DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány felzárkóztatáspolitikájának reményteli eszközeként vezették be a köznevelési törvényben a Híd-programokat, azt állítva, hogy segítséget nyújtanak a tanulóknak többek között a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz vagy a munkába álláshoz, s mindezt komplex pedagógiai tevékenységgel segítik.
(15.00)
Állításuk szerint a Híd-program képes lehet az életutak korai kisiklásának megakadályozására. A Jobbik már akkor figyelmeztetett, mindez nem lesz hatékony, hiszen nem a túlkoros hatodikosok a legmegfelelőbb alanyok ahhoz, hogy az addigra minden motivációjukat elvesztett tanulókban felébresszék a tudásszomjat, mindezt sokkal korábban kellene elkezdeni.
A KLIK országos elnökéhez adatkéréssel fordultam, tájékoztatást kértem a program eddigi működéséről, és sajnos lesújtó valósággal szembesültem. Az előző tanévben több mint 120 ezer órát mulasztottak igazolatlanul a diákok ebben a képzési formában, az összes mulasztott óra pedig meghaladja a 350 ezret. Már az első tanévben a miniszter által kijelölt 138 intézményből ténylegesen csak 90-ben indult el a képzés, az idei tanévben is csak 93 vesz részt ebben, pedig a tanulólétszám a duplájára növekedett.
Tudjuk, hogy a szakképzésben igen magas a lemorzsolódás aránya, minden harmadik tanuló az évek során kihullik a sorból. A felzárkóztatónak szánt Híd-programokban még rosszabb a helyzet, a tanulmányait sikeresen befejező tanulók aránya mindössze 59 százalék, tehát több mint 40 százalék az, aki nem teljesíti a követelményeket. Az az abszurd helyzet tehát, hogy a lemorzsolódás a szakképzésbe vezető úton még nagyobb, mint magában a szakképzésben. Ahogy az szintén borítékolható volt, a KLIK tájékoztatása szerint szükség lenne több gyógypedagógus bevonására, illetve a programban részt vevő tanárok munkájának segítésére, hiszen majdnem 20 százalékos a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő és a sajátos nevelési igényű tanulók aránya.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, elégedettek-e a Híd-programok működésével. Milyen változásokat tesznek annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsék a lemorzsolódást? Mikor kapják meg a megfelelő segítséget a programban részt vevő pedagógusok? Várom érdemi válaszát. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me