létre utasadat-információs egységét és teremti meg a szükséges működési feltételeket. Ennek jegyében a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ 2015. január 1-jétől felhatalmazást kapott arra, hogy elemezze a schengeni határokon kívülről érkező vagy az oda induló légi járatok utasainak adatait. Ennek legfőbb célja, hogy elősegítse a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények felderítését és nyomozását, illetve a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvések és tevékenységek elhárítását.
Az eddigi tapasztalatok alapján azonban világossá vált, hogy a gyorsabb személyazonosítás céljából szükséges, hogy a központ meghatározott nyilvántartások adatait megismerhesse. Ebből következően a jelen törvényjavaslat alapján a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ személyazonosítás céljából a jövőben adatokat kérhet a rendőrség által vezetett utasnyilvántartási adatokból, a schengeni információs rendszerből és az útiokmány-nyilvántartásból.
Tisztelt Országgyűlés! Módosításra szorul továbbá az a hatályos rendelkezés is, amely szerint a központ az utasadatokat kizárólag az utasfelvételt követően kapja meg. Tekintettel a fokozódó terrorfenyegetettségre, fontos, hogy az adatok ne csak az utasfelvételt követően, hanem már 12 órával azelőtt is rendelkezésre álljanak. Ezen új adatátadási kötelezettséget is tartalmazza a jelen törvényjavaslat.
Tisztelt Országgyűlés! Az utasadat-információs rendszer elindulása Magyarország és az egész Európai Unió biztonságát is jelentősen növeli. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me