BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ,
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Magyarország 1991. december 26-án ismerte el Üzbegisztán függetlenségét. A két ország 1992. március 3-án létesített diplomáciai kapcsolatot. Üzbegisztán lakossága körülbelül 30 millió fő, amelyből 10 millió fő a Fergána-völgyben él. A lakosság 40 százaléka 18 évnél fiatalabb, évente 700-800 ezer gyerek születik. Prognózisok szerint 2030-ra a lakosság lélekszáma eléri majd az 50 milliót. Az ország a világ egyik legnagyobb gyapottermelője, a mezőgazdasághoz nagyon jó adottságokkal rendelkezik, nyersanyagokban gazdag, rendelkezik gázzal, arannyal, uránnal és rézzel. Fejlett a textilipara, a vegyipara, valamint nagy erőfeszítéseket tesznek az autóipar fejlesztésére.
A magyar-üzbég 2013. évi 40 millió dolláros árucsere-forgalom nagyon alacsonynak tekinthető. A magyar cégeknek, akár vegyes vállalatok formájában, aktívabban jelen kellene lenniük Üzbegisztánban, kihasználva a szabadkereskedelmi zónák nyújtotta lehetőségeket. Együttműködésre számos területen lehetne lehetőség, például az egészségiparban, a gépgyártásban, gyógyszeripar, turisztika, vízgazdálkodás, kármentesítés, mezőgazdasági termékek feldolgozása.
Az egyezmény módosító jegyzőkönyv célja az egyezmény adóügyi információcserét rendező cikkének nemzetközi sztenderdeknek megfelelő aktualizálása. A 2008-ban kihirdetett adóegyezmény még nem tartalmazta a teljes körű információcsere lehetőségét, a jegyzőkönyv szerinti módosítás ennek pótlására irányul. Az egyezmény megkötésének alapjául szolgáló OECD-modellegyezmény 2008. évi felülvizsgálata szerinti teljes körű információcsere lehetőségét biztosítja a jegyzőkönyv szerinti módosítás. Az egyezmény módosításával a szerződő felek illetékes hatóságai számára teljes körű információcserére nyújt lehetőséget. A módosítás a kölcsönös ratifikációt követően kizárja a belföldi érdekek hiányára hivatkozást, valamint a banktitokra és a tulajdonosi érdekeltségre vonatkozó információ kiadását is kötelezővé teszi.
A jegyzőkönyv tartalmát tekintve megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. A jegyzőkönyv tartalmát tekintve törvényhozási tárgyat érint, ezért a nemzetközi szerződések megkötésének szabályai és a jogalkotás rendjének törvényi előírásai szerint kihirdetésére törvényben van mód.
A Magyar Szocialista Párt támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me