KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt napok tragikus eseményei bebizonyították azt a ma már egyre nyilvánvalóbb tényt - úgy értem, hogy mindenki számára nyilvánvaló tényt -, hogy igenis szoros összefüggés van az Európát terhelő migrációs nyomás és a terrorveszély fokozódása között. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Kunhalmi Ágnes: Mi van a letelepe-dési-kötvény-történettel? - Az elnök csenget.) Az, ami Franciaországban történt, arra is rámutat, hogy a terrorizmus egészen váratlan megoldásokra is képes, és olyan helyen támad, olyan személyeken keresztül, akiknek nyilvánvalóan migrációs összefüggésük van, de rendkívül nehéz őket felderíteni, rendkívül nehéz őket azonosítani (Bangóné Borbély Ildikó: Mi van Andy Vajnával?), és csak tragikusan, megrendülve nézzük a halottak százait, akik egyébként áldozatul estek ennek a terrorizmusnak.
Persze sokan vannak, akik az összefüggést, a nyilvánvaló összefüggést tagadják, nemcsak Európában, hanem Magyarországon is, elsősorban a baloldalhoz köthető politikusok, hiszen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke mondta azt nem olyan régen, hogy jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól; Molnár Zsolt, az MSZP képviselője, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke nyilatkozta azt, hogy az a legfontosabb pont, hogy a menekültkérdésnek és a terrorizmusnak lényegében semmi köze nincsen egymáshoz; vagy Tóbiás József mondta azt nem olyan régen, hogy kérdéses, hogy mennyire függ össze a terrorizmus veszélye a bevándorlással, ugyanis a Szocialista Párt kétkedik abban, hogy itt összefüggés lenne.
Nyilvánvaló, hogy a halottak százai ékesen bizonyítják azt tragikus módon, hogy itt igenis rendkívül szoros összefüggés van, és az is teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarországnak is van egyébként a terrorista fenyegetés elhárítása kapcsán komoly felelőssége és teendője, mint egyébként minden európai országnak. (Gúr Nándor: Lebegjen a szeme előtt a letelepedési kötvény!)
Éppen ettől a felelősségtől vezettetve szavazta meg a parlament azt a törvénycsomagot, ami egyébként a migrációs helyzet újszerű jogi kezelésére ad lehetőséget. Ez július 5-étől lépett hatályba, és nyugodtan mondhatom, a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottsága személyesen győződött meg arról, hogy valóban fordulatot hozott ez a törvénycsomag a migrációs hullám kezelésében, mert kihelyezett ülést tartottunk Röszkén, meggyőződhettünk, hogy július 5-étől lényegében azok a kiskapuk is lezáródtak, amelyek egyébként azért maradtak nyitva, mert az európai uniós szabályozás egész egyszerűen nem hagyta, hogy Magyarország ezeket bezárja. Ma kijelenthető, hogy a déli határon egyetlenegy ember sem tud illegálisan átlépni. A július 5-ei szabályváltozás után az a helyzet, hogy ha valakik illegálisan lépik át a határt, akkor a magyar hatóságok, messzemenőkig betartva minden emberi jogi szempontot, visszakísérik őket a határ túloldalára, és megmutatják nekik, hogy hol lehet legálisan a menekültügyi kérelmüket beadni. (Kunhalmi Ágnes: Harci kutyákkal haraptatják le a gyerekek orrát! Miről beszél?)
Külön kitüntetett figyelemmel kezelik a magyar hatóságok az úgynevezett érzékeny csoportokat - felügyelet nélkül utazó gyerekek, kisgyerekes családok, idősek, betegek, elesettek -, őket egyébként előresorolják a migrációs jogszabályok érvényesítésénél. (Kunhalmi Ágnes: Embertelenül bántok mindenkivel, ott vannak a képek! - Az elnök csenget.)
Hozzáteszem, az is kiderült, hogy a hozzánk érkezők 95 százaléka egész egyszerűen rosszhiszemű. Teljesen nyilvánvaló, hogy tudatosan sérti meg a törvényeket, és nem működik együtt a hatóságokkal, magát nem igazolja. A 70 százalékuk korábban más országban már beadott menekültstátusz iránti kérelmet, tehát nem jogosult itt beadni, és ezt ő is tudja, mert az ottani nyilvántartásba vételkor ezeket az információkat velük közlik; egyébként maguktól is tudják. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy 95 százalékuk hamis adatokat ad meg magáról, és ezért ilyen nehéz az eljárás. Egy-egy azonosítás csak a beszélgetések alapján 4-5-6 órát vesz igénybe, szinkrontolmács, adott esetben videós szinkrontolmács segítségével, mert nem hajlandók önmagukról valós adatokat közölni.
Ezzel együtt a magyar rendszer olyan mértékben példásan működik, hogy a svéd és a finn társhatóságok, amelyek szintén megnézték a tranzitzónák működését, mondták azt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy példaértékű a magyar eljárás, és így kellene Európában mindenütt eljárni. Köszönet érte a rendőröknek, határőröknek, katonáknak, a Bevándorlási Hivatal munkatársainak, mindenkinek, aki Európa és a mi biztonságunk felett őrködik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me