BANA TIBOR

Full text search

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Csak néhány gondolatot osztanék meg az előttünk fekvő törvényjavaslat kapcsolatban. A Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli a Magyarország és Azerbajdzsán között létrejött légiközlekedési megállapodást. Természetesen támogatjuk ennek az egyezménynek a kihirdetését, hiszen ennek köszönhetően végre akár közvetlen járat is indulhat a két ország között, amely mind a gazdasági, mind a turisztikai kapcsolatainkat erősítheti, nagy lökést adva ezzel akár a környező országokba irányuló gazdasági kapcsolatainknak is.
Azerbajdzsán és térsége ugyanis külkereskedelmileg még bőven kínál lehetőséget hazánk számára, és mindenképpen élnünk kell ezzel az eséllyel. Látjuk azokat a próbálkozásokat, amelyeket a kormány az elmúlt évek során tett a térségben több-kevesebb sikerrel. Tudjuk azt is, hogy 2012 végén éppen Azerbajdzsánban nyílt meg az első kereskedőház. Ezzel kapcsolatban érdemi részletes információkra lennék kíváncsi, hogy milyen hatékonysággal működik ez. Illetve, ahogy arra már többször utaltam itt a plenáris ülésen felszólalások során, szeretnénk valamiféle tájékoztatást kapni arról - általában a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz intéztem ezeket a kérdéseket, de most már államtitkár úr irányába is megfogalmazom -, hogy a kereskedőházak összességében hogyan is működnek. Hiszen a kormány nagyon komoly elvárásokat fogalmazott meg ezeknek a megnyitásával összefüggésben, és nagyon sokat reméltek tőlük.
(10.40)
Mi is azt gondoljuk, hogy fontos, hogy ezek léteznek, viszont akár bizottsági ülés keretei között, az Európai ügyek bizottsága vagy más bizottságok ülésein szeretnénk, hogyha tájékoztatást kaphatnánk arról, hogy mi is a helyzet ez ügyben, mit sikerült elérni, milyenek a kilátások, illetve melyek azok az országok, amelyekben további kereskedőházak nyitását tervezi a kormány.
A kormány a keleti nyitás politikájának jegyében további erőfeszítéseket kell hogy tegyen a Jobbik véleménye szerint a térségben, hogy ezáltal hazánk jelenlétét érdemben erősíteni tudja, hiszen ezek az országok - nemcsak kimondottan Azerbajdzsán, hanem a környező államok is - remek felvevőpiacot biztosíthatnak a termékek számára, és most egyébként aktuálisan az Oroszországot érintő szankciókkal összefüggésben is további lehetőségek nyílnak e téren. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me