VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Vállalkozásfejlesztési bizottság elnökeként meghívtam ma 11 órára a bizottság ülésére Matolcsy György jegybankelnök urat és Szijjártó Péter külügyminiszter urat.
Különösen fontos kérdéseink lettek volna a mostani brókerbotrány kapcsán, aminél egyet láthat biztosan az ország közvéleménye: ebben a Quaestor-koalícióban, ami a szocialisták és a Fidesz között szövődött, jó néhány politikus nyakig benne van.
Fontos látni, hogyan is alakultak az események. A szocialista kormányok időszakában a csaló brókerház 16,9 milliárd forintos állami kezességvállalásban részesült. Vajon elszámoltatta-e ezért a fedezetlen kezességvállalásért a Fidesz-kormány a Quaestort vagy akár a szocialistákat, akik megadták ezt a kezességvállalást? 2010-ben az Orbán-kormány eltussolta ezt az ügyet, nem indult ebben az ügyben büntetőeljárás, nem lett semmilyen következménye ennek a kezességvállalásnak, és le se ellenőrizték 2010-ben a Quaestort.
Érdekes volt, hogy amikor eltelt négy és fél év az Orbán-kormány hivatalba lépése óta zavartalanul, a kéttucatnyi független brókercégnél egyetlenegyet nem ellenőriztek le. Különböző sajtpapírokat adtak az embereknek azért, hogy elvegyék a pénzüket, hogy ilyen módon kifoszthassák őket.
Kiderült az Orbán-kormányról az is, hogy tőzsdéztek az adófizetők pénzével, ugyanis az a pénz, amit a Quaestornak odaadott a kormány, nyílt tőkepiaci műveletekben szabadon forgott.
Itt volt aztán a hazug magyarázat arról, hogy vajon miért egy tőzsdéző cégre bízza az Orbán-kormány az adófizetők pénzét: Lázár János azt találta erre mondani, hogy azért, mert ott alacsonyak voltak a számlavezetési költségek.
Tisztelt Fideszes Képviselők! Én azt kérem, ne nézzék ennyire hülyének a magyar embereket! Miért nem egy állami bankba teszik be a pénzt? Miért a csaló brókerháznak adják, egy olyan brókerház vezetőjének, aki jó kapcsolatokat ápolt a szocialistákkal is és önökkel is? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Nyilvánvaló, hogy itt összeérnek a szálak, ezért nem történt eddig elszámoltatás ebben az ügyben.
Látható az is, és nyilvánosan megfogalmazódott a gyanú, hogy egyesek visszaéltek a bennfentes információkkal. Látni lehet, hogy milliárdokat menekítettek el a Quaestorból, miközben a kisemberek, a kisbefektetők pénze elveszett, és jó néhány magyar ember földönfutó lett, miközben a kormány mentette a pénzét a Quaestorból.
Követeli a Jobbik: ismerjük meg azoknak a magyar magánszemélyeknek és a hozzájuk tartozó vállalkozásoknak a nevét, akik az utolsó időszakban számlapénzt, értékpapírt vettek ki a Quaestortól. Ma délután az összes országgyűlési képviselőt nyilatkoztatja a Jobbik-frakció arról, hogy ő vagy valamelyik családtagja vagy valamelyik gazdasági érdekeltségük az utolsó időszakban vett-e pénzt ki a Quaestorból, menekítette-e onnan a vagyonát.
Fel szeretném arra is hívni a figyelmet, hogy mind a mai napig a Jobbik-frakció az egyetlen, amely nyilvánosságra hozta a képviselők családtagjainak vagyonnyilatkozatát. Ilyen módon mi nem a családtagok nevén menekítjük el a pénzt, mint ahogy jelenleg mások teszik, takargatva azt, hogy mi is történt ebben a Quaestor-ügyben.
Mit láthatunk most? Botrány van; elszámoltatást ígér a kormány. Minden egyes bank- és brókerbotrány idején ugyanez a cirkusz zajlott le. Tessék belegondolni: a Kulcsár-botrány, a Kulcsár-ügy 2003 óta húzódik, azóta nem történt meg benne az elszámoltatás! A szocialisták sem számoltatták el a csaló brókert. Négy és fél év Fidesz-kormányzás után vajon még mindig nincs lehetőség arra, hogy elszámoltassunk egy csaló brókert, és megszülessen az ítélet? Ezt nem lehet mivel magyarázni, hölgyeim és uraim!
(13.10)
Mindig ugyanaz a forgatókönyv érvényesül: a Fidesz vagy az MSZP alatt ellopják az emberek pénzét, a pénz soha nem kerül elő, mindig a politikusokhoz kötődő holdudvar valamelyik tagja teszi el a pénzt. Elszámoltatás soha nincs egyetlen ilyen ügyben sem.
Huszonnégy módosító javaslatot nyújtottunk be a pénzügyi felügyeletről szóló törvényhez, mindet leszavazták. Itt volt például egy olyan javaslat, amikor a fogyasztóvédelmi bírságok drasztikus emelésére tettünk javaslatot, nemmel szavazott rá a teljes Fidesz-frakció, beleértve Lázár Jánost, Rogán Antalt, Mesterházy Attilát, Tóbiás Józsefet, Gőgös Zoltánt és a teljes MSZP-frakciót. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Szégyen! - Moraj az MSZP soraiban. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ne személyeskedj!)
Önök mindig itt játsszák el a cirkuszt, de a háttérben, amikor szavazni kell, mindig nemmel szavaznak a hasonló indítványokra. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me