TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat jelentőségét bizonyítja az is, hogy Magyarország és Azerbajdzsán között az elmúlt évtizedekben nem működött közvetlen légi járat. A keleti nyitás, a kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok bővülésével azonban felmerült a közvetlen járatnyitás szándéka. Ennek lehetőségét a két fél bilaterális kormányközi egyezmény hiányában, ideiglenes jelleggel légiközlekedési egyetértési nyilatkozatban biztosította.
A 2012-ben létrejött egyetértési nyilatkozat a légitársaságok számára nem nyújtott kellő jogi alapot a járatok kiszámítható és hosszú távú üzemeltetéséhez. A kétoldalú légiközlekedési megállapodás megkötésének szükségessége így egyre hangsúlyosabbá vált. A magyar-azeri légiközlekedési megállapodást az Európai Bizottság jóváhagyásával 2014 novemberében, pontosan fogalmazva a dátumot, 11-én Budapesten írtuk alá.
A megállapodás szabályozza az egymás számára nyújtandó forgalmi jogokat, a légitársaságok kijelölését és engedélyezését, a menetrend szerinti járatok üzemelésének és a viteldíjak kialakításának alapelveit is. Rögzíti a légi közlekedés védelmének és biztonságának elvárt követelményeit, továbbá tartalmazza a nemzetközi jogban szokásos rendelkezéseket is. A megállapodás módosításáról is rendelkezik, illetve a viták rendezéséről, a hatálybalépéssel és felmondással kapcsolatban is a 24. cikk ad iránymutatást.
Tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy fogadja el a javaslatot, és támogassa a megállapodás kihirdetését. Természetszerűen a megállapodás szövege megegyezik az 1944. december 7-én elfogadott chicagói egyezményben leírtakkal is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me