L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni önöknek az aktív részvételt a vitában. A felszólalásokból az vált számomra egyértelművé, hogy ugyan vannak kérdéseik, vannak az ellenzék részéről is pontosítandó részelemei ennek a törvényjavaslatnak, de összességében az, hogy ilyen vizsgálat megtörténjék, és hogy minél szélesebb képet kapjanak mind a tudományos kutatók, mind a kormányzat is a magyar társadalom állapotáról, ezt fontosnak tartják. Tehát abban bízom, hogy a törvényjavaslatot ellenzéki képviselőtársaim is támogatni fogják.
Néhány dologra térjünk ki! Szabó Szabolcs és többen, mások is kérdezték a 10 százalékos mintavétel indokoltságát. Nyilván minél szélesebb körben szeretnénk tájékozódni, semmi más oka nincsen, mint az, hogy azt gondoljuk, egy olyan rendszerben, ahol a járásokig le akarunk menni, és tisztában vagyunk azzal - ezzel Kiss képviselő úrnak is válaszolok -, hogy a járások méretében, a társadalmi összetételét tekintve, a településszerkezetet tekintve nagyon nagyok a különbségek a lakosságszámokat is tekintve, éppen ezért nehéz összehasonlítani őket a választókörzetekkel, ahol a jogszabályi kötelezettség az, hogy minimális különbség legyen csak a választókörzetek nagysága tekintetében. Tehát egy ilyen helyzetben, egy ilyen szituációban indokolt az, hogy minél nagyobb mintavétellel éljünk.
Mik lesznek a kiegészítő merítés részelemei? Mondjuk, elmondtam elég egyértelműen az expozéban, hogy mindezeket a kormány fogja rendeleti formában szabályozni, az előkészítését természetesen szakmai alapon a KSH fogja folytatni. Szeretem, hogy az általános vitában mindig megkérdezik tőlem azt is, hogy a törvény elfogadása után a részletszabályok mit fognak tartalmazni. De ne előzze meg a kocsi a lovat, fogadjuk el a törvényt, utána bízzuk a kormányra azt, hogy majd kidolgozza a végrehajtási rendeleteket, illetve a részletszabályokat.
A menekültekkel érthető módon nem foglalkozik a törvényjavaslat, illetve nem foglalkozik a kutatással, a kutatásnak nem az a tárgya. Amennyiben szakmai alapon, tudományosan, akár a mi politikai döntéseinket is megalapozandó szükség van olyan átfogó vizsgálatra, amely alapján egy valóságos szociológiai képet kapunk a Magyarországra áramló menekültekről, akkor azt meg lehet tenni, de nem ennek a 2016-ban lezajló vizsgálatnak a keretében.
Nagyon szépen köszönöm Hepp Mihály nemzetiségi szószóló úrnak a hozzászólását. Azt gondolom, semmi akadálya nincsen annak, hogy a KSH konzultáljon a nemzetiségi bizottsággal. Itt a vita keretében is arra kérem a KSH vezetőit, hogy ezt tegyék meg a későbbiek során is, és mindazokat a fontos szempontokat, amelyeket a nemzetiségi szószóló társai nevében is itt megfogalmazott, építsék be a munkába, hiszen értesüléseim szerint a tegnapi bizottsági ülésen is megfogalmazták azokat a félelmeiket, amelyek szerintem egyébként alaptalanok vagy indokolatlanok, de természetesen azokat figyelembe kell venni, és arra kérem a kollégákat, hogy a munkájuk során mindezeket érvényesítsék.
Heringes Anita képviselőtársam rákérdezett az egyeztetésre. Az egyeztetés során, az előkészítő munka során a civil szervezetekkel, a kormányzati szervezetekkel megtörtént az egyeztetés, a Magyar Tudományos Akadémiával nem, amire rákérdezett. Nem látom annak akadályát, hogy a részletszabályok kidolgozásánál, a módszertan meghatározásánál az MTA érintett szakembereivel is történjék egyeztetés. Tehát a felvetését el tudom fogadni, azzal együtt egyébként, hogy valóban néha vagy egyszer ki is mentem az ülésteremből, de csak a függöny mögé, úgyhogy mindent hallottam, tisztelt képviselő asszony, mindenre figyeltem, illetve jegyzeteltem is, tehát Szabó Szabolcs képviselőtársam felszólalását az első mondattól az utolsó mondatig figyelemmel követtem. Úgyhogy köszönöm, hogy aggódik a jelenlétem miatt, de nehéz az élet.
Z. Kárpát képviselőtársamnak azt tudom mondani, hogy miközben fontos az a szempontrendszer, amit felvetett, és egyébként valóságosan szükség lehet arra, hogy az adóhatóság vagy a Magyar Államkincstár adatait figyelembe vegyük, úgy fogalmazott - leírtam, hogy pontos legyek -, hogy ezekről az adatokról halvány fogalma sincs a kormányzatnak. Megnyugtatom, képviselő úr, van halvány fogalmunk, sőt annál több fogalmunk is van. Most természetesen ezeknek az adatoknak nem az olyan típusú felhasználását, mint azt a statisztikai hivatali nyilvános adaton keresztül megtehetik, megtehetjük, de nyilvánvalóan az adózási adatoknak az adótitok részhez nem tartozó elemeit, illetve a Magyar Államkincstárnál felgyülemlett tapasztalatokat a kormányzati munkába beépítjük.
