Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden befejezném a még a vezérszónokiban elkezdett gondolatsort. Nagyon örülök egyébként minden, történelemórának tekinthető felszólalásnak. Én magam is sokat épülök ezekből, és nem érzem, hogy ne lenne ennek helye egy vitában. Sőt, meg sem kívánom szabni más pártoknak, hogy mit gondoljanak, milyen narratíva mentén közelítsék meg ezt az egész kérdéskört.
Amire megpróbáltam felhívni a figyelmet, az az volt, hogy a sok, nagyon fontos, nem azt akarom mondani, hogy mellékág, de talán kissé nem a téma veleje felé közelítő kérdéskör mellett nagyon szeretném azt, hogy egyébként kormányzati szintről felmerülnének azok a gyermekvállalási hajlandóságot javítani kívánó intézkedések, intézkedéssorozatok, amelyek megalapozásához folyhat egyfajta adatgyűjtés.
Nem látom, egész egyszerűen nem látom azt a szándékot a kormányzatban, hogy a mikrocenzus kötelező letudása, a népszámlálások adott időközönkénti kötelező letudása mellett milyen cselekvéssorozatot tud felállítani, milyen víziója van az egész kérdéskörről. Éppen ezért mi konkrét javaslatokat is tettünk, konkrét ajánlásokat fogalmaztunk meg. Amikor a lakhatási viszonyok felméréséről beszéltünk, akkor arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ezzel egy államilag támogatott otthonteremtési és bérlakásépítési programot kell megalapozni. Amikor a demográfiai szórás vizsgálatára szólítottunk fel, akkor arra próbáltunk válaszokat keresni, hogy ez a hatalmas szórás a 0,9 és a 2,4 között az országhatáron belül miből adódhat, milyen helyi viszonyok vagy akár milyen országos sajátosságok befolyásolják azt, hogy bizonyos területek, bizonyos régiók szó szerint kiürülnek Magyarországon. Egyetlen példával élve: Békés megye az utóbbi, kicsit több mint egy évtizedben lakosságának több mint 10 százalékát elveszítette, ha a kivándorlással is súlyozzuk ezt a mérleget.
Ezzel szemben - mondom, ezek konkrét felvetések, kormányzati választ igényelnek, ezzel szemben - Magyarország kormánya ott tart, hogy mondjuk, a társadalombiztosítás tervezése során vagy a nyugdíjkassza tervezése során még mindig nem súlyozza a modelljét a kivándorlással. Pedig hát tudhatjuk, hogy több százezer ember már nem Magyarországon képzeli el azt, hogy járulékot fizet a következő években, és az sem biztos, hogy itt lesz nyugdíjas. És továbbra is úgy tervez a kormányzat, úgy tesz le költségvetéseket az asztalra, hogy ezt a több százezer embernyi differenciát nem számolja bele a modellbe. Ez egész egyszerűen amatőr és röhejes.
Azt is el kell mondjuk, hogy még a Magyar Nemzeti Bank nyugdíjkasszára, tb-re, egyebekre vonatkozó számításaiban sem jelent meg, sem tavalyelőtt, sem tavaly tudtommal, az a súlyozás, ami a kivándorlással számol. Ha a kivándorlás kérdésköréről beszélünk, amivel kapcsolatban Farkas Gergely képviselőtársam szinte kéthetente nyújt be interpellációt vagy tesz fel kérdést, és mindig lepattintják valami semmitmondó válasszal, el kell mondjuk, hogy a szakmai becslések szerint, ugye, 330 és 600 ezer közötti becslések ismeretesek annak kapcsán, hogy az utóbbi években, beszéljünk mondjuk egy évtizedről, hányan hagyták el Magyarországot.
Van pontos KSH-mérés, de nagyon jól tudjuk mindannyian, hogy ez csak a problémakör egy részét tudja lefedni, hiszen nagyon sokan nem mennek be a hivatalba bejelenteni, hogy hosszabb vagy rövidebb időre elhagyják Magyarországot. De hogyan kíván a kormány felelősen dolgozni, ha még azt sem tudja, nagyságrendileg sem, hogy hányan hagyták el gazdasági okokból Magyarországot? Bizonyos felmérések rendelkezésre állnak, hogy hányan térnének vissza, de még egyszer mondom, ez csak a regisztráltak között készített felmérés, aminek a hátterét nem ismerjük.
És ha most, mondjuk, önök a foglalkoztatási statisztikát és az élve születések számát is hagyják úgy kiszámítani, hogy abba a külhonban rekedt magyar testvéreink gyermekei, munkája és munkahelye is beletartozik, akkor egy olyan torz képre tesznek szert, ami alapján a magyarországi viszonyokat sem modellezni nem lehet, sem pedig, mondjuk, a költségvetési forrásokat tisztességesen elosztani. Képviselőtársam nyilván azért ingatja a fejét, mert nem ért ezzel egyet. Akkor arra kérném, reagáljon és világosítson fel bennünket, ellenzéki képviselőket az ügyben, hogy hol vannak ezekben a modellekben a kivándorolt magyarok. Mennyire torzítják a modelleket azok a százezrek, akik nem lehetnek itt velünk Magyarországon? Akik legtöbbször nem a saját választásuk mentén mennek el Magyarországról, hanem olyan gazdasági kényszerek okán, amiket ez a kormány, az elődje, amely szintén Orbán-kormány volt, és még annak elődei, ugye, a szocialista-balliberális kormányzatok okoztak Magyarországon.
Tehát ez az önök által közösen előidézett helyzet vezetett ide. Azt szeretném kérni, hogy legalább a mérések során és legalább a statisztika területén ismerjék el ennek közös felelősségét, és tegyék meg a szükséges ellenlépéseket. Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me