MIRKÓCZKI ÁDÁM,

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM,
MIRKÓCZKI ÁDÁM, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon röviden ismertetném én is a Jobbik álláspontját.
Egy fontos és céljait tekintve mindenképpen elsődleges javaslatról van szó az előttünk fekvő jogszabálytervezet alapján, azonban azt is mondanám, hogy ennek hatékonysága és célszerűsége nyilván a gyakorlatban fog megjelenni, hogy mennyire lesz ez hatékony, mennyire szolgálja az eredeti célokat, és mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, hiszen itt most a kormánypárti oldalról kizárólag azt hallhattuk, hogy ez milyen hatékony, milyen célszerű és milyen fontos változtatásokat hoz a jövőben. Mi kevésbé látjuk ennek kifejezetten az illegális migráció vagy a terrorizmus kapcsán hatékonyságát, és pont ebből kifolyólag van is néhány aggályunk.
Ha az a cél, hogy az illegális migrációt visszaszorítsuk, és az ellen kőkeményen vagy - mondjuk úgy inkább – hatékonyan, vagy jóval hatékonyabban lépjünk fel, akkor azt nem ez a javaslat fogja orvosolni, nem ez a javaslat fogja csökkenteni. Hiszen az illegális migránsok aligha repülőgépeken érkeznek, ugyanúgy, ahogy vélelmezhetően a terroristák sem feltétlenül a repülőgépeket fogják választani.
Ha a határainkon szeretnénk biztonságot, akkor továbbra is ajánlom figyelmükbe a Jobbik sok-sok éves javaslatát, ami lényegében visszaállítaná a régi állapotot, hogy minimum a schengeni határainkon újra határőrség legyen. Ezt nemcsak azért mondjuk, hogy mondjunk olyat, amit a kormány nem tett, hanem ezt önök is pontosan tudják, attól függetlenül, hogy nem beszélünk róla, hogyha megnézzük az Európai Unió azon tagállamait, amelyek rendelkeznek bármekkora schengeni határszakasszal, egyedül Magyarországon nincs határőrség, és azt gondolom, hogy ez mindennél többet mond, mindennél beszédesebb. És nem hiszem el, hogy Magyarországon kívül az Európai Unió schengeni határokkal rendelkező tagállamai lennének a buták vagy a hozzá nem értők azáltal, hogy az összes rendvédelmi, rendészeti szerv mellett fenntartanak határőrséget. Hogy ez miért lenne fontos: az tiszta sor, hogy a rendőrségen belül ott van a határrendészet, próbálják kezelni a kezelhetetlen illegálismigráns-folyamot, de azért azt látni kell, hogy nem normális az az állapot, hogy mezőőrök, polgárőrök meg lassan most már civil önkormányzati dolgozók végzik el azokat a feladatokat - kis túlzással -, amit a nem létező határőrségnek vagy a határrendészetnek kellene. Mert Harangozó képviselőtársammal ellentétben azért a valóságot ne ferdítsük el: az illegális migráció elképesztő méreteket öltött (Dr. Harangozó Tamás Attila: Repülő-adatforgalomról beszélünk!), és ez továbbra is fenn fog állni. Azzal meg, hogy csak átmennek rajtunk, nem oldjuk meg, mert a nyár közepén lesz majd az a dömping, amikor Németország a 99 százalékát visszaküldi hozzánk, úgyhogy ezzel valóban kell majd valamit kezdeni.
Ami ezen javaslat alapján mindenképpen aggályos, és amire fel kell hívni a figyelmet, az konkrétan ez az elemző-értékelő tevékenységre vonatkozó, szerintünk gumiszabály. Tehát ez azért nem tiszta, hogy kiknek az adatait, meddig és egészen konkrétan kik kezelhetik és milyen célokból. Mert ha elfogadjuk azt az alapvetést, hogy a repülőgépeken nem feltétlen terrorista- vagy bűncselekménymúlttal rendelkező személyek adatait is értékelik és elemzik, akkor ez nagyon komoly problémákat vet fel, és nagyon komoly visszaélésekre adhat lehetőséget. Tehát én arra kérném az államtitkár urat, hogy ha ezzel kapcsolatban az általános indokláson túl több részletet tudna mondani, vagy cáfolni azokat, hogy ez nem egy gumiszabály, és itt minden aggályt el lehet azáltal oszlatni, hogy nem történik visszaélés ezen adatokkal, az mindenképpen üdvös lenne.
De mi azt látjuk ki ebből a javaslatból, hogy itt egy olyan mennyiségű információbővítésre tesznek szert, és nem feltétlenül egyértelmű indokkal, mert ebbe, hogy elemző-értékelő tevékenység, sok minden belefér. Mit elemzünk, milyen céllal? Oké, most nyilván önök elmondták, hogy itt elsősorban a terrorizmusról van szó, de azt azért a napi példákból is látjuk, hogy ez nem a repülőgéputasokra vonatkozik feltétlenül, vagy nem ott kell feltétlenül keresni, ugyanúgy, ahogy szerintem a szervezett bűnözést nézve, ha Magyarország geopolitikai helyzetét nézzük, és hogy mely határ menti térségben zajlik a legkomolyabb, szervezett bűnözéshez köthető tevékenység, az nem nagyon fogja érinteni a repülőket. Tehát én ebből a szempontból mindenképpen indokolatlannak tartok egy akkora információbővítést, amit ez a javaslat megenged.
Ha ezt a különböző módosító javaslatokkal tudjuk tisztázni vagy tudjuk egyértelműsíteni, vagy bekerülnek olyan garanciák, hogy egyszerű civil állampolgárok, akik semmilyen módon nem köthetők semmilyen bűncselekményhez vagy gyanúhoz sem, adatait ne lehessen úgymond értékelni, elemezni, akkor a Jobbik akár támogathatónak is tartja a javaslatot, de még egyszer mondom, azért a migrációt és a terrorizmust Magyarországon nem ezzel a javaslattal fogjuk megoldani. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me