LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Amióta a fideszes pilótajáték elkezdett összeomlani és hullani rá a Fideszre és a kormányra, azóta kétségbeesésükben olyan hazugságcunamit rendeztek le, hogy az párját ritkítja.
Először is arról volt szó, hogy a Külügyminisztérium azért vette ki a pénzét a Quaestorból, mert szakértők javasolták neki, és nekik ezt senki nem mondta, ők maguktól tudták, hogy ki kellene ezt onnan venni. Aztán arról is szó volt, hogy Tarsoly Csaba semmiféle levelet nem küldött Orbán Viktornak, talán még írni sem tud, és aztán utána az történt, hogy kiderült, hogy Orbán Viktor elment Sopronba és beismerő vallomást tett, mert elmondta, hogy szó nincs itt semmilyen szakértőkről, ő volt az, aki utasította a külügyet, hogy vegyék ki ezt a 4 milliárd forintot. Aztán kiderült az is, hogy mégiscsak írt neki levelet Tarsoly Csaba, méghozzá oly módon, hogy a külügyminiszteren keresztül küldte el neki ezt a levelet.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az egy másik kérdés, hogy mennyire bevett szokás, hogy egy csődbe ment vállalkozás a külügyminiszteren keresztül küld egy levelet a miniszterelnöknek. Nem tudjuk, hogy máskor is ez volt-e a bevett szokás, hogy Tarsoly úr mindig Szijjártó úron keresztül küldött-e leveleket a miniszterelnöknek, tehát ő volt a postása Tarsoly úrnak. Most már csak azt kell majd kideríteni, hogy normál postás volt vagy pénzespostás volt, mert ez egy rendkívül fontos kérdés lehet, hogy csak leveleket hozott-vitt, vagy pénzt is hozott-vitt esetleg. (Dr. Staudt Gábor: Miért? Van olyan is?)
Azonkívül a miniszterelnöki beismerés arra is kiterjedt, hogy elmondta, hogy rossz helyen voltak ezek a pénzek, és kockázatosak voltak ezek a kihelyezések, és ezért mondta, hogy ki kell onnan venni. Most már csak az a kérdés vetődik fel, hogy hogyan kerülhettek ezek a közpénzek kockázatos és rossz helyre. Az is egy kérdés, hogy miért pont a Quaestorba kerültek ezek a pénzek. Az pedig egy következő kérdés, hogy ha ő valóban a február 25-ei kormányülésen mondta el azt, hogy egyébként azoknak a tárcáknak és a tárcák mögött álló társaságoknak, akiknek van pénze különböző brókercégekben, azt vegyék ki, akkor 25-étől 9-éig egyébként mit csinált a külügyi tárca. Mit kellett még elintézni Szijjártó úrnak, mielőtt 25-étől 9-éig eljutott oda, hogy kivette az emberek pénzét a külügy? Mert azt pontosan tudjuk, hogy előző héten rengeteg kisbefektető jelezte, hogy ki szeretnék venni a pénzüket. Nekik kellett volna odaadni a pénzüket hétfőn, de 9-én reggel jelezte a külügy is, és este már megkapta a 4 milliárd forintját készpénzben, annak ellenére, hogy egyébként állítólag nem készpénzben, hanem államkötvényben volt a pénz.
Aztán most itt nagyon büszkék arra, hogy végre előzetes letartóztatásba került Tarsoly úr és néhány társa, miközben 17 napig a füle botját nem mozgatta senki, 17 napig azt vitt ki a cégből, amit akart, olyan emberekkel beszélt össze, akivel akart, olyan bizonyítékokat tüntetett el, amit akart, és úgy mentette ki a vagyonát, ahogy akarta. Most pedig rendkívül büszkén azt mondják, hogy végre 17 nap után úgy csinálnak, mintha csinálnának valamit. Jelzem, már meg is jelent a sajtóban, hogy gyakorlatilag Tarsoly úrnak semmije nincs, nincsen vagyona, úgyhogy nincs mit lefoglalni. Ez egy nagyon érdekes történet, majd egyszer nyilván ki fog derülni, hogy 17 nap alatt mi történt ezekben a cégekben, és hogyan mentették ki a vagyonokat.
Szóval, azt kell mondanom, hogy cserbenhagyták az embereket, cserbenhagyták a hatóságok is az embereket, de ami a legnagyobb baj, az, hogy a saját miniszterelnökük hagyta cserben az embereket. Tudta, hogy baj lesz, tudta, hogy össze fog omlani a rendszer, tudta, hogy ott van bent több tízezer kisbefektetőnek a pénze, de erre nem figyelt, csak arra figyelt, hogy a saját pénzüket kimentsék. Az még egy másik kérdés, hogy a külügyön kívül még mely tárcák mentették ki a pénzüket, az meg a legfőbb kérdés, hogy ezeken a közpénzeken kívül még mely fideszes potentátok voltak, akiknek szóltak egyébként, hogy gyorsan el kellene menni és ki kellene venni a pénzt. Nyilvánvalóan ennek is ki kell derülnie.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azt gondolom, hogy nyilatkoznia kell mindenkinek. Mi körülbelül másfél héttel ezelőtt tettük azt az észrevételt, hogy nyilatkozzon mindenki, aki itt ül ebben a Házban és a kormányban, hogy volt-e ebben érintettsége vagy nem volt.
A Magyar Szocialista Pártnak itt vannak az aláírt nyilatkozatai. Ezt az én felszólalásom után minden frakcióvezető névre szólóan meg fogja kapni, az összes képviselő, aki teszi és aláírja, az vállalja a felelősséget az aláírásáért, aki nem meri majd aláírni, az nyilvánvalóan azért nem meri aláírni, mert valamilyen érintettsége van ebben az ügyben. (Dr. Répássy Róbert: Én más nyilatkozatra volnék kíváncsi. Ki ellen van büntetőeljárás például?)
A Magyar Szocialista Párt egyébként szeretné kikérni és a mai napon ki is fogja kérni azt a levelet, amit Tarsoly Csaba Orbán Viktornak, az üzlettársának írt, és ki fogja kérni azt a jegyzőkönyvet, illetve hangfelvételt, ami a február 25-ei kormányülésen készült, mert nincs abban bizalmunk, hogy az a miniszterelnök, aki elárulta a választóit, most igazat mond. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Demeter Márta és Bangóné Borbély Ildikó iratokat ad át Rogán Antalnak és Harrach Péternek.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me