TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Üzbég Köztársasággal a 26/2012. (II. 23.) miniszterelnöki határozat adott felhatalmazást a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról a jövedelem- és vagyonadók területén tárgyú egyezmény módosítására. Az egyezményt módosító jegyzőkönyv végleges szövegének megállapításáról, aláírhatóságáról, illetve törvénytervezetként való elfogadásáról az 1659/2014. (XI. 20.) Kormányhatározat döntött. A jegyzőkönyv aláírására 2014. november 25-én került sor Budapesten.
A jegyzőkönyv a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően módosítja a magyar-üzbég adóegyezmény adóhatóságok közötti adóügyi információcserét szabályozó cikkét. A T/3406. számon benyújtott jegyzőkönyv hatálya a jövedelem- és vagyonadók területén megvalósuló információcserére terjed ki. Az egyezmény módosításával a szerződő felek illetékes hatóságai számára teljes körű információcserére nyújt lehetőséget. Jelentősége, hogy a módosított cikk alkalmazása az adóügyi információcsere esetében kizárja a belföldi érdek hiányára való hivatkozást, valamint a banktitokra és a tulajdonosi érdekeltségre vonatkozó információk kiadását is kötelezővé teszi.
A jegyzőkönyv tartalmát tekintve megfelel a nemzetközi gyakorlatnak, az OECD-modell-egyezményben és annak kommentárjában elfogadott elveknek és szabályoknak, valamint az általunk eddig megkötött más, kétoldalú adóegyezményekben foglaltaknak. Jól szolgálja a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, a befektetők érdekeit és az adóügyi átláthatóságot. Ahhoz, hogy a napirenden szereplő nemzetközi szerződés a belső jog részévé váljon, szükséges kötelező hatályának elismerése és jogszabályban való kihirdetése. Tekintettel arra, hogy az egyezmény kizárólagos törvényhozási tárgyat érint, kihirdetésére csak törvényben kerülhet sor.
Az elmondottak alapján kérem a Magyarország és az Üzbég Köztársaság között a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról a jövedelem- és a vagyonadók területén aláírt egyezmény módosításáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a megtisztelő figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me