DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Furcsa vita ez, hiszen emlékszem még az alapvitára vagy a részletes vitára. Ott még arról beszéltünk, hogy annyi technikai módosítás van igazából ebben a salátatörvényben, hogy ne tartsunk termelési értekezletet, és ne ezeket vitassuk ki, hanem úgy általában az egészségügy helyzetéről vitatkozzunk. Annak is volt egy érdekes folyománya. Önök a múlt héten leszavazták a javaslatunkat, amely szerint további béremelést, további pénzeket lehetett volna fordítani az egészségügyre. Emellett lehetett volna hitet tenni egy országgyűlési határozatban, majd önök ezt később programmá tudták volna formálni. Nem éltek ezzel a lehetőséggel, önök elvetették ennek lehetőségét a múlt héten. Erről is volt szó ebben a vitában.
Most is jó lenne, ha államtitkár úr válaszolna arra még a vitában, nem csak a végén, amit Bárándy képviselőtársam elmondott. Hiszen szerintem abban mindannyian egyetértünk, abban is, amit Zombor Gábor is elmondott, hogy persze természetesen ne kerüljenek hamis gyógyszerek, ne kerüljenek rossz hatóanyagú gyógyszerek forgalomba, a feketegazdaságot ebben a tekintetben természetesen vissza kell tolni addig, ameddig lehet. Ebben egyet lehet érteni, ez egy jó kitűzendő cél. De azok az eszközök, amiket önök ehhez hozzárendeltek, valójában csak az alkotmányos alapjogokba ütköznek bele. És ezt írta le nem akárki, hanem a köztársasági elnök.
Ugye, itt a helyzet nem arról szól, hogy pandúrból rögtön mindjárt rablót kell csinálni, és mindenkinek ugyanaz az eszköztára van, a bűnözőnek is, a bűn-üldözőnek is meg a hatóságoknak is. Mindenki egyetért azzal, hogy a hatóság minél gyorsabban és hatékonyabban intézkedjen, csak mellé kell tenni, pontosan azért, hogy a hatóságokkal ne lehessen visszaélni, mert nem korlátlan a hatalom, hogy ennek alapos indokának kell lenni természetesen, és az arányosság követelményének kell ennek megfelelni. Úgy gondolom, hogy ebben az esetben természetesen a hatóságnak vannak feladatai. Új metodikákat kell találni. Képezni kell az embereket, szervezetet kell fejleszteni, okosabbnak kell lenni azoknál, akik a fe-ke-teüzletet csinálják, és így lehet egyébként velük szemben minél gyorsabban, hatékonyabban eljárni, így lehet természetesen visszaszorítani a feketepiacot.
Egy jogállamban ez így működik, nem úgy, hogy nem lát arra más módot a kormány, nem lát arra más módot a javaslattevő, hogy az alkotmányos jogokat csorbítja. Úgy gondolom, rossz az az érvrendszer, amit ebben meghallgattunk. Természetesen mindenfajta bűncselekmény, amit abban a pillanatban elkövetnek, és aki ellen elkövetnek, bármilyen hamis áru forgalomba hozatala, bármilyen illegális áru forgalomba hozatala, nemcsak gyógyszerekről lehetne itt szó, hanem drogokról, bármiről lehetne szó, üldözendő a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon. Na de a hatóság attól hatóság, hogy a szabályrendszereket betartja. Az, aki meg bűnöző, azért bűnöző, mert nem tartja be a szabályrendszereket. És nagyjában-egészében erre hívja föl a figyelmet a köztársasági elnök is.
Úgy gondolom, hogy az inkább volna helyes megoldás, amit Bárándy képviselőtársam mondott, mint az a magyarázkodós rész, amit hallhattunk a kormányzati oldalról, hogy na de hát, meg kell állítani. Persze, hogy meg kell állítani, de ahhoz szervezetrendszert, eszközrendszert kell hozzárendelni, és természetesen a szabályrendszert megfelelően kell alkalmazni. Úgy gondolom, ez legyen mindenkinek a fejében, amikor döntést hoz. Szerintünk el lehet indulni egy jobb irányba ebben a kérdéskörben, és javasoljuk, hogy fogadják meg ezt a tanácsunkat.
Még egyszer ki kell fejeznem a sajnálkozásomat, hogy az elmúlt héten leszavazták az országgyűlési határozati javaslatot. Szerintünk jobb lett volna az egészségügynek, ha több pénzt tudnak fordítani mind a gyógyító munkára, mind pedig az ott élők bérére. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket.
(12.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me