Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon örülök, hogy azon kivételes eset van itt, hogy független képviselő is megtermékenyíti a vitát. A szakmai észrevételeket egyébként köszönöm.
A teljes termékenységi arányszám tekintetében mi magunk is nagyon hosszú szakmai elemzéseket tudnánk foganatosítani arról, hogy mit kellene kutatni pontosan és mi szerint, de ez egy országgyűlési általános vita plenáris ülésnapon. Tehát el lehet merülni a szakmai részletekben, de számomra sokkal fontosabb lenne, hogy legalább alapelvek szintjén felmerüljön az, hogy a kormányzat számára is fontos legyen a demográfiai helyzetünk javítása, annak kiigazítása, a korfa kiegyenesítése.
Amíg ennek az alapfeltételeit nem látjuk, addig persze egymásba köthetünk, hogy a különböző fogalmak mentén hogyan kéne talán szabatosabban fogalmazni.
Nyilvánvaló módon, amikor a teljes termékenységi arányszám tekintetében azt látjuk, hogy ennek végeredményeképpen Magyarországon 50-60 ezer gyermekkel kevesebb születik évente, annál is, amivel csak nullán maradna a magyar népesség, akkor ne haragudjon, képviselő úr, de az, hogy ön menekülteket hiányol a mintából, meg hogy a bevándorlókról beszélünk, akikről talán én is többet beszéltem, mint amennyit megérdemelnének, hiszen itt Magyarország belső viszonyairól kéne pontos képet kapnunk, talán nem a megoldás felé vezet.
Az ön részéről és képviselőtársaink részéről is talán szerencsésebb volna az, ha a magyar korfa kiegyenesítésével kapcsolatos javaslatokkal tudnák gazdagítani mind ezt a vitát, mind az előterjesztést. Az, hogy ez hány fős minta alapján, mennyiből, ki állta, kinek a beleszólásával valósul meg, az nagyon fontos, számomra is nagyon fontos, de ennél is fontosabb az, hogy az alapproblémát önök felismerik-e, amire választ próbál adni az előterjesztés. Hogy jó vagy rossz választ, az egy kérdés, de ki kéne mondani végre ebben a parlamentben, hogy Magyarország nem egyik, hanem a legnagyobb problémája a népesség fogyása.
Erre itt egy eszköz, amely legalább részleges válaszokat tud nyújtani a megoldások irányába. S ha ebben van közmegegyezés, akkor tudnánk előrelépni. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me