SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt jelen lévő Országgyűlési Képviselők! A mai nap folyamán az Országgyűlés ülése foglalkozhatna csak azzal a kérdéssel, ami próbára tehetné azt, hogy a Fidesz-KDNP hogyan is viszonyul a teremtett világ értékeihez, a teremtett élethez, és hogyan viszonyul azokhoz az értékekhez, amelyek mindennapi életünket befolyásolják. Sajnos a Fidesz-KDNP vagy a Fidesz nem nagyon tiszteli meg ezt az ülést; van egy volt SZDSZ-es, van egy volt MDF-es, van KDNP-s, de a fideszes atyák nem nagyon láthatóak, hogy a környezetkultúráról szeretnének tanácskozni velünk (Dr. Szűcs Lajos kezével jelez.), ami azért lenne nagyon-nagyon hasznos, mert gyakorlatilag az elmúlt időszakban, mikor ránézünk az elmúlt évek tevékenységére szerte az országban, gyakorlatilag egy folyamatos tendenciát látunk.
A vízi olimpia miatt Győrben kezdődött annak idején tiltakozás, mert ott gyakorlatilag egy teljes dunai ártéri erdőt akarnak kiirtani azért, hogy egy evezőkomplexum mellett egy lelátót hozzanak létre. Villány mellett, Villánykövesdnél egy szálloda-beruházás miatt vágtak ki erdőt; most Szigligetről beszélünk. Szolnok, Mezőtúr, bármerre nézünk, a fideszes városvezetések sehol nem tisztelik azt a zöldfelületet, azt a környezetet, amely a nemzetünk részeként meghatározza mindennapjainkat, az ott élő embereket. És nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy az a fanyűvő magatartás, amit mindennap tanúsítanak, amivel semmiben nem tisztelik a zöldfelületeket, az életet, az ott élő életközösségeket, az milyen érték az önök kormánya szerint. Ez lenne a polgári érték, vagy ez maga a keresztényi érték, vagy ez egy nemzeti érték lenne, hogy fákat kell kivágni? Nyilvánvalóan, ha idejutunk, akkor el kell jutnunk a fővárosig is, hiszen a legnagyobb igény talán mégis itt lenne, ahol egy kétmilliós emberi populáció próbál jó életminőségben egy következő generációt nevelni, és gyermekeket felnevelni úgy, hogy lássanak valamit abból, hogy hogyan kellene élni, viszonyulni ahhoz a teremtett világhoz, amely majd életüket meghatározza. De sajnos a főváros nem ezt csinálja, és ebbe beavatkozik a kormány, hiszen azok a fajta kiemelt kormányzati beruházások, mint amilyen a Liget-projekt is, alapvetően ellentétes irányba tolnak el városvezetéseket.
Példaképpen mondom: Prágának 5,8 százalékos a zöldfelülete, Bécsnek 4,4, Berlinnek 5,5. De önök hallottak az elmúlt húsz évből olyan programot, amelyik Londonban, mondjuk, a Green Parkot vagy a Hyde Parkot, New Yorkban a Central Parkot akarta volna fakivágásokkal beépíteni? Tudnak-e olyanról a XXI. században, ahol az lenne az irány, hogy a fővárosi épített környezetben hogyan lehet zöldfelületeket csökkenteni? Mondjanak erre példákat! Látni fogják, hogy gyakorlatilag nincs, mert ez a világ arra kellett volna hogy tanítsa önöket, és arra kellett volna tanítsa az emberiséget, hogy meglévő értékeinket és a zöldfelületeket meg kell óvni. De gyakorlatilag nem ez történik, és mindennap azzal szembesülünk, hogy ezek a programok hogyan veszélyeztetik ezeket a megmaradt értékeinket.
A Liget-projektnél, ha eljutottunk odáig, hogy semmiképpen nem tekinthetjük sem polgári, sem nemzeti, sem keresztényi értéknek a fák kivágását, akkor nyilvánvalóan láthatjuk azt, hogy az önök kormánya megint csak valamilyen gazdasági érdeket képviselhetne, mert megint föléhelyezi az emberek érdekének. De sajnos erről sincs szó, vagy nem sajnos, erről sincs szó, ugyanis semmilyen kimutatás nem bizonyítja azt, hogy a Liget-projekt és a múzeumi negyed érdemi gazdaságnövelő hatással járna, nem bizonyítja azt, hogy a kulturális turizmusra nagyobb lenne a pozitív hatása, hiszen az az egymillió pluszturista más múzeumokból helyeződik át.
És innentől kezdve kérdés, hogy egy bukott államtitkár által képviselt törvény - ugye, annak idején L. Simon államtitkár úr képviselte végig a parlamentben - bukott projektje hogyan lehet még a mai napon is úgy hatályban törvényestül, hogy az egy egyértelmű, heves társadalmi ellenállással ütközik.
Önök 2006-ban megígérték, hogy úgy fognak kormányozni, hogy nem az erőszak kormánya lesznek. Ehhez képest most, amit a Ligetben látunk, az alapvetően cáfolja ezt, és ahhoz hasonló eseményekkel állampolgári tiltakozást akadályoz meg annak érdekében, hogy demokratikus jogokat gyakoroljanak állampolgárok. Amit önök csinálnak ezzel a projekttel, nyilvánvalóan a józan ész ellen hat, hiszen sem a kulturális turizmus nem igényli ezeket, sem pedig az itt élők környezete nem igényli.
Nyilvánvalóan mondhatják azt, hogy ez mindössze ellenzéki hadakozás, de hogyha megnézik a Magyar Urbanisztikai Társaság állásfoglalását, amelyik azt mondta: „Budapest harmonikus és fenntartható fejlesztése megköveteli, hogy az egyedi tervek és kiemelt beruházások illeszkedjenek a főváros által elfogadott hosszú távú fejlesztési koncepcióhoz. A kulturális intézményhálózat fejlesztése során legyen elsőrendű cél a történelmi, műemléki értékkel rendelkező, kihasználatlan épületállomány hasznosítása, a barnamezős területek rehabilitációja.
A múzeumliget-projekt ellentétes a fenti célokkal, ezért annak felfüggesztését és a múzeumok elhelyezésének újragondolását javasoljuk.” - mondta ezt a Magyar Urbanisztikai Társaság, azért, hogy szakmai álláspontot képviseljünk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Arra kérem a kormányt, hogy a múzeumprojekt ezzel kapcsolatos jogszabályát visszavonni szíveskedjenek és újragondolni az ezzel kapcsolatos koncepciókat, levenni a kiemelt beruházások sorából, és áthelyezni azt.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me