TUZSON BENCE,

Full text search

TUZSON BENCE,
TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Amikor komoly emberekről és komoly indítványokról beszélünk, akkor valóban az is szükséges, hogy meg tudjon valamit vitatni az Országgyűlés, hogy ezek az indítványok komoly indítványok legyenek, és akik kezdeményezik ezt, azok jelen legyenek az Országgyűlés épületében (Közbeszólások az MSZP soraiból: Mi jelen vagyunk!), és úgy kezdjünk el tárgyalni ezekről a kérdésekről. De amikor, mondjuk, egy politikai hisztériakeltésről van szó, akkor azt gondolom (Zaj az MSZP soraiból. - Kunhalmi Ágnes: A gyűlöletkeltésről van szó?), a komoly embereknek nem kell e tekintetben ehhez asszisztálni.
(8.40)
Azért szeretném felhívni képviselőtársam figyelmét arra, hogy annak idején, jó néhány évvel ezelőtt Laborc Sándor volt az - aki a titkosszolgálatokat irányította -, aki egy bűnözővel leült egyeztetni, és ez a bűnöző ajánlatot tett neki a tekintetben, hogy ő hajlandó fideszes politikusokat lejáratni. (Dr. Rétvári Bence: Így van!)
Kérem képviselőtársamat, hogy semmiképpen se működjön ilyen szempontból együtt bűnözőkkel! Bűnözők nyilatkozatairól beszél, bűnözők nyilatkozatait idézi ön! (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Sallai R. Benedek: Ha a kormányt idézzük, akkor is.) Vegyük komolyan azt, amikor demokráciáról beszélünk! Bűnözök nyilatkozatait, akiket egyébként korábban (Kunhalmi Ágnes: Csak bűnözők vannak a történetben.) felbujtottak arra, hogy kormánypárti, jelenlegi kormánypárti politikusokról nyilatkozatokat tegyenek, nem lehet e tekintetben komolyan venni. (Dr. Varga László: A politikusokat nem lehet komolyan venni!)
De azért felhívom a figyelmét arra - és különösen arra, ami az ön napirend előtti felszólalásának címében van -, hogy mi alapvetően demokraták vagyunk. (Kunhalmi Ágnes: Leszakad a mennyezet!) Demokraták vagyunk, ellentétben azzal a nyilatkozattal, amit éppen az önök pártelnöke tett meg 2012-ben (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Az elnök csenget.), hiszen Vona Gábor volt az, aki úgy nyilatkozott, hogy „mi, jobbikosok nem vagyunk demokraták”; azt mondta, hogy nem demokraták a jobbikosok. (Közbeszólások a Jobbik soraiból, köztük dr. Staudt Gábor: Nem ezt mondta!)
Tehát én azt gondolom, aki a demokrácia alapvető intézményeit támadja, az valóban nem demokrata, és azért az ügyészség mint olyan a demokrácia alapvető intézményeinek az egyike, az egyik kulcsa annak, hogy működjön Magyarországon a büntetőjog. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Bangóné Borbély Ildikó: Demokráciában! - Kunhalmi Ágnes: Pártnevelde az ügyészség! - Zaj. - Az elnök csenget.)
És arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy amikor olyan ügyek vannak az önök háta mögött, mint például valóban Kovács Bélának az ügye, Kovács Béla, aki e tekintetben… (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Komoly ügyről beszélünk, nagyon komoly ügyről, mert az egyetlen olyan komoly kémügy, Magyarországon még ilyen nem fordult elő, hogy egy politikai párt (Sallai R. Benedek: Kiss Szilárd se kismiska!) hathatós támogatásával valaki egyébként Európába kimehetett, és utána egy büntetőeljárás indul ellene; ilyen azért Magyarországon még nem volt. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük dr. Staudt Gábor: Újra az ügyészség…) Komolyan kellene venni, és azt is meg kellene nézni, hogy e mögött milyen pénzek voltak (Kunhalmi Ágnes: Milyen politikai erő.), milyen pénzek áramlottak és hogyan áramlottak ezek a pénzek a Jobbikhoz. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Az elnök csenget.)
Tehát felhívom az önök figyelmét, felhívom a figyelmüket arra, hogy amikor az ügyészséget támadják, akkor joggal vetődik fel a kérdés, hogy ezt azért teszik, mert önök mögött ilyen ügyek állnak. És nem ez az egyetlen ügy. Azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy vannak olyan ügyek önök mögött, amelyek az önök pártfinanszírozásával, akár az állami pénzekkel kapcsolatosak.
Hogyan lehetséges az, hogy azok a pénzek, amelyeket az önök frakciója megkapott közpénzből, azok különös módon, különös szerződésekkel vándoroltak ki, olyan tanácsadói szerződésekkel, amelyek mögött a teljesítések sem ismertek, és különböző csatornákon, nem tudjuk pontosan, ezek a pénzek hova mentek. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Z. Kárpát Dániel: Ajaj! - Sallai R. Benedek: A Nemzeti Banknál van!)
Oda kellene arra figyelni például, hogy önök között azért olyan képviselő is van, akinek az érdekeltségi körében olyan cég van és olyan cég volt, amelyik orvosokat szállított ki külföldre. Ez talán etikus, összefér egy országgyűlési munkával? Összefér egy országgyűlési frakciónak a munkájával?
Önök még nem voltak kormányon Magyarországon (Z. Kárpát Dániel: Akkor most halljuk a választ!), és mégis az önök esetében olyan ügyek vannak a háttérben, amelyek megkérdőjelezik az önök demokrata voltát! Hát kérem, figyeljenek oda, és tegyenek rendet az önök frakciójában! Önöknek már lett volna lehetőségük arra, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzák, és mégsem tették meg. A Jobbiknak alapvetően először a saját háza táján kell körülnézni, és a saját ügyeit kell tisztázni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból, köztük Z. Kárpát Dániel: Köszönjük, nagy testvér! - Dr. Staudt Gábor: Ezért nem fizetnek neked eleget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me