BOLDOG ISTVÁN

Full text search

BOLDOG ISTVÁN
BOLDOG ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy ha valaki a kistelepülési polgármesterekről beszélhet, és tudja is, hogy miről beszél pontosan, az én vagyok, hiszen húsz évig egy olyan kistelepülést irányítottam, mint amiről elindult ez az egész diskurzus. Furcsamód nekem még jó az emlékezőtehetségem. Amikor 2010-ben bekerültem ide az ország házába, akkor az ellenzéki padsorokból olyan hangok hangzottak el a kistelepülési polgármesterekről - ma már nincs itt az illető, aki ezeket mondta -, hogy döbrögik, kisbírók, kiskirályok. Ha visszakeressük a jegyzőkönyveket, akkor igen heves hévvel álltam fel és kértem ki magamnak, hogy a kistelepülési polgármestereket valaki is így nevezze, mert természetesen, mint minden szakmában, így a polgármesteri szakmában is vannak olyanok, akik hibáznak vagy visszaélnek a hatalmukkal, de az a helyzet, hogy egy-egy ember hibájából, akkor is azt mondtam, nem lehet azonosítani egy szakmát.
Hogy mit is csinálnak a kistelepülési polgármesterek? A kistelepülési polgármesterek és egyáltalán a polgármesterek, mert nemcsak a kistelepülésiek nyilvánvalóan, de mégis a kistelepülési polgármesterek bérezéséből indult ki ez a módosítás, ők azok, akik szolgálják az embereket, akik a közvetlen kapcsolatot tartják. Nemcsak irányítják a településeket, nemcsak vezetik a közmunkát, de lelki gondnokai egy-egy településnek, karbantartók, ha kell, és természetesen ők írják a pályázatokat, ők irányítják a beruházásokat, és mindennemű munkával foglalkoznak.
Volt olyan kollégám, aki elmesélte - csak azért, hogy ne a saját történetemet meséljem itt el -, hogy megtörtént vele, hogy éjszaka egy órakor csörgött a telefonja, és a faluból egy ismerős néni fölhívta, hogy polgármester úr, kiégett a konyhában a villanykörte, és polgármester úr éjjel egy órakor azt mondta neki, hogy kedves néni - mondta a nevét -, most menjek, vagy ráér holnap délelőtt. Így dolgoznak a kistelepülési polgármesterek. Nem tudják elkerülni a lakosságot, nem kell fogadóórát tartsanak, mert mindig, mindennap, mindenkivel találkoznak.
Teljesen nyilvánvaló, hogy egész más munkakör ez, mint egy nagyvárosban. Az is egy nagyon nehéz munka, az is egy nagyon fontos feladat, annak is megvannak az előnyei és a hátrányai, és a kistelepülési polgármestereknek is egy egészen más, de hasonlóan nehéz munkája van. Azt gondolom, hogy minden egyes ilyen feladatkörnek meg kell fizetni az árát, meg kell becsülni nemcsak erkölcsileg ezeket az embereket, mert azért az erkölcsi megbecsülést, én azt gondolom, nap mint nap megkapják a saját választóiktól, de nekünk, az államnak el kell ismerjük anyagilag is őket.
(17.50)
Természetesen, amikor az új önkormányzati törvényt elfogadtuk, én már akkor is láttam, hogy probléma lesz, és azóta folyamatosan próbáltam tenni azért, hogy változás legyen ebben. Annak is nagyon örültem, amikor Kósa Lajos frakcióvezető úr arra kért, hogy számtalan módosító - ellenzéki oldalról, akár saját magamtól - beadása után üljünk le és egy ötpárti konszenzust próbáljunk meg kialakítani. Annak is örülök, hogy az az ötpárti konszenzus, ha a számokat nagyon megnézzük, akkor nem olyan sokban tér el attól, amit most elfogadunk, csak alapjaiban a módszert változtatja meg. Hiszen abban is benne volt egyébként, abban az ötpárti konszenzusban az, hogy a nagyobb településeken is lehessen a polgármestert anyagilag is jobban díjazni, hiszen abban az volt benne, hogy 200 ezer forintig a képviselőtestület a saját hatáskörében a saját költségvetésétől eltérhessen.
Ehhez képest most a kormány egy más módszert vezet be, gyakorlatilag egy kategóriát föntebb léptet a bérezésnél mindenkit, és ezzel nagyjából körülbelül egy-egy településen nagyságrendi eltérést hoz a polgármesterek fizetésébe. Ne gondoljuk, hogy csak a kistelepüléseknél volt fizetéscsökkenés 2014-ben a polgármestereknél, ez a nagy településeknél is megvolt, még a megyei jogú városoknál is, csak ott egész máshogy jött ez le, mert nem mindegy, hogy valakinek 300 ezerről 140 ezerre csökkent a fizetése csak azért, mert volt egy választás, vagy éppen csak 50 ezerrel csökkent a fizetése, és nem 550 ezer, csak 500 ezer a fizetése. Annak örülök, hogy most eljutottunk odáig, hogy meg tudjuk emelni ezt.
