DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha jól tudom, ezt a mai vitanapot Szabó Timea képviselő asszony indítványozta, aki jelenleg nincs itt a teremben, ha jól látom, tehát az őáltala indítványozott vitanapon egyelőre nem jelent itt meg. (Közbeszólások az MSZP és a függetlenek soraiból.) De mindenesetre ez a rendkívüli parlamenti ülés is bizonyítja azt, hogy a Liget-ügy már réges-régen nem a Ligetről szól, nem fákról szól, hanem egy politikai mezőbe került, és azok, akik ezzel kívánnak maguknak valamiféle politikai ismertséget szerezni vagy ezzel kívánnak visszakerülni a politika fősodrába, azok azok, akik a leghangosabban a Liget-ügyben megszólalnak.
Tudja, tisztelt képviselő úr, ahogy önt itt hallottam a Ligetről felszólalni, szónokolni, ha így szónokoltak volna, mondjuk, 110-120 évvel ezelőtt itt a Parlamentben, vagy nem itt, ebben az épületben, de a parlamentben, akkor bizony sem állatkertünk, sem Széchenyi-fürdőnk, sem Néprajzi Múzeumunk nem lenne, nem lett volna millenniumi kiállítás a Városligetben, nem lenne városligeti tó, nem lenne műjégpálya. És ha önt hallgattam volna hasonló retorikával ezelőtt öt évvel itt a parlamentben, akkor a Kossuth tér sem újult volna meg úgy, ahogy most megújult. A Kossuth tér megújult, szép, és azt hiszem, hogy mindenki most már egy fontos eredménynek tartja, hogy létrejött. Ez az óriási parkoló, amely itt volt a Kossuth téren, megszűnt, és a nemzet főterévé vált a Kossuth tér. Egy hasonlót szeretnénk a Városligetben is.
Legyen több zöldfelület a Városligetben! Ön is tudja, ez megvalósul, hiszen 60-ról 65 százalékra nő a Városligetben a zöldfelületek aránya. Legyenek egészségesebbek a fák a Városligetben! Ezzel is, azt hiszem, mindenki egyetért - itt majd mondok önnek számokat, hogy hány fánál lesz szükség valóban ilyen gondozásra, ilyen frissítésre -, és mindemellett pedig legyen egy olyan terület, ahova mindig is szívesen mennek ki az emberek. Tudja, a városligeti azért különleges park, hiszen amikor már létrejött, akkor úgy jött létre, hogy egyszerre voltak benne zöldfelületek és egyszerre volt benne kulturális funkció. Ennek a parknak ez a definíciója, ez az alapja, hogy mind a kettő legyen benne, legyen benne múzeum, fürdő, jégpálya, különféle étkezési lehetőségek, és mindemellett pedig egy nagy zöldfelület, ahol ki tudnak kapcsolódni az emberek. Nem történne más és nem is fog történni más a következő években sem a Liget fejlesztésével, felújításával kapcsolatban.
Önök sokszor mondják saját magukat zöldpártnak, ökopártnak, és sokszor hangoztatják a fenntartható fejlődés kifejezést, amivel azt hiszem, itt a parlamentben mindenki egyetért. Bármelyik oldalon is ülünk a parlamenti patkón belül, a fenntartható fejlődéssel mindnyájan egyetértünk. Csak az a baj, hogy az önök pártja ebből néha a fejlődés részt elfelejti, és csak egy olyasfajta dacpolitikai alapállást vallanak magukénak, amivel mindent elleneznek, ami valami változást jelent, még azt sem hajlandók figyelembe venni, ha a Városligetben 5 százalékkal nő a zöldfelület, és sokkal egészségesebb lesz a faállomány. Jó lenne, ha erre sokan oda tudnának figyelni.
(8.10)
Ami pedig zajlott ott az elmúlt hetekben a Liget-foglalók részéről, az nyilván sokak számára visszatetszést kelt, hiszen pár száz fő akadályozza azt, hogy kétmillió embernek legyen a szabad kikapcsolódásához egy jobb, igényesebb terület. Védik azt a lepusztultságot, azt az igénytelenséget, ami az elmúlt évtizedek elhanyagoltsága miatt sajnos a Városliget egyes részeit jellemzi. Nem szólnak másról a híradások, mint az ottani agresszív fellépéséről ezeknek az embereknek, vagy arról, hogy miként találnak drogos tűket vagy másokat a Városligetben. (Kunhalmi Ágnes: Ez hazugság volt! - Korózs Lajos: Alig bírtátok odavinni!) Jobb lenne, ha végre úgy megszépülne az a tér is, mint ahogy megszépült itt a Kossuth tér.
Azt is fontosnak tartom, az is egy vélemény, amit ön felolvasott, tisztelt képviselő úr, de ön is tudja, hogy 80 olyan személyiség, akiket egyébként tiszteletben állónak tartunk, hiszen nagyon nagy teljesítményt tettek le, nyolcvanan álltak ki a Liget-projekt mellett, és nyolcvanan mondták azt, hogy igenis szüksége van Budapestnek arra, hogy egy elhanyagolt közpark helyett egy szép kulturális közpark jöjjön újra létre, mint ahogy azt a megálmodói ezelőtt egy évszázaddal meg is álmodták.
Azt is álszentnek tartom, képviselő úr, hogy pár száz méterre a Ligettől ott volt a BVSC uszodájának a bővítése, ahol kivágtak hetvenegynéhány fát, és senki a mostani tiltakozók közül meg se szólalt; nem voltak ott, amikor onnan pár száz méterre jegenyefákat vágtak ki. Akkor voltak ott, amikor a bevándorlás ellen lehetett tiltakozni meg a kormány politikája ellen lehetett tiltakozni az elmúlt években, és egyáltalán nem a zöldfelületekről, egyáltalán nem a környezetvédelemről szólt ott sem ez a vita, hanem főállású tiltakozóknak egy általános gyüle-kezőhelyévé vált, akik mindig minden ellen tiltakoztak, és most éppen Liget-foglalóként tevékenykednek. (Heringes Anita közbeszólása.)
Ahogy mondtam önnek, az ott lévő faállomány 80 százaléka ápolásra szorul, ami nem valósulhat meg másként, mint úgy, ha a Liget-projekt megvalósul, és ezen fák állapotát fel tudjuk javítani. Már eddig is évente 400 millió forintot költött az ott lévő zöldfelület fenntartására a Városliget Zrt. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ez magasabb, mint bármikor korábban.
Ezért kérem önöket, ne parlamenti politikai hisztériakeltéssel, hanem nyugodtan álljanak ehhez a kérdéshez, és támogassák azt, hogy a Ligetben a zöldfelület és a kulturális lehetőségek is bővüljenek. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me