(12.50)
Önnek ez nyilvánvalóan egy ismeretlen terület, mert még nem kormányoztak, és reméljük, hogy jó sokáig, sok-sok évtizeden keresztül így is lesz ez, és nem is lesz ezen a területen tapasztalatuk. Tehát csak abból indulok ki, hogy tájékozatlanságának ez lehet a hátterében.
Azt is szeretném nyilvánvalóvá tenni, képviselő úr, hogy nem a kormány kutat, tehát nem a kormány dolga a kutatás. (Z. Kárpát Dániel: Nem is ezt mondtam.) Ne is kérjük számon a kormányon azt, hogy kutassunk. Kutatni az ehhez értő szakembereknek kell, a Központi Statisztikai Hivatalnak, és a Központi Statisztikai Hivatal által felállított adatsorra alapozva a területen járatos társadalomtudósoknak, közgazdászoknak és a többi kell kutatómunkát végezni, és a kormánynak az a dolga, hogy ezeket az adatokat és a kutatási eredményeket, a társadalomtudósok által megállapított véleményeket felhasználva hozza meg a társadalompolitikai döntéseit és alkosson jogszabálytervezeteket. Szerintem ezzel nincs semmi baj.
1,4 gyermek: itt érdekes polémia alakult ki Z. Kárpát Dániel és Szabó Szabolcs képviselőtársam között. Én nem akarok itt módszertani meg fogalmi kérdésekbe belemenni, nem ez a dolgunk. Egy biztos, hogy aki meghallgatta a miniszterelnök úr évértékelő beszédét, ott is hallhattuk azt, hogy pozitívumként emelte ki miniszterelnök úr ezt az elmozdulást. De azt is látnunk kell, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet jelentős eredményeket elérni. Ez egy lassú folyamat. Négy év kormányzásának az eredménye az a sok-sok érték, amelyet ez a kormánykoalíció felmutatott a családi adókedvezménytől elkezdve a szociális rendszer újraszabályozásáig, munkahelyteremtő programokon keresztül. Ezeknek az eredménye is benne van abban, hogy egy szép lassú, de láthatólag most már tendenciózus gyerekszám-növekedés tapasztalható Magyarországon.
Ugyanakkor Z. Kárpát Dániel képviselőtársamnak igaza van abban, hogy az lenne szerencsés, ha ez 2 fölé menne, tehát a 2,2-del én is egyet tudok érteni, a magam részéről ezért mindent megtettem családfenntartóként, családfőként is. Képviselőtársamnak hasonlókat tudok kívánni, tehát sok gyereket nemzeni és vállalni, és azokat tisztességesen fölnevelni. Ez az út, tisztelt képviselő úr, példát kell mutatni. Csak azért mondom, mert a jobbikos képviselőtársaim állandóan aggódnak, és van itt mit előrelépni.
Kiss képviselő úrnak azt tudom mondani, hogy… (Z. Kárpát Dániel: Kicsit nagy a mellény, nem?) Zakóban vagyok, képviselő úr, és én tisztességgel végighallgattam önt, nem kiabáltam bele. Tehát Kiss képviselő úrnak azt tudom mondani a rendvédelmi szervekkel kapcsolatos aggodalmára, hogy ott eddig sem a KSH végezte a felmérést.
Illetve itt még szóba került a felszólalások során a gyorsaság, ha jól figyeltem, az előbb Bangóné képviselő asszony is ezzel kapcsolatosan fogalmazta meg az álláspontját. Ez az előttünk álló 2016-os felmérés elektronikusan fog történni. Ez önmagában garancia arra, hogy egy népszámláláshoz képest sokkal gyorsabban fog tudni megvalósulni az adatfelvétel és az adatok feldolgozása és nyilvánosságra hozatala is. Amennyiben úgy gondolják, hogy itt jogszabályi garancia is szükséges, nyitott a lehetőség, nyújtsanak be képviselőtársaim módosító indítványt, megnézzük, hogy az milyen lesz, és mérlegeljük, hogy elfogadjuk vagy nem, a magunk részéről támogatjuk vagy nem.
Én kicsit óvatos lennék azzal, amit Teleki képviselőtársam mondott a nemzetiségi kérdezőbiztosról, mert egy ilyen maximum 10 százalékos mintavételnél nem biztos, hogy ez indokolt, de ez már egy olyan módszertani kérdés, amit én a szakemberekre bíznék, ugyanakkor megfontolandónak tartom képviselő úr javaslatát.
Összegezve a mai vitát, még egyszer szeretném megköszönni képviselőtársaimnak az aktivitását és tulajdonképpen a pozitív hozzáállását. Láthatólag mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők fontosnak tartják ennek a két népszámlálás közötti vizsgálatnak a lefolytatását, és mindannyian a társadalompolitikai elképzeléseink szempontjából is fontos adatok begyűjtésére számítunk.
Úgyhogy azt kérem képviselőtársaimtól, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot a szavazataikkal is. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me