VELEZ ÁRPÁD,

Full text search

VELEZ ÁRPÁD,
VELEZ ÁRPÁD, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előterjesztés szerint a magyar-azeri kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok bővülésével 2012-ben merült fel a közvetlen járatindítás szándéka. A két fél bilaterális kormányközi egyezmény hiányában légiközlekedési egyetértési nyilatkozatban biztosította ideiglenes jelleggel a közvetlen járatindítás lehetőségét. Az azeri fél értékelése szerint ez az egyetértési nyilatkozat a légitársaságoknak nem nyújtott kellő jogi alapot a két ország közötti kiszámítható, hosszú távú üzemeléshez, így a felek között hangsúlyosabbá vált a kétoldalú légiközlekedési megállapodás megkötésének szükségessége.
Mivel az Európai Unió Bizottsága Azerbajdzsánnal 2010 óta tárgyalásban áll az átfogó légiközlekedési megállapodás kidolgozásával kapcsolatban, a Bizottság szigorú egyeztetési kötelezettséggel adta meg jóváhagyását a magyar félnek a magyar-azeri légügyi tárgyalások megkezdéséhez. Ennek megfelelően a magyar-azeri légiközlekedési megállapodás megkötésére csak a Bizottság előzetes jóváhagyásával kerülhetett sor. A Bizottság 2014. október 28-án tájékoztatta a magyar felet a parafált dokumentum aláírhatóságáról, így a megállapodás aláírására ’14. november 11-én került sor Budapesten. Az Európai Uniónak az Azerbajdzsáni Köztársasággal közös légtér kialakításáról szóló megállapodásának célja az általános gazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi kapcsolatok előmozdítása, a piaci szereplők új lehetőséghez juttatása, a fogyasztók számára pedig több választási lehetőség biztosítása.
Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban kiadott közleménye megállapítja, hogy a közlekedési összeköttetések fejlesztése hozzájárul az európai szomszédságpolitika végrehajtásához is. Tekintettel Azerbajdzsán földrajzi elhelyezkedésére, az ország és az EU közti hatékony légi közlekedés, összeköttetés alapvető fontosságú. Azerbajdzsán Európa és Ázsia találkozásánál stratégiai helyen fekszik, ezáltal magától értetődő jelölt arra, hogy közös európai légtérről szóló megállapodás jöjjön létre.
Ennyit szerettem volna elmondani, természetesen a Szocialista Párt a megállapodás kihirdetését támogatja. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me