POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Azt gondolom, mindenekelőtt az együttérzésünket fejezzük ki mindazokkal, akik a terrortámadásban sérültek, mindazoknak a hozzátartozóival, akik a terrortámadások áldozataiként elhunytak. Egy-egy terrortámadás az egész világot megrázza, különösen akkor, ha ez közel van hozzánk. Az Európai Unió területén 2015 ősze óta a mindennapok részévé vált a fenyegetettség, a mindennapok részévé vált az, hogy terrortámadás érheti az Európai Unió polgárait.
Nem igazolható az erőszakos cselekedet, sosem igazolható egyetlen erőszakos cselekedet sem, akkor sem, ha azt bármiféle ideológiához kötik. Nem menthetők fel a terroristák és nem menthetők fel azok, akik őket hadba küldik. De ugyanakkor nyilvánvalóan meg kell azt vizsgálnunk, mi lehet az oka annak, hogy Európa a terrorizmus célpontjává vált, és mi lehet az oka annak, hogy ilyen nagyszámú áldozatokkal járó terrorcselekmények történtek az elmúlt időszakban. Ki kell mondanunk azt, hogy 2015 után nyilvánvalóvá vált, hogy Brüsszel az európai radikális iszlám melegágya. Közel van azokhoz a nagyvárosokhoz, azokhoz az országokhoz, ahol nagyszámú bevándorló él, és ma már egyértelmű, hogy Nyugat-Európában a nagyszámú iszlám közösségek nem voltak képesek az elmúlt években, évtizedekben integrálódni (Kunhalmi Ágnes: Az Iszlám Állam nem zavarja államtitkár urat? Ez egy terrorszervezet.), nem voltak képesek az országok társadalmi rendjébe beilleszkedni, párhuzamos társadalmakként, párhuzamos, szinte miniállamokként működnek ezekben az országokban.
A bevándorlás mindezeket a folyamatokat erősíti, és rámutat arra a régi ismeretre, hogy a bevándorlás, a migráció ezeket a párhuzamos társadalmakat erősítheti, és az újonnan érkezők is, erősítve egyébként a régi bevándorlóknak sok esetben a gyermekeit, unokáit, akik a társadalom veszteseinek érzik magukat, eltolják, elmozdítják a radikalizmus, az iszlám radikalizmus irányába.
A terrortámadások rámutattak arra, hogy az európai titkosszolgálatok együttműködését erősíteni kell. Nem megfelelő vagy nem volt megfelelő az az együttműködés, amely a titkosszolgálatok között rendben van, illetve működik. (Kunhalmi Ágnes: Politikai bizalom is kellene, meg politikai tőke.) Olyan adatokat nem vettek figyelembe vagy nem vettek komolyan, amelyek alapján támadásokra lehetetett volna következtetni.
Mindenképpen ki kell térni arra, hogy az Európa területén itt élő másod-, harmadgenerációs bevándorlók utódai, leszármazottai radikalizálódnak, ki kell térni arra, hogy ők Franciaországban, Németországban a társadalom veszteseinek érzik magukat, nem tudnak és nem is akarnak a társadalommal együtt élni. A menekülthullámmal szintén terroristák érkezhetnek Európába és érkeznek Európába, ezt minden nagy titkosszolgálat, minden állam megerősíti, éppen ezért nagyon fontos az, hogy Európának végre megfelelő módon kell kezelnie határainak a védelmét.
Magyarország a migrációs hullám kezdetén, a kezdetek kezdetén kifejezte azt, és igyekezett és meg is valósította azt, hogy a határait, így Európa határait is az egyezményeknek, a szabályoknak megfelelően megvédje. Meggyőződésünk az, hogy az Európai Unióba irányuló migrációs hullám csak az Európai Unió határainak megvédésével, a migránsok határon kívül tartásával valósítható meg. (Korózs Lajos: Akkor mit írt alá Orbán Viktor Brüsszelben?) Magyarország ma is ezt a folyamatot végzi, akkor is, amikor ezt Görögország vagy az Európai Unió frontországai nem tudják megtenni.
Az Országgyűlés által elfogadott jogszabályok lehetővé teszik azt, hogy megvédje a magyar rendőrség, a határőrizet a magyar határokat, lehetővé tettük azt, hogy a 8 kilométeres körzetben elfogott határsértőket visszavigyük a határhoz, és ők ott, egyébként legális úton, szabályosan beadhassák a menekültkérelmüket. Éppen ezért érdekes az, hogy a bevándorlók döntő többsége tudja, hogy egyébként ők nem jogosultak a menekültkérelem beadására. Nyilvánvaló ez abból is, hogy a 23 628 menedékkérelmet benyújtóból most a nyitott befogadóállomásokon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) 606 főt, menekültügyi őrizetben 714 főt és idegenrendészeti őrizetben 341 főt tartunk (Kunhalmi Ágnes: Öljék meg őket vagy lőjék le őket!), ugyanakkor a többiek igyekeznek az országot elhagyni és nyugat felé távozni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me