SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen, a cím nagyjából lefedi azt a témát, ami miatt fel akartam itt emelni szavam. Van ez a fideszes-KDNP-s megalomán őrület, hogy idehozzuk ezt az olimpiát, hogy habár nem bírunk egy normális napot megszervezni, de majd erre biztos képesek leszünk, a sok-sok társadalmi baj mellett nyilvánvalóan az, hogy milyen áldozatokkal jár még.
Ha nem veszik zaklatásnak, és nem élek vissza nagyon a türelmükkel, akkor nagyon picit szeretnék beszélni a Fenntartható fejlődés bizottságának a vezetőjeként arról, hogy bizony a Magyar Országgyűlésnek az elfogadott természetvédelmi jogszabályai kapcsán mik azok a szempontok, amelyeket még érdemes lenne figyelembe venni.
A Hármashatár-hegy első említése Belitzky Jánostól pontosan tíz évvel az Aranybulla elfogadása előtt keltezett, ahol Nagy-hegynek nevezik, illetve Magas-hegynek, latin fordítás alapján, és ott található a Szamár-kő. Innentől kezdve több nevet kapott a főváros környékén lévő szikla, amely mészkő alapzatra, dolomitra jött létre, és a XIX. században kapta meg a most ismert nevét, hiszen Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös hármas határa lett a Hármas-határ-hegy, és ezt jelképezte.
Azt, hogy a Hármashatár-hegy a főváros közelségének ellenére megőrizte eredeti természeti képét, mi sem bizonyítja jobban, mint a budai nyúlfarkfű jelenléte. A budai nyúlfarkfűről annyit kell tudni, hogy nemzetségének Kárpát-medencei középső részén előforduló egyik endemikus faja. Az endemikus faj pont az ellentéte a kozmopolitának, ugyanis ez azt jelenti, hogy csak itt és a világon egyedülállóként itt fordul elő, és ebből adódóan kiemelt természeti értéket képviselnek ezen fajok. De a dolomit-szikla-gyepeken túl a gyertyános-tölgyesek megmaradása lehetőséget teremtett arra, hogy a piros kígyószisz, a házi berkenye, a vadkörte, a ligeti szőlő, a fekete madárbirs, az orchideák közül a légybangó, szarvas bangó, a sallangvirág is megmaradjon itt. Nyilvánvalóan nemcsak a növényflórája az, ami kiemelt értékként megmaradhatott, hanem a faunája is nagyon sok szempontból értéket képvisel a főváros környékén. A fűrészeslábú szöcskétől a rablópillén át a pannon gyíkig nagyon sok védett és fokozottan védett állatfajjal is találkozhatunk ezen a területen.
Maga a hegy már régi kálváriák színtere, hiszen ha visszanézzük az elmúlt időszakot, akkor bizony a Pilisi Parkerdőgazdaságnak, ami nagyjából a rendszerváltás óta kezelte az egész területet, sokszor meg kellett vívnia az igazáért, hogy ez a kezelés megmaradjon, és maga a terület nemcsak természetvédelmi értékeit a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként megőrizhesse, hanem bizony ott olyan tartalmas, fenntartható erdőgazdálkodás folyjék, ami biztosítja mindennek a lehetőségeit.
És most jön az olimpia. Az olimpiai számok között néha meglepő ágakat találhatunk, és nyilvánvalóan egy ilyen az is, hogy a mountain bike olimpiai számként 2024-ben az esetleges budapesti olimpiának a része lehet. A mountain bike, mint ismert, hegyi kerékpározásként az egyik leginkább olyan tevékenység, ami a motorkerékpár és általában az ilyen jellegű tevékenységek mellett ezeket a dolo-mit-sziklagyepeket veszélyeztetheti a használatból adódóan, és itt néhány száz sportoló és néhány ezer néző részvételére számítanak a szervezők.
Nyilvánvalóan a stratégiai igazgató azt állítja, hogy nyugodjunk meg, mindenki dőljön hátra, ez a terhelés nem fog semmi érdemit jelenteni. Ugyanakkor, ha megnézzük, hogy milyen lehetőségek vannak ott ezen sportág helyszínének a kialakítására, akkor gyakorlatilag a legfontosabb védett értékek helyszínével fogunk találkozni, és nyilvánvalóan ez az aggály, hogy a Fidesz-KDNP-nek ez a természetpusztító, fairtó, alapvetően környezettel ellentétes politikája megjelenik itt is, ez nyilvánvalóan innentől kezdve most már borítékolva lehet.
Ebből adódóan szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy a tervezett változásokról nem lehet úgy dönteni, hogy sem az önkormányzat, sem a főváros, sem a kormány nem kívánja tájékoztatni a helyi lakosságot, és a lakossági fórumot is csupán Láng Zsolt, a II. kerületi polgármester a Szabad Népében, a Budai Polgárban egy apróhirdetésben tájékoztatta, tehát gyakorlatilag úgy valósult meg az egész terv, hogy senki nem tudott róla.
Az LMP álláspontja szerint a Hármashatár-hegy a kevés eddig megmaradt budapesti zöldfelületek egyik ékköve, nem engedhetjük, hogy a Fidesz gazdasági érdekei miatt a budaiak újabb zöldfelületet veszítsenek, és ebből adódóan az a közérdekűadat-igénylés, amit az LMP benyújtott a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felé, szeretné feltárni annak a kockázatát, hogy mi is fog itt történni.
Arra kérem az Országgyűlést, hogy semmi olyan fejlesztést semmilyen cégnek, semmilyen érdek alapján ne engedélyezzen, ami a Kárpát-medence megmaradt természetiérték-gazdagságát veszélyeztetheti, és a főváros kevéske zöldterületének az összeomlásával járhat. Ehhez kérem segítségét a magyar kormánynak és az Országgyűlésnek. Köszönöm a szót, elnök úr.
(19.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me