TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy a Lehet Más a Politika olyan ellenzéki párt, amely ugyan a demokrácia élharcosának mutatja magát a parlamentben és a közvélemény előtt, de ma már ott tart, hogy politikai ellenfelei vagyonának az elkobzását szeretné törvényi szinten, ott tart, hogy annak a miniszterelnöknek a vagyonát szeretné zároltatni, aki megelőzte, hogy a közpénzt valakik ellopják. Ugyanis Orbán Viktor nem az esküjét szegte meg, hanem az esküje szerint járt el. Az esküje szerint járt el, amikor megvédte a közpénzt, és azt az elvárást tolmácsolta a miniszterek felé, hogy ha van ilyen eset, egyrészt meg kell vizsgálni, hogy az szabályosan történt-e, másrészt azt, hogy kerüljenek biztonságos helyre, lehetőleg a Kincstárba ezek a pénzek. Tehát nem arról van szó, hogy a miniszterelnök az esküjével szemben intézkedett volna, hanem pontosan annak szellemében.
Ma már a második ellenzéki párt szólalt fel, és nagyon sajnálatosnak tartom, hogy mind a két felszólalásban nagyon keveset hallhattunk arról, valójában mi is történik az emberekkel, mi történik a károsultakkal. Könnyű persze azt kiabálni az éterbe, hogy mindenkinek mindent fizessünk ki. Ilyen elv alapján minden olyan esetben, amikor valahol kár történik, valakinek kára keletkezik, lehet szaladni a kormányhoz, az államhoz, hogy fizesse ki. Azonban figyelembe kell venni a meglévő törvényeket, az európai uniós irányelveket. A kormány ezen az úton jár. A kormány azon az úton jár, hogy kiderítse, ez hogyan történhetett meg, kik követték el, és azt is, hogy hová tűnt a pénz. Ezt nyilván a nyomozati szervek végzik, elsősorban a rendőrség és az ügyészség. Azt gondolom, senki nem mondhatja, hogy a nyomozati szervek az adott kérdésben nem végezték el a munkájukat, hiszen ma már mindhárom brókercég esetében előzetes letartóztatások vannak, és valójában megállapításra került az elkövetői kör.
Nagyon fontos az is, hogy a kormány abban is gondolkodik, hogy megelőzze az ilyen eseteket. Ezért fontos az, hogy egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása nemsokára a parlament elé fog kerülni, amely ki fogja zárni azt a szocialista gyakorlatot, hogy az ilyen cégeket ötévente kelljen ellenőrizni, vagy egyáltalán ne kelljen, mert ne feledjük el, hogy 2004 és 2009 között nem volt ilyen törvényi előírás sem. Azt gondolom, a kormány gondolkodik helyesen, amikor felderíti azt, hogy kik követték el, hogyan, mekkora értékű a kár, és azon gondolkodik, hogy az ilyen eseteket törvénymódosítással, szigorítással megállítsuk, rendet tegyünk, és ezt a pénzügyi botrányt, korrupciót, ami több mint tíz éve indult, egyszer s mindenkorra lezárjuk.
De az is nagyon fontos a kormány számára, hogy valóban megtörténjen a kártalanítás. Megtörténjen, mégpedig úgy, ahogy azt az OBA már meg is tette a négy becsődölt DRB bank esetében, ahol az emberek 90 százalékának a kártalanítása lényegében megtörtént.
Teljesen más az az eset, amikor az emberek brókercégeknél helyeznek el pénzeket, erre más törvény is vonatkozik. A kormánynak és a kormánypárti képviselőknek az a határozott álláspontja, hogy a Quaestor esetében is minél több embernek történjen meg a kártalanítása; a kisbefektetői kör pénze igenis meg kell hogy térüljön. Itt azonban a megtérülési összeg összesen 6 millió forint körüli.
Azt gondolom, rossz irány az ellenzék részéről a politikai vádaskodás, a politikai számonkérés, ehelyett inkább azt figyeljék, hogy mi történik kormányzati oldalon, és támogassák azokat a javaslatokat, amelyeket az országgyűlési képviselők, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója, valamint a kormány az Országgyűlés elé terjeszt. Ha támogatni fogják azt, hogy ezeket minél gyorsabban elfogadja a parlament, akkor legközelebb nem kell itt ilyenekről beszélnünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me