L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A lehető leghatározottabban vissza kell utasítanom azt, hogy bármiféle koalíció lenne a szocialisták és a kormányzó pártszövetség között. Quaestor-koalícióról beszélni itt a Házban legalábbis ízléstelenség, mindenesetre néhány dologról ne feledkezzünk meg, tisztelt képviselő úr, nézzük végig a tényeket, azok mentén, amit ön itt a napirend előtti felszólalásában megemlített.
A Quaestor-cégcsoport számára 17 milliárd forintos hitelt a szocialista kormány idején biztosított Fekete János döntése alapján a Magyar Fejlesztési Bank. Ez a tény, tisztelt képviselő úr. Ehhez a hitelszerződéshez a Fidesznek, illetve a jelenlegi kormánynak semmi köze nincsen. A 2010-es választás után, amikor a szerződésnek bizonyos momentumai nyilvánvalóvá váltak számunkra, akkor azon módosítottunk, úgyhogy így természetesen szem előtt tartottuk az adófizetők érdekeit.
Határozottan vissza kell azt utasítanom, tisztelt képviselő úr, hogy a kormány tőzsdézett volna az állampolgárok, illetve az állam pénzével. (Novák Előd: Még a hajad is égnek áll ettől, mi?!) Az az igazság, tisztelt képviselő úr, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház letétbe helyezett kötvényeket a Quaestornál, és ez nem ugyanaz, mint hogy tőzsdéznek a forrásokkal. (Közbeszólások az MSZP és a Jobbik soraiból.) Ezeket a kötvényeket, amelyeket letétbe helyezett a Magyar Nemzeti Kereskedőház, természetesen biztonságban tudhatjuk a mai nap is. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Hol van?)
Azt is vissza kell utasítanom, tisztelt képviselő úr, hogy bennfentes információi lettek volna a kormányzatnak, és hogy milliárdokat mentett volna ki a kormány, illetve a kormány mentette ki a pénzét, miközben az adófizető állampolgárok nehéz helyzetbe kerültek. A kormány felelősen járt el, miniszterelnök úr a múlt pénteki rádiós nyilatkozatában is elmondta, hogy ő utasította a kormány tagjait (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Szégyen!) arra a Buda-Cash Brókerház botránya után, hogy amennyiben bármilyen olyan forrás, pénz, esetlegesen kötvény van a magyar állami szerveknél, amelyeket a magyar államtól függetlenül működő kereskedőházak kezelnek, akkor azokat tudjuk biztonságban. Ez egy előrelátó, alapvetően a jövőbe látó és megfontolt, felelősségteljes utasítása volt a miniszterelnök úrnak, aminek köszönhetően a Külügyminisztérium is időben lépett, és nincsen veszélyben a magyar adófizetőknek az állami, illetve a közpénze.
Természetesen nagyon sok ember nehéz helyzetbe került a Quaestor-botrány miatt, a magyar kormány, annak érdekében, hogy ők a pénzükhöz jussanak, minden lehetségest megtesz. A kormányzó frakciószövetség éppen a mai nap kezdeményezte azt, hogy négyötödös módosítással egy olyan törvényt fogadjunk el a holnapi nap a Házban, amely lehetővé teszi a tulajdonosok, sőt a tulajdonosok családtagjainak, hozzátartozóinak is, illetve a felelős vezetőknek is a személyes vagyonnal való felelősségvállalását.
Tisztelt Képviselő Úr! Az sem igaz, hogy itt nem történik sohasem elszámoltatás, és hogy azok, akik a kárt okozzák, megúszhatják, attól volt hangos a hét végén a magyar média, hogy Tarsoly Csabát letartóztatták. A jelenlegi kormánykoalíció és természetesen a hatóságok is mindent megtesznek az évtizedes pénzügyi korrupció felszámolása érdekében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én arra kérem önöket, hogy ne azzal jöjjenek itt elő, hogy önök huszonnégy módosító indítványt nyújtottak be a pénzügyi felügyeleti rendszer átvilágítása érdekében, mert ezek olyan módosító javaslatok voltak, amelyek keresztülvihetetlenek voltak. (Felzúdulás a Jobbik soraiban.) Arra kérjük önöket, hogy álljanak mellénk, támogassák a mai négyötödös szavazást, és arra kérjük önöket, hogy holnap a végszavazásnál legyenek itt és szavazzák meg azt a törvényt, amely lehetőséget teremt arra, hogy a magánvagyonukkal és a hozzátartozóik magánvagyonával is feleljenek mindazok, akik másoknak ilyen nagy mértékű kárt okoztak. Mi nagyon jól tudjuk, hogy az elmúlt években mindig magunkra maradtunk, amikor meg akartuk reformálni a pénzügyi felügyeleti rendszert, de hála a Jóistennek, az elmúlt négy évben meg tudtuk oldani a Nemzeti Bank és a PSZÁF integrációját is. Ennek az integrációnak az eredménye is az, hogy az átfogó ellenőrzéseknek köszönhetően a Buda-Cashnél is kiderült, hogy mi az igazság.
Úgyhogy azt kell hogy mondjam, a kormány azoknak a pártján van, akik tisztességesen akarják a pénzüket befektetni, és minden hatékony eszközzel fel fogunk lépni azok ellen, akik egyébként akár a köz-, akár a magánvagyont el akarják síbolni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me