L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat, bár csak egy paragrafusban egészíti ki a törvényt, mégis hatalmas segítséget jelent az agglomeráció településeinek. Az agglomerációs törvény legutóbbi, 2011. évi általános felülvizsgálata során a kormányzat együttműködésben a településekkel meghatározta a térségi területfelhasználások módját és feltételeit, ami hatékonyan akadályozza a kedvezőtlen területhasználatot, a közlekedési ágazatok fejlesztésének ellehetetlenítését.
Az önkormányzatokkal együttműködve közösen meghatároztuk a törvényben azon települési térségeket, amelyeken a települések az intenzívebb, akár lakó- vagy gazdasági területi igénybevételt jelentő beépítésre szánt területeit ki tudják jelölni. A 2011. évi felülvizsgálat esetében viszont volt egy 3-4 hónapos időintervallum a közigazgatási egyeztetés és a törvénymódosítás hatálybalépése között, amikor a jogalkotó nem tudta figyelembe venni az önkormányzatok igényeit.
Ugyanekkor a települések ebben az időszakban is jelöltek ki beépítésre szánt területeket, amelyeket a törvénymódosítás ezért nem tudott kezelni. Az agglomerációs törvény 2015. december 31-ei határidővel kötelezi a hatálya alá tartozó településeket, hogy hangolják össze a településrendezési eszközeiket a törvénnyel.
Mivel azonban az inkriminált időszakban kijelölt területekre vonatkozóan az akkor hatályos törvény más szabályozást tartalmazott, az érintett településeknek e területeket vissza kellene sorolniuk, holott ezeket jogszerűen jelölték ki, építési jogok keletkeztek, sőt egyes építkezések megtörténtek vagy folyamatban vannak.
A probléma kezelésére bevezetjük az úgynevezett összhangigazolásra vonatkozó területrendezési hatósági eljárást, amellyel a település elfogadtatja a kijelölt, beépítésre szánt területeit, és az eljárás lefolytatását követően e területek összhangban levőnek tekintendők az agglomerációs törvénnyel.
(11.20)
A hatósági eljárás lefolytatásának költségigénye jelentős, a tervezési díj és a kérelemhez benyújtandó tervdokumentációk településenként átlagosan 700 ezer forint plusz áfába kerülnek, amelyet az eljáró hatóság által elvégzendő feladatok többletköltsége is terhel.
Közel hetven Pest megyei település megkezdte településrendezési eszközeinek felülvizsgálatát és módosítását. Ezek közül 30-35 településnél merülhetne fel az összhang igazolását szolgáló területrendezési hatósági eljárás lefolytatásának igénye, ennek becsült költsége több mint 26 millió forint, az eljárás lefolytatásának időigénye pedig minimálisan négy hónap, amely már biztosan nem fér bele a törvény által előírt 2015. év végi határidőbe.
Tisztelt Képviselőtársaim! Jelen módosítás tehát lehetővé teszi azt, hogy a települési önkormányzatok az agglomerációs törvénnyel összhangba hozandó településrendezési eszközeiket a korábban elfogadott településszerkezeti, illetve szabályozási tervükben kijelölt, beépítésre szánt területek figyelembevételével készíthessék el, területrendezési hatósági eljárás lefolytatása nélkül. Fontos hangsúlyozni, hogy jelen módosítás nem csökkenti a jogbiztonságot, mivel csak azon területeket lehet beépítésre szánt területeknek tekinteni, amelyeket jogszerűen jelöltek ki a törvény említett módosítása előtt. A törvényjavaslat tehát költség- és időtakarékos megoldás az önkormányzatok és a hatósági eljárást lefolytató Pest Megyei Kormányhivatal számára is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány az „Egyszerű állam” programjával is kiáll a beruházások adminisztratív terheinek csökkentése mellett, ehhez viszont egyes esetekben csökkenteni kell az önkormányzatok, valamint az államigazgatási szervek adminisztratív terheit, és racionalizálni kell egyes döntéshozatali mechanizmusokat. Az agglomerációs törvény jelen módosítása ezt teszi lehetővé, kérem tehát támogatásukat. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me