TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Valóban nagyon elgondolkodtató az, ami a brókerbotrányügyben történt, de most egy kicsit más oldalról közelítem meg, hogy mi minden várt 2010 után a Fidesz-kormányra a nyolcéves szocialista kormányzás után. (Moraj, közbeszólások az MSZP soraiban.)
Ami rögtön kiderült és amiben rögtön intézkedni kellett, az a devizahitelesek problémája. A szocialisták ösztönözték, adták, belevitték az embereket, több millió embert, sok-sok családot; a Fideszre maradt ennek a rendezése. De ugyanúgy mondhatnám a pénzügyek terén a költségvetési hiány elszaladását. Kire maradt, hogy szembe kell ezzel nézni és rendezni kell? A Fidesz-kormányra maradt, és 2013-ban a túlzottdeficit-eljárásból a kormány kihozta az országot. De folytathatnám a magas munkanélküliséggel, az alacsony foglalkoztatottsággal, amin sikerült négy év alatt változtatni; vagy folytathatnám az államadósság elszaladásával, azt kellett megállítani, majd csökkenteni; és sajnos ugyanilyen rejtett bomba volt a Fidesz-kormányzás számára a brókerbotrány is, a brókerbotrány, amely 10-12, sőt 17 évvel ezelőtt kezdődött. (Zaj.)
Ezt az ügyet, ezt a botrányt, ezt a balhét meg lehetett volna előzni, hogyha a szocialista kormányok odafigyelnek. Nem figyeltek oda, mi több, inkább ösztönözték. Ösztönözték a brókereket arra, hogy ezeket a cselekményeket el lehet követni minden következmény nélkül. Nagyon jellemző a Szocialista Párt hozzáállása, hiszen most csak a Quaestor-ügyben követeli azt, hogy miért nem azonnal történt meg, mondjuk, az előállítás; a Buda-Cash-ügyben ugyanúgy 8-9 nap telt el, azt most nem követeli az MSZP, hogy az miért nem történt meg. Úgy gondolom, el kellett hogy következzen ezeknek az embereknek, akik ezt a bűncselekmény-sorozatot elkövették, el kellett hogy jöjjön az idő, hogy szembe kell nézni a saját tettükkel, és ez is a Fidesz kormányzása alatt történt meg.
Nyilvánvaló, hogy nem véletlenül történnek ezek a dolgok, hiszen hogyha a pénzügyi ellenőrzési szervezet rosszul végezné a dolgát, akkor ez ma sem derült volna ki, hanem ki tudja, meddig tudták volna folytatni üzelmeiket ezek az emberek. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Hogyne derült volna ki! Elloptak 150 milliárd forintot!) Az első és legfontosabb döntés volt tehát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a Magyar Nemzeti Bankkal való összevonása, és ennek az egyik szakmai következménye ez, hogy végre felszínre derültek ezek a csalások.
Azonban ez a botrány újabb munkát és feladatot, gondolkodást és felelősséget ad a kormánypárti képviselőknek, de az egész Országgyűlésnek is, hiszen olyan törvényeket kell alkotnunk, amelyben egyrészt megtörténik egy valóságos elszámolás, megtörténik, hogy azok az emberek, akik ezeket a törvénytelenségeket elkövették vagy részesei voltak, a saját vagyonukkal is feleljenek, és ne csak abban az esetben, hogyha már megtörténik a büntetőeljárás keretében a gyanúsításuk, hanem rögtön az eljárás kezdetekor. Úgy gondolom, hogy ezzel - amennyiben a parlament elfogadja -, egy olyan büntetőjogi kategória kerül be a törvénybe, amely komoly figyelmeztetés lesz a jövőben azoknak a brókereknek, akik így gondolkodnak, mint azok, akik megtették ezeket a cselekményeket, és már előzetes letartóztatásban vannak. De nagyon fontos az elszámolás keretén belül a kártalanítás. A kártalanítás tekintetében a kormány úgy az önkormányzatok és a magánemberek tekintetében is a legjobb megoldást keresi, természetesen a törvények és az Európai Unió adta lehetőségeken belül.
Nagyon fontos, ami most, ezután következik, hogy az Országgyűlés el tudja-e fogadni kivételes eljárásban a benyújtott törvényjavaslat tárgyalását, hiszen hogyha ezt az Országgyűlés nagy többsége elfogadja, az üzenet a tekintetben, hogy a Magyar Országgyűlés egységesen kíván rendet teremteni, és nem hagyja a Fideszt, a Fidesz-kormányt magára ebben a kérdésben. (Kunhalmi Ágnes: Éles helyzetben csak magatokat mentettétek! Magukra hagytátok őket!) Kíváncsian várjuk az önök szavazatát, hogy segítik-e a rendtevést az országban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(14.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me