L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a felszólalását. A kormány nevében sajnos nem tudom megcáfolni mindazt, amit elmondott, mélységesen igaza van. Mindannyiuknak közös felelőssége az, hogy tegyünk ez ellen.
Valóban, két dolog kellene hogy meghatározza a működésünket, a politikai erők működését: az egyik - ahogyan ön is mondta - a nemzeti érdek képviselete, a másik pedig a másik ember méltóságának tisztelete. Emlékeznek rá, képviselőtársaim, amikor a székely menetelés megmozgatta a magyar nyilvánosságot, a magyar közéletet, akkor egy pillanatra úgy tűnt, hogy végre a politikai pártok félreteszik a napi politikai véleménykülönbségeiket, és van egy ügy, ami mellé egyaránt fel tudunk sorakozni. Megtaláltuk azt a közös nemzeti minimumot, amely valamennyiünk számára fontos a Kárpát-meden-cében, nevezetesen: a magyar nemzet összetartozásának erősítése, a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar történelem integritása, mindaz, amit mi együttesen ebben a Kárpát-medencei térségben a magyarság számára fontosnak tartunk.
Most tekintsünk el attól, hogy akkor is volt persze egyetlenegy politikus és a mögötte álló erő, Gyurcsány Ferenc, aki azt mondta, hogy ebben ő nem vesz részt, mert számára nem fontos a székely menetelés, de hála a Jóistennek, szocialisták, együttesek, jobbikosok, KDNP-sek, fideszesek egyaránt valóságosan is és lélekben is felsorakoztak erdélyi testvéreink mellé (Dr. Schiffer András: Mi is ott voltunk!), az LMP-sek is, bocsánat, együtt felsorakoztunk az erdélyi testvéreink mellé, és fontosnak éreztük az ő önazonosság-tudatukat, kisebbségi jogaikat és a nemzethez való tartozásukat.
Akkor én azt gondoltam, és sokan gondoltuk úgy a kormánypártokból, hogy na, ebből aztán lehet valami, eljutunk odáig, amit a képviselő úr is mondott, hogy megtaláljuk a nemzeti minimumot, felismerjük a közös nemzeti érdeket, és azt együtt leszünk képesek képviselni. Az elmúlt egy év vitái azonban arra mutatták rá a parlamentben, hogy ez nem történik így, a kormányzó oldal hiába hoz elő napról napra olyan ügyeket és témákat, amelyek a nemzeti közösség egészét érintik, az ellenzék számára ez nem fontos, sokkal inkább újabb és újabb botrányokat próbál kreálni, olyan ügyeket próbál előszedni, amelyek a megosztást szolgálják, az acsarkodást szolgálják, a békétlenkedést szolgálják. (Közbeszólások az ellenzék soraiból.)
Úgy tűnik ma, hogy ami rossz az embereknek, az jó az ellenzéknek. Úgy tűnik - az előbb hallgattuk Szél Bernadett képviselő asszony felszólalásából is -, hogy az a jó nekik, ha napról napra történik valami baj; ha történik valami olyasmi, ami az emberek kárát jelenti, az emberek életkörülményeit megnehezíti, mert erre aztán rá lehet mutatni, és mindent rá lehet fogni a Fideszre, mindent rá lehet fogni a KDNP-re, mindent rá lehet fogni a kormányra, mindenért a kormány lesz majd a hibás; ezt akarják bebizonyítani. Nem látják, tisztelt képviselőtársaim az ellenzéki oldalon, a fától az erdőt, nem az összefogásban érdekeltek (Dr. Schiffer András: Összefogásban? Abban nem is!), hanem megismétlem, megismétlem: úgy tűnik, hogy ami az embereknek rossz, az jó az ellenzéknek, mert ebből kovácsolnak maguknak rövid távú politikai tőkét. (Folyamatos közbeszólások az ellenzék soraiból.)
De mindannak szellemében, amit a képviselő úr elmondott, mi nyitottak vagyunk továbbra is az együttműködésre, szívesen borítunk fátylat a múltra (Dr. Szél Bernadett: Azt látjuk!), szívesen nyújtunk baráti kezet az ellenzéknek is, hívjuk őket partnernek akár a mai négyötödös szavazáshoz is és a holnapi végszavazáshoz is. Álljanak mellénk! Támogassák a kormányt és a kormánykoalíciót abban, hogy a magyar emberek és a magyar nemzet érdekét tudjuk közösen szolgálni! Támogassák… (Az elnök csenget.) Támogassák a magyar kormánynak az immár 2010 óta egyértelműen érzékelhető nemzetegyesítő programját is határon innen és határon túl.
És még egy dolog: a képviselő úrnak valóban igaza van abban, hogy a stílus egyre rosszabb (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ugye?), egyre rosszabb, van min javítanunk. Arra buzdítom önmagunkat is, kormánypárti képviselőtársaimat is, hogy mutassunk példát, méltósággal tűrjük azt, hogy bekiabálnak az ellenzékiek. Sajnos, a televíziós közvetítésekből nem hallatszik az, hogy amikor mi egy-egy bekiabálásra reagálunk (Lukács Zoltán: Nincs is televíziós közvetítés!), akkor valójában mire reagálunk, mert a televízióban nem hallani az ellenzéki képviselők néha minősíthetetlen bekiabálását (Dr. Harangozó Tamás Attila: Ezért meg is szüntettétek!) - ugye Lukács képviselő úr? Bizony, bizony, nem tudják ilyenkor a televíziónézők, hogy mire reagál a patkóban vagy a kormánypárti sorokban felszólaló képviselő. Erre is borítsunk fátylat, baráti kezet nyújtunk önöknek.
Arra kérjük önöket, hogy velünk együtt javítsanak a stíluson, javítsanak a parlamenti morálon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Harangozó Tamás Attila: Most figyelj!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me