HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma volt délelőtt egy ötpárti egyeztetés, és ott felcsillant a reménye annak, hogy képes ez a parlament normális működésben, egymást meghallgatva, a véleményüket tiszteletben tartva, és végül egy közös megegyezést megvalósítva működni. Jó érzés volt, de ha széttekintünk a magyar közéletben, a politikai kultúrára egy pillantást vetünk, akkor sajnos ez nem általános, hanem sokkal rosszabb a helyzet.
Mindezt nem azért mondtam el, hogy siránkozzak, hanem azért, hogy megkeressük a megoldást. Szükség lenne arra, hogy a pártok és holdudvaruk magatartását két dolog határozza meg: egyrészt a nemzeti érdek, a közös nemzeti érdek, másrészt pedig a másik ember méltóságának tisztelete. Ezzel szemben azt látjuk, hogy kivirágzott a gyűlölet kultúrája, az alpári stílus elfogadott lett, hazugság és alaptalan gyanúsítgatások fertőzik a közéletet, tehát mélyponton van a politikai kultúra.
Az emberben végtelen lehetőségek vannak. Van jobbik énje, és van rosszabbik énje, ki mit hoz elő önmagából. Úgy gondolom, ha a jobbik énjét érvényesíti, akkor nagyszerű dolgokat tud tenni, a világban sok szép alkotás van; de ha szabadon engedi a rosszabbikat, akkor megint csak a hírekből tapasztaljuk, hogy mi jön ki belőle, és ebből táplálkozik a gyűlölet is. A gyűlölet nem igényel okot, mert gyűlölni ok nélkül szoktak, ez egyszerűen van és működik, és azt tapasztaljuk, hogy a politika színpadán, a médiában, a tüntetéseken, az interneten megjelenik az ilyenfajta gyűlölet. Ez tönkreteszi nemcsak az egyént, de a közéletet is.
Aztán a másik kérdés az alpári stílus - úgy látszik, sikk lett a bunkóság. Ebben élenjárnak a politikai bulvár és az internet szabad szájú mocskolódói, és már csak hab a tortán a nagyvállalkozó trágársága és az európai szocialista képviselő fényképes kedveskedése. De nézzük a hazugságot vagy csúsztatást! Amikor valaki ezzel az eszközzel támad, akkor nem érdekli az, amit az illető mond, hanem az, hogy hogyan lehet kiforgatni a szavait, hogyan lehet negatív üzenetet belőle gyártani, és ezt orrvérzésig nyomja. És végül az alaptalan gyanúsítások eszköze, amivel sokan élnek. Az ezen eszközt használókat nem érdekli a másik becsülete, ő lejáratni akar. A besározás megtörténik akkor is, ha kiderül, hogy a vád alaptalan.
És a kérdés leegyszerűsítve persze: mi a megoldás? Az, hogy mindenki hozza ki magából a jobbik énjét, és cél legyen a közös nemzeti érdek, az emberek java és a közélet kárenyhítése. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me