ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Elnök Úr! Valóban, a kormány időben intézkedett, és az állami közpénzeket igyekezett biztonságba helyezni. Ez helyes, mert ez az emberek pénze.
A teljes mérleg és a teljes körű adatsor összeállítása, mármint hogy hol mennyi közpénz parkolt, ennek a felderítése zajlik, és amint ez lezárult, akkor szívesen tájékoztatom önt erről.
Azért ilyen bonyolult a helyzet, mert a teljes képhez hozzátartozik, hogy a Magyar Fejlesztési Banknál lévő Quaestor-hiteleket is át kell néznünk. A Kehi meg is kapta a felhatalmazást ezek áttekintésére. Itt egy jelentős hitelről, 17 milliárd forintnyi hitelről beszélünk, amit még Erős János bankelnök úr idején, a Gyurcsány-kormány alatt helyeztek ki. Ezért, hogy pontosan a közpénzek hogyan vannak itten érintve, annak a felderítése éppen zajlik. (Soltész Miklós: Bárándy, figyelj!)
Ami a károsultakat illeti, tisztelt képviselő asszony. Akik a Buda-Cash tulajdonában lévő bankokba helyezték el a pénzüket, ott azt tudom mondani, hogy a betétesek 96,5 százalékát, 71 ezer embert kártalanítottak 30 millió forint erejéig.
Ami a Quaestor-ügyet illeti, ott azt tudom mondani, hogy a kormány támogatja a Fidesz két javaslatát. Az egyik javaslat arról szól, hogy a BEVA terjessze ki mindenkire a 6 millió forintig igénybe vehető kártalanítást. Ez azt fogja jelenteni - ha ez megvalósul, amit magam is szorgalmazok -, hogy 32 ezer károsultból 22 ezer kisbefektető teljes mértékig kártalanítva lesz. Marad tehát 9500 ember. Azért javasolta a Fidesz a vagyonalap létrehozását, amit a kormány szintén támogat, hogy ebből a vagyonalapból lehet majd kártalanítani azt a mintegy 9,5 ezer embert, aki a BEVA-féle kártalanítás után még követeléssel rendelkezhet majd.
Ez azt jelenti, hogy az emberek nagy része a pénzéhez fog jutni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez minél gyorsabban történhessen meg. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me