Az is egy nagyon fontos kérdés, és már akkor is beszéltünk róla az ötpártin, de végül ebbe nem akartunk az előző ötpárti tárgyaláson belemenni, hogy bizony az alpolgármesterek fizetése, hogy kötelezően egy 600-700 fős településen 110 ezer forintot kelljen kifizetni egy alpolgármesternek plusz költségtérítésként, ez nem jó dolog. Ezt nem tudják a települések finanszírozni, ráadásul nincs is arányban az elvégzett munkával. Emiatt fordultak elő olyan nem teljesen törvényes vagy legalábbis a törvényesség határát súroló dolgok, hogy az alpolgármester nem vette fel a fizetését, alapítványokba utalták, és mindenféle módszereket találtak ki. Örülök neki, hogy a kormány javaslata most kezeli ezt a kérdést, és megoldódik, hogy minden település önkormányzata maga határozhatja meg, hogy az alpolgármesterének mekkora bérezést állapít meg. Biztos vagyok benne, hogy ez is nagy könnyebbséget fog jelenteni a településeknek.
Ellenzéki képviselőtársaim mondták, hogy miért nem emelkedett a fizetés két évvel ezelőtt. Szerencsére jó a memóriám. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Mert csökkent.) Igen, mert csökkent az önkormányzati választások után az új törvény életbelépésével, csak nekem jó a memóriám, és talán még önök is emlékeznek Schiffer András képviselő úrra, aki az LMP-frakció vezetőjeként az önkormányzati választások után Orbán Viktor miniszterelnök urat kérdezte meg arról, hogy igaz-e, ha jól emlékszem kérdésre, hogy a Fidesz most meg akarja emelni a települési polgármesterek bérét, mert azért vitte le, hogy a saját emberei kis pénzért is elinduljanak, majd amikor megvolt a választás, akkor gyorsan felemelik nekik.
Egy ilyen környezetben nem csoda, hogy nem lehetett bért emelni, amikor azok az ellenzéki hangok jöttek, hogy mi bért akarunk emelni a kistelepülési polgármestereknek, mert azért csökkentettük, hogy az ellenzéki jelöltek ne induljanak el. Ez itt hangzott el a Házban, ezt is vissza lehet keresni természetesen, sőt akkor számtalan interjú is volt ebben a kérdéskörben, és nem az LMP volt az egyetlen, képviselő urak és hölgyek, aki ebben a kérdésben megnyilatkozott és hasonlóan beszélt az ellenzéki oldalról.
Még egyszer mondom, örülök neki, hogy eljutottunk idáig, és bízom abban, hogy holnap mindenki tartja magát az ötpárti megállapodáshoz, és végre elérjük azt, hogy a kistelepülési polgármesterek bérezése és a nagyoké is rendeződik, és azok a fontos tartalmi kérdések, amelyek ebben a törvényben benne vannak, rendeződnek.
Az is nagyon fontos, hogy a kormány vállalja a béremelés finanszírozását. Azt gondolom, hogy ez főleg a legkisebb településeken nagyon sokat fog jelen-teni. Természetesen, ahol lényegesen jobban állnak adóerő-képességben, azok ezt meg tudják tenni. Ők akkor is megtették volna, ha az előző ötpárti megállapodás lép életbe, és a saját költségvetésükből kellett volna finanszírozni, mert azt gondolom, hogy tudták volna finanszírozni.
Köszönöm a pártok képviselőinek az előző és a mostani ötpárti tanácskozáson való hozzáállását. Azt gondolom, hogy egy olyan, több mint kétéves problémára teszünk most pontot közösen, amit sikerül végre helyrehoznunk. Köszönöm, hogy úgy állnak hozzá, hogy támogatják. Köszönöm a kormánynak és frakcióvezető úrnak, hogy mindent megtett azért, hogy ez a probléma elháruljon, és nagyon fontosnak tartom azt, hogy sikerült a legkisebb településeknél is ötpárti megállapodással 20 százalékos viszonyítási alapról 30-ra emelni a szorzószámot. Azt gondolom, ezzel végleg megoldódik az, hogy egyetlen tel-e-pü-lés-méretben sem lesz olyan, hogy kevesebbet keressen egy többciklusos polgármester, mint előtte keresett.
Még egyszer arra kérek mindenkit, hogy holnap szavazatával támogassa a törvénymódosítást, és tegyük lehetővé ezzel, hogy január 1-jétől minden település polgármesterének emelkedjen a bérezése, a kicsik visszakapják azt, amit 2014 októberében elvesztettek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me