KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! A Városliget fővárosunk egyik utolsó nagy parkja, Budapest még működő tüdeje, amely minden erőfeszítésével nap mint nap próbál tiszta levegőt biztosítani a benne élőknek, próbálja életben tartani az egyre szmogosabb, porosabb, szennyezettebb fővárost, amely egyre inkább levegő után kapkod. A Városliget beépítését ebben a formában Budapest háromnegyede nem támogatja, akkor sem, ha a Fidesz egy kutatásból kiragadott számmal igyekszik bizonyítani az ellenkezőjét.
Látván az elmúlt hetek eseményeit, mindenkiben, ellenzőkben és támogatókban is egyaránt ugyanazok a kérdések merülnek fel: miért ide? Miért pont így? Miért pont a Városligetet, a főváros utolsó tüdejét akarja a Fidesz beépíteni? Hát nincs Budapesten elég sok felújításra váró, praktikusan átgondolt, kulturális fejlesztésbe, tervbe is illeszthető terület, ahol megvalósíthatnák a múzeumnegyedet? A mi válaszunk az, hogy dehogynem, csak egyszerűen nem akarják.
Kevés szó esik róla, de a most zajló terv épületei, a hatalmas, felszín feletti és felszín alatti építkezések teljesen átalakítják majd a Városliget alatti talajszerkezetet, a talajvíz irányait, ami könnyen a környékbeli, tehát a zuglói, a VI. és VII. kerületi házak, épületek, lakások megroggyanásához vezethet. Olyan engedélyek alapján folyik a munka, amelyek nem a mostani tervekre készültek; az átalakítás során már most is összevissza hull az azbeszt, a jelenlegi rombolás szinte közveszélyes.
Amikor a Városliget ügyéről beszélünk, nem önmagában egy építkezésről, nem önmagában egy park sorsáról van szó. Nem egyszeri ügy ez, hanem egy működési modell: modellje egy nagyon gyenge fővárosi vezetésnek, és modellje egy még gyengébb, de annál erőszakosabb kormánynak és politikai magatartásának. Ez az egész ügy egy kormányzati felfogásról szól, arról, hogy a Fidesz-kormány hogyan tekint önmagára, és meddig mer elmenni a nép akaratával szemben. De mi tudjuk a választ: önök a kopaszkormány uralkodóinak tekintik magukat, akik, ha más eszköz már nincs, erőemberekkel érik el a céljaikat. Nem normális az, hogy ki tudja, milyen alkalmazásban álló kopaszok rendőröket utasítgatnak és tüntetőket vernek! Ez a történet a Nemzeti Választási Irodánál is előfordult februárban: népszavazási kezdeményezést akartak beadni a kollégáink, de kopaszok állták el az útjukat; de voltak, akiket épp az átépülő Fidesz-székháznál vártak ugyanilyen kopaszok egy tüntetésen. Most azokat várták kopaszok a Városligetben, akik Budapest háromnegyedének véleményét fejezték ki. Hol tartunk? Mi lesz a következő lépésük? Legközelebb talán bevetik a hadsereget vagy a terrorelhárító központot csak azért, hogy megtartsák a saját hatalmukat?
Tudják, az egészben az a legdurvább, hogy a módszereik mostanra féldiktatúrákat, sőt, a magyar pártállami időket idézik. Az önök padsoraiból rendszeresen hallunk kommunistázást, önök rendszerint azzal védekeznek, ha elfogy a tehetségük, pedig ha valakik, akkor a Fidesz alapítói biztosan tudják, milyen érzés, amikor a hatalom lehallgatja őket, névtelen erőembereket küldenek rájuk és erőszakot alkalmaznak. A Fidesz alapítóinak nagy része még emlékszik is rá, ugye? Ehhez képest a Fidesz kormányzásában két-három havonta névtelen kopaszok kerülnek elő kormányzati érdekeket erőszakkal biztosítva. Ez maga a kopaszkormányzás. (Z. Kárpát Dániel: Na!)
Miközben szétesnek az iskolák, pusztulnak a kórházak, az emberek menekülnek hazánkból, önök visszaélnek a hatalommal. A kormányzás nem szól önöknek másról, mint pár pénzes projekt ellopásáról. Nincs társadalmi céljuk, nincs eszme, nincs emberség, morál és erkölcs sem önökben már. A városligeti agresszió, az erőszak megjelenése, a kopaszok jól mutatják, hogy önök félnek attól, hogy elvesztik hatalmukat, félnek attól, hogy elfordulnak önöktől az emberek, akiket becsaptak, mert ők nem erre szavaztak. Futnak az igazságszolgáltatás elől, félnek, hogy a vezetőszár és a bilincs a fideszes képviselőket is utoléri, és utol is fogja. De tudják, Budapest és Magyarország is ennél többet tud, többre képes és többet is érdemel önöknél. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me