DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Úr! Örömmel hallottam azt az alapelvét, hogy a környezet és az ember harmóniájára kell törekedni, arra az összhangra, amely ha nem valósul meg, akkor máris megbomlik az az egység, ami nélkül ez a teremtett világ nem képzelhető el. Mi, gazdászok, úgy szoktunk fogalmazni, hogy ezt a Földet és ennek használatát mi kölcsönkaptuk az unokáinktól, az a kötelességünk, hogy megőrizzük, fejlesszük, és jobb állapotban adjuk át az utódainknak, mint ahogy ezt átvettük.
(8.30)
Engedje meg nekem, hogy néhány adattal alátámasszam, hogy a magyar kormány milyen intézkedéseket tesz, és mennyit fordít arra a költségvetésünkből, hogy ezt a teremtett világot egy kicsit jobbá tegye, és unokáinknak egy sokkal jobb környezetet tudjunk átadni és biztosítani, mint amit mi kaptunk az elődeinktől.
Az Eurostat nemrég megjelent statisztikai elemzése szerint 2014-ben az EU 28 tagállamát tekintve a környezetvédelemre fordított kormányzati kiadások átlagosan a GDP 0,8 százalékát tették ki, míg Magyarországon a GDP 1,2 százalékát fordítottuk erre a célra, és ezt alátámasztják az OECD adatai is.
A 2014. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló tényadatai azt mutatják, hogy környezetvédelemre az államháztartás szintjén 2014-ben 727 milliárd forint teljesítés történt, amely a konszolidált összkiadás 2,3 százaléka, és több mint 100 milliárd forinttal meghaladja a tervezett összeget.
A környezetvédelem intézményi és ágazati célfeladatainak kiadása 552,9 milliárd forint volt, ami az előző évi teljesítéshez képest összességében 8,5 százalékkal nőtt. Az intézmények 2014. évi kiadásai 135,4 milliárd forintot tettek ki.
Néhány szót kívánok szólni nyilván a tervekről is, hiszen nemcsak a múltbéli környezetvédelmi kiadások jelentősek, hanem a jövőben is hasonló volumenű fejlesztéseket tervez a kormány. A fejlesztések forrását elsősorban az Európai Unió társfinanszírozásával, a magyar költségvetés hozzájárulásával biztosítjuk. A mostani uniós költségvetési ciklus végéig az operatív programok, továbbá a vidékfejlesztési program, az európai területi együttműködés, illetve egyéb nemzetközi együttműködési programok, valamint az Európai Unió más tematikus programjai - úgymint a Life vagy a Horizon 2020 - keretében több mint 2800 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre környezet- és természetvédelmi beruházásokra.
Mindezt továbbnöveli a SAPS zöldítési kötelezettségre fordítandó több mint 740 milliárd forintja. Mindösszesen tehát 3540 milliárd forint fordítható az ágazat fejlesztésére a 2020-ig tartó időszakban. Összehasonlításképpen, a 2007 és 2013 közti időszakban 2300 milliárd forintot fordítottak környezet- és természetvédelmi fejlesztésekre hazánkban az EU-s, illetve egyéb nemzetközi programok keretében. Látható tehát, hogy mekkora a különbség: 1240 milliárd forinttal többet tudunk fordítani ebben a ciklusban erre.
A környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében a rendelkezésre álló EU-források 15 százalékát, mintegy 1118 milliárd forintot környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra fordítunk majd, ami jelzi a terület fontosságát is. A környezetvédelem területén a Földművelésügyi Minisztérium szakmai felelősségébe tartozik a természetvédelem és a hulladékgazdálkodás, illetve a kármentesítés, illetve azok a szakterületek, amelyekre a legtöbb beruházás koncentrál majd. A természetvédelemre a következő hét év során több mint 30 milliárdot tervezünk.
Ez főként élőhely-fejlesztési, fajmegőrzési beavatkozásokat, a szükséges kezelési infrastruktúrát, azaz gép- és eszközbeszerzést, monitoringot és természetvédelmi őrszolgálat fejlesztését foglalja magában. A természetvédelemre fordítható kiadások kiegészítő forrása a gazdaságfejlesztési és innovatív operatív program, ahol turizmusfejlesztéssel összekapcsolva kerülhet sor a fejlesztésre.
Azt kell mondjam, kedves képviselő úr, hogy az az összhang, ami az ember és környezete között kell hogy kialakuljon, végtelenül fontos, mert megteremti azt a harmóniát, amelyben élhet az ember és a környezet. Ahogy minden embernek, úgy minden fának, minden növénynek is vannak jogai és lehetőségei. Azt kell mondjam önnek, hogy mindegyiknek meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy a teremtett környezet szolgálja az embernek azt az igényét, hogy összhangban, békességben tudjon élni, jó érzéssel tudjon élni ezen a Földön.
Engedje meg, hogy elmeséljem azt az élményemet, hogy nemrég olvastam a Lánchíd építésének a környezetét. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mintha száz évvel visszamennénk és hallgatnánk ugyanezt, hogy mit tiltakozott az akkori ellenzék a Lánchíd építése ellen - körülbelül most is ugyanez van.
S azt kell mondjam összefoglalóan, hogy a Városliget építése nem környezetvédelmi kérdés (Zaj. - Közbeszólások az ellenzéki pártok soraiból: Idő! Elnök úr, mindent elmondhat, ami a papírján van?), hanem kifejezetten politikai kérdés.